[Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

Hites Viktor tajfutas at outlook.hu
2018. Nov. 30., P, 23:19:07 CET


Sziasztok!

Nálunk a Spartan Race magyarországi marketingese és a hazai versenyek versenyigazgatója Sisak Zsófia (egyébként elég jó veszprémi taekwondo-s volt) többször indult terepfutó versenyen, sőt tájfutó versenyt is kipróbált már nálunk, mert a párja valamikor tájfutó volt. Most megkerestem, hogy egy kicsit nyomozzam a Spartan Race-es sikerek okait, meg hogy kiderítsem, milyennek látja marketingesként és sportágon mégis inkább kívüliként a tájfutást: Nekem nagyon tetszik, csak meg kellene tanulnom.
Egyszer már hosszabban beszélgettünk facebookon marketing témában inkább a terepfutó versenyeinkre vonatkozóan. Akkor egyértelműen az derült ki, hogy sokkal professzionálisabban állnak hozzá, mint mi a tájfutó versenyekhez, hiszen nekik ez a munkájuk, ebből élnek.

Most ezeket emelném ki a vele folytatott mai diskurzusból:

A Spartan Racenél a célközönség első sorban a 30-40-es aktív életet kedvelők.

A Spartan Race is elképzelhetetlen társadalmi munka nélkül, akik benne dolgoznak, jóval többet tesznek bele, mint ami megfizethető, vagy kitermelhető.

A legnagyobb eddigi hazai Spartan Race versenyen Nagykanizsán 8000 felnőtt volt egy napon és 1500 gyerek, meg a jótékonysági futamon indulók, meg a Hurricane Heatesek. A versenynapokon 400-500 fő dolgozik, ebből 170-250 önkéntes.

Szerintem a tájfutás közössége - de kívülről, kevés információval a birtokomban látom így - egy zárt közösség, nehéz megtalálni, nehéz bele kerülni és komolyabb tanulást igényel, hogy részt tudj venni érdemben egy versenyen.
Ezért nehezebb a dolog, de nyilván ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne több embert bele vinni a sportba.

Egyáltalán azt kellene elérni, hogy tudják az emberek, hogy mi az a tájfutás és miért jó.

Mi tetszik Neked a tájfutásban?: „Szabadon futni az erdőben, megtalálni a pontokat.”

És ha már felkeltettétek az érdeklődésüket, akkor el kell érni, hogy eljöjjenek a versenyekre.

FB-n kellene, hogy legyen több a tájfutásról.

Eleve kellene valamilyen szervezeti döntés arról, hogy magát az egész sportágat népszerűsíteni kívánjátok. Ezután el kellene dönteni, hogy mi a cél és milyen módon lehet ezt elérni, mit kell ehhez tennie a szervezet tagjainak, kitől mit várnak el. Mekkora költségvetés van minderre.

Ha ezek megvannak, akkor kellene elkezdeni szervezetten a honlapokat populárisabbá tenni, eldönteni, hogy csináltok-e valamilyen központi FB oldalt, ami önmagában a tájfutást népszerűsíti.

Először a célok megfogalmazása, aztán az eszközök és költségvetés meghatározása, majd rendszer felépítése és végül a folyamatos használata.

Egy kicsit én is úgy látom, hogy a Spartan Race rámegy a „sznobokra”, vagy inkább azt mondanám, hogy a fizetőképesebb keresletre, de ha megnéztek ma egy tájfutó verseny parkolóját, már innen is kikoptak eléggé a gyengébb kocsik. A Spartan Race-ek fő erénye szerintem, hogy az amatőröknek, hobbi sportolóknak igyekszik igazán kihívást biztosítani, és a pólóval, emlékéremmel jutalmazni az erőfeszítéseiket. Bár Zsófi írta, hogy elég komolyan gyúrnak az élsportra is. Ugyanakkor az amatőrök a tömeg, ők hozzák a bevételt.

Engem személy szerint nem vonz sem a tömeg, sem az épített akadályok, de megértem, hogy sokakat magával ragad az élmény, a tömegpszichózis. Leginkább egy rockkoncerthez látom hasonlatosnak, de közben azt is látom, hogy sok amatőr (és „profi”) sportolóra hatnak motiválóan ezek az események. A terepfutó versenyeinken egyre gyakoribban a Spartan Race-es indulók. Abban azért nem vagyok biztos, ha minden hétvégén lenne Spartan Race az országban mindenhol meg lenne a 6000-8000 fős tömeg…

Nekem, és szerintem van még ebből a szempontból pár hozzám hasonló tájfutó, kellemesebb egy 100-500 fős tájfutó versenyen sportolni, min 6-8000 fős tömegben, miközben rendezőként teljesen tisztában vagyok vele, hogy a befizetett nevezési díjból jó, ha a közvetlen költségei visszajönnek az aktuális rendezőnek, főleg egy 50-150 fős verseny esetén. Így persze kétszeresen értékelem a mindenkori rendezők erőfeszítéseit. Pózna András mondta még évekkel ezelőtt nekem, hogy tájfutó verseny társadalmi munka nélkül elképzelhetetlen….:)

Maga az XDL pálya ötlete valóban nem rossz, próbáljuk meg egy szalagos pályával becsalogatni a terepfutókat a tájfutásba, de azért látni kell, hogy a terepfutók 80-90 % tényleg idegenkedik a térképolvasástól! Szóval a potenciális célcsoport a mezőny kb. 10-20 % lehet max., de lehet ezt is túlbecsülöm... Másrészt komoly marketing kell azért ahhoz is, hogy egy tájfutó verseny „trail” pályájára eljöjjenek futók, és ne egy tiszta terepfutó versenyt válasszanak. Sopronban a Mirelit – Zimankón lesz úgy olvastam terepfutó verseny is, ott majd lehet egy kis tapasztalatot gyűjteni ezzel kapcsolatban. Igaz ott a tájfutók száma sem nagy, és ahogy láttam a rajtlistát, a tájfutók nagyrésze is inkább osztrák sporttárs. Egyébként mi is próbálkoztunk hasonlóval, a Barátság Kupa egyik délutánján volt két évben is terepfutó a Hársas-tó körül (igaz levágni nem lehetett), ott nem volt nagy érdeklődés, eleve az Őrségbe jellemzően kevesebben utaznak le, mint mondjuk a Bakonyba, vagy még inkább a Vértesbe, Budai-hegységbe, vagy a Mátrába terepfutó versenyre is. Mondjuk a tájfutók száma sem volt túl nagy általában a Barátság Kupákon, de azért a terepfutókét így is jócskán meghaladta. Emellett azt sem árt látni, hogy egy 10 km-es pálya kiszalagozása, plusz pontokkal ellátása kb. plusz 3-4 óra munka, ha indulnak rajta öten 1500 Ft/fő áron, akkor nem túl jó órabér jön ki, főleg, ha a bontást is beleszámoljuk… Persze a korábban linkelt Buda Trailen 6000-7000-8000 Ft a nevezési díj… Hogy áll a tájfutó társadalom ilyen nevezési díjakhoz? (Én még idén is kaptam levelet, hogy „1000 Ft/fő felett nem megyünk versenyezni elvből”) Vállalható, hogy az XDL pálya nevezési díja 5000 Ft, a többi térképes kategóriáé, meg 500-2500 Ft.

Nekem sajnos nincsenek Skandináv kapcsolataim, tapasztalatom sem sok (Dániában versenyeztem kétszer), de szerintem még ott is nagyon sok társadalmi munkát igényel a sportág. A „tömegesítés” kapcsán viszont szerintem érdemes lenne minél több Skandináv jó példát átvenni, átültetni a magyar gyakorlatba, bár félek, hogy a társadalom fejlettsége, és beállítódása is komoly szerepet játszik abban, hogy arrafelé több a tájfutó. Mondjuk amennyire tudom, arányaiban lényegesen több tájfutó inkább csak Svédországban van, Norvégiában, Dániában, Finnországban csak valamivel állnak nálunk jobban létszám tekintetében.

üdv. Viktor

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Andor és Katalin Vékony
Sent: Friday, November 30, 2018 3:23 PM
To: tájfutó lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

Csak XLD a pálya neve hisz a 10 a korosztályt jelöli.

dr. JANKÓ Tamás <jankot at t-online.hu<mailto:jankot at t-online.hu>> ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., P, 14:59):
Legyen XL 10D pálya felnőtteknek jórészt utakon. Aki csak terepfutni akar, az végigmehet rajta a szalagozás mentén, aki meg bele akar egy kicsit kóstolni a tájékozódásba is, az meg a térkép alapján meg tudjon egyszerű rövidítéseket is csinálni. Lehet, hogy a terepfutó látva, hogy mások megverik, esetleg elgondolkodik rajta, ő is megpróbál tájékozódni ☺
T

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu<mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu>] On Behalf Of Vizi Tibor
Sent: Friday, November 30, 2018 2:51 PM
To: tájfutó lista <tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu>>
Subject: Re: [Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

Igen, teljesen igazad van!

Legyen a versenyeinken terepfutás is és szeressük őket ne megtűrjük!!!! :-)
2018. 11. 30. 14:42 keltezéssel, Andor és Katalin Vékony írta:
Sziasztok!

Már majd 70 levélváltás történt, de még mindig nem hallottam "borzasztó sok dolgot" amitől fejlődhetnénk. Sólyom ötlete volt ez egyetlen konkrét. Mondjátok már el a KONKRÉT ötletet!
Mostantól jöjjön az agymenés! A legvadabbtól a leggyengébbig mindent szedjünk össze, majd néhányat próbáljunk ki. Fejlesszük, csiszolgassuk a gyakorlatban. Csak legyen már valami a szófosás helyett! Bocsi.
Üdv:
Kati

Vizi Tibor <vizi.tibor at gmail.com<mailto:vizi.tibor at gmail.com>> ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., P, 14:27):
Sziasztok!

Arra mindenképp jó egy ilyen levélcsata, hogy egy-két problémát előhoz a tájfutással kapcsolatban. Többek között azt is, hogy haladni kellene. Mégpedig abba az irányba amerre halad a világ. Természetesen lehet ellene menni és azt mondani, hogy ragaszkodjunk a régi úthoz, a régi "szlogen"-hez. Ez pont arra lesz jó, hogy ugyanaz marad mint ami most is van, vagy még az sem... Nyilván ennek az egésznek akkor van értelme, ha érkeznek konstruktív javaslatok és arra a nyitottabb, haladóbb gondolkodású versenyrendezők is reagálnak és kipróbálnak új dolgokat. A lista pedig befogja a száját! ...és véleményezés helyett támogat.

Volt és van is rá példa, hogy tájfutóversenyen terepfutóverseny is van. Miért olyan nagy baj, ha valaki szalagozott pályán szeretne futni? Itt talán az a baj, hogy ez nincs tömegesen. Miért nincs minden tájfutóversenyen ilyen "kategória"? Vélhetően azért mert megragadtunk azon, hogy miért kell a kulacs. Nem tök mindegy? Ha meg nálunk nem kell, akkor nem kell. A verseny rendezője dönti el, hogy mit szabad és mit nem. Számomra döbbenet, hogy ez egyáltalán téma. Kimondottan az, hogy múltbéli személyes sérelmeket, kizárásokat emlegetünk. Tugyi Levi esetében az lett volna a baj, hogy ha nem zárják ki. Örülök hogy megtették, mert ez így volt korrekt. Ezek a versenyek nem arról szólnak, hogy ki tud kevesebb felszereléssel többet teljesíteni. Az volt az a pont a terepfutás életében amikor végre nem csak beszéltek valamiről. Jelzem, ezen gyalázat ellenére a következő évben is óriási növekedés volt a versenyen. Kevesebb kizárással... Ja, és ezt sikerült kb. 10 év alatt elérniük... Nem árt néha egy diktátor.

A másik dolog ez a tájfutó, tájékozódási futó téma. Minden Tiszteletem Kelemen Janóé, de vannak dolgok, amiken túl kell egyszer lépni. Nos, ez pont ilyen. Mielőtt megköveznétek, nem azt mondom, hogy változtassunk nevet. Egyszerűen csak azt, hogy nem tök mindegy?

Jó sok hibával, de sikerült lehoznunk a BudaSprintet. Ha tömören szeretném megfogalmazni, akkor sajnos nem sikerült jól. Ezt ugye már korábban kiveséztük. A verseny előtt többször találkoztam azzal a gondolattal, hogy ne legyen érintésmentes beállítás a pontokon, mert nem korrekt, hogy ha valakinek nincs. Szerintem nem is lesz mindenkinek, ha nem alapértelmezett ez a versenyeken. Mit gondoltok, miért is lenne, ha szinte sehol sem alkalmazzák? Haladjunk!!!

Borzasztó sok dolog van amivel fejlődhetne ez a sport. Nem ismerem a helyes utat, nem is gondolkodtam ezen sokat, de abban biztos vagyok, hogy ideje tenni valamit. Nem ártana szemléletet váltani és hatékony módszerekkel tömegeket bevonzani. Nem hiszem hogy ettől más lesz ez a sport. Csak színesebb, esetleg nyereséges, hogy mondjuk legyen pénz színvonalas térképeket csinálni.
Ahogy a tájékozódásban sem, itt sem kell elveszni a részletekben (kulacs, akadályok, tájfutó vs. tájékozódási futó, stb.), csak egy határozott irányba haladni és észrevenni azt, ha valami nem működik. Mindehhez az első lépés, hogy lássuk hol vagyunk. A koordinátái a tájfutásnak jelenleg: Nincs irány, nincs cél, csak körbe körbe rohangászás. 0.0 Szóval relatív egyszerű a helyzet, mert nem könnyű mélyebbre csúszni. Vannak döntéshozók, lehet őket noszogatni. Az ötleteket meg támogatni, nem fikázni! Így talán mindenkinek könnyebb lesz.

Kellemes hétvégét kívánok Nektek!

Üdv:
Vizi Tibi
2018. 11. 30. 13:09 keltezéssel, Pap Attila írta:
Kicsit elmentünk az eredeti témától…de a kutya ott (is) van elhantolva, hogy azt hisszük…közben mégsem…és nem értjük…
Azért nem csak a tájfutás a „családi sport”. Attól hogy ez a szlogen…
Rengeteg sport van, (nem futás, nem OCR) ahol a sportban nagy szerepet játszik a családi példa és a közösség.
És a fordítottja is igaz…sok tájfutó család jár úgy versenyre hogy a hölgy vagy úr tagjának évek alatt se jutott eszébe térképet ragadni a kezébe…futócipőt venni és kimenni egy pályára.
Vagy nagy nevű tájfutók gyermekei választottak más sportágat.
A szlogen jó (volt). Rá lehet erőltetni, de annyira igaz mint bármi másra. Sőt…jelenleg másra sokkal inkább…
Virág elvtárs mondta…”Nehéz…nagyon nehéz….”

A.From: Márk Gárdonyi [mailto:mark.gardonyi at gmail.com]
Sent: Friday, November 30, 2018 12:47 PM
To: Balázsné Krasznai Orsolya <bakrorsi at gmail.com><mailto:bakrorsi at gmail.com>
Cc: Tajfuto lev.lista <tajfutas at lazarus.elte.hu><mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

Szia Orsi!

Félreértetted. Én nem azt mondtam, hogy a család elriaszt, hanem azt, hogy a családi jelleg hangsúlyozása nem vonz be. Akik családi kapcsolat révén jelennek meg, azokat nem befolyásolja a szlogen sem pro sem kontra. A szlogen azoknak kellene szóljon, akik nem is ismerik a tájfutást. A gyakorlat azt mutatja, hogy őket nem ezzel nem lehet megfogni. Ideje váltani valamire, ami inkább a kihívást hangsúlyozza! Tudod, az őrültség definíciója az, hogy ugyanazt ismételjük és azt várjuk, hogy ezúttal más eredményt kapunk.

Üdv,
MarciBalázsné Krasznai Orsolya <bakrorsi at gmail.com<mailto:bakrorsi at gmail.com>> ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., P, 12:39):
Nekem más a tapasztalatom, nálunk sok szülő kezdett el tájfutni a gyerek kísérése nyomán, és sok menő tájfutó gyereke vált jó tájfutóvá, mert szívesen jött a családbarát versenyekre. Nem teljesen értem, hogy a családi jelleg kit riaszt el, és miért zárja ki más célcsoportok megszólítását.
K.O.

Márk Gárdonyi <mark.gardonyi at gmail.com<mailto:mark.gardonyi at gmail.com>> ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., P, 12:13):
Kedves Orsi!
Mindannyian tudjuk, hogy mi az elmélet a "Családi zöldsport" mögött. A sporttársak azt tették szóvá, hogy a gyakorlatban nem működik. Jó pár éve nyomjuk már ezt és senki nem jön be rá. Ez tapasztalat. Itt az ideje váltani.
Üdv,
Marci

Balázsné Krasznai Orsolya <bakrorsi at gmail.com<mailto:bakrorsi at gmail.com>> ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., Pén 12:05):
Kedves Dani és Attila, itt nem arról van szó, hogy csak a gyerekes családokat akarjuk megfogni, hanem a tájfutás azon sajátosságát hangsúlyozzuk, ami sehol máshol nincs meg, hogy egyszerre van jelen egy versenyen a tömeg és élsport, teljes életkori spektrumot lefedve. Rövidebb-hosszabb, izgalmasabb és eltévedésmentes pályák teljes tárháza várja a résztvevőket. A Nyíltban az elsőbálozók is végig tudnak menni, miközben ugyanazon a terepen fut egyre jobb eséllyel egy világbajnoki vagy eb-s helyezett:)
Az elszánt futók, akik közben szülők is, talán szívesebben jönnek olyan versenyre, ahol a család is jól tudja érezni magát,amíg teljesíti a pályáját. És a up. korú versenyzőket kísérő szülők is szívesen kirándulnak/kocognak egyet, amíg a gyerekre várnak....

Pap Attila <papattila at petrolterv.hu<mailto:papattila at petrolterv.hu>> ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., P, 11:57):
Szia Sólyom!

Eszemben sincs reklámot csinálni más sportnak…de tavasszal nem messze a lakhelyedtől lesz egy kétnapos verseny…menj el és nézd meg. Esetleg próbáld ki.

Hogy tudod-e használni a versenyeiden??? Hát eléggé szkeptikus vagyok ebben… ugyanis a tájfutás ahogy Te is megfogalmaztad hagyományokon alapul. Ami jó. Meg zömében társadalmi munkán…amin már vitatkoznék, hogy jó tesz-e hosszútávon.
Sok tájfutó azzal megy ki versenyre…hogy ő csak egy jó pályát akar. Persze megfelelő nehézségűt meg távolságút. Rengeteg a kategória ami nagy rendezői kapacitást igényel (mert ez az igény) de itt a levlistán felkoncolják azt a pályakitűzőt aki otthonról a karosszékből nézve nem jó pályát csinál. Vagy összevon kategóriát mert értelmetlennek látja 3-4 emberért plusz szívni.
Itt hagyományok vannak, amibe a folyamatos morgás és elégedetlenkedés is benne van. Ezt a rendezők megpróbálják kiszolgálni. Néha 150-200 emberért aminek a nevezési díjából éppenhogy kijön a térkép ára. vagy az sem.

Nem lehet összehasonlítani… akinek elég az, hogy egy 100 fős versenyen kezébe adjanak egy térképet amivel elmolyolgat a pályán…majd hazamegy…mindezt kb. 800 Ft-os nevezési díjért annak hiába mutatod meg a „piros pirulát by Mátrix” hogy van egy másik világ is.
És ezt most nem rád értettem…mert Te megpróbálod kiszolgálni ezt.
Van, akinek a fenti nem elég. Többet szeretne. Profibb rendezést, kevesebb felesleges morgolódást. A profizmusnak meg ára van.
Jelenleg az újdonságnak nagyobb a vonzereje mint a hagyománynak. hogy ez most jó vagy sem ezen lehet vitatkozni.
Ahogy Dani írta: Mi pedig még mindig a családi, zöld sporttal marketingelünk, ahol vidám kisgyerekek sétálnak az erdőben kézenfogva a nagymamával.
Ezzel az imidzsel max a nagymamának kelted fel az érdeklődését…a SR célközönségének 18-50 korosztály aligha.

A jövő évi Hungária Kupának az entryn jelenleg 23 nevezője van. A tavaszi SR versenynek meg kb. 6000 már most. (egy hete lehet nevezni).
A számok makacs dolgok…

A.

From: Mézes Tibor Sólyom [mailto:gocsejktfe at gmail.com<mailto:gocsejktfe at gmail.com>]
Sent: Friday, November 30, 2018 11:07 AM
To: LISTA <tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu>>
Subject: Re: [Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

Szia Tibi!

Mik azok a módszerek, amiket "ők" használnak és fejlődne a tájfutás?
Légy szíves, írd meg, hogy fejlődni tudjunk.
Szívesen használnám az eseményeinken ezeket a technikákat.
Kösz.

Üdv:
              Sólyom
+3620/472-0056


1% Neked kicsi figyelmesség, nekünk nagy lehetőség! 1%

18967975-1-20

Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület
további infók:
Keresd az egyesületet a facebookon!<https://www.facebook.com/gocsejktfe/?fref=ts>

Vizi Tibor <vizi.tibor at gmail.com<mailto:vizi.tibor at gmail.com>> ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., P, 10:51):
Kedves Sporttársak!

Érdekes volt olvasgatni ezt a levelezést a tájfutástól eltérő sportágak "fikázásáról". Furcsa ez számomra, mert a témában szereplő mindhárom sportban érintett vagyok és mindegyiket borzasztóan szeretem. A szívem mélyén természetesen tájfutó vagyok és az is maradok. Ettől függetlenül a másik kettőre készülök és okkal teszem ezt... :-)
Összességében azt tudom nektek mondani, hogy összehasonlítani sportokat, a szabályaikat vitatni meglehetősen értelmetlen és ostoba dolog. Ráadásul mindezt kellő információ nélkül.

Javaslom, hogy inkább tanuljatok a különböző sportágaktól! Miként lehetne fejleszteni a tájfutást az általuk használt módszerekkel, vagy azokkal hasonlókkal. Egyszer valaki azt mondta, hogy ha valamiről azt gondoljuk hogy stagnál, akkor valójában hanyatlik. Elképzelhető, hogy a tájfutásnál egy-egy mutatóra rá lehet erőltetni, hogy fejlődik, de talán ez inkább a többi sport elképesztő ütemű fejlődésnek a hatása. Kicsit a tájfutást is húzza ez. Szóval a tájfutás hanyatlik. Tessék inkább ez ellen tenni és ne mutogatni másokra!

Üdv:
Vizi Tibi
2018. 11. 30. 10:16 keltezéssel, BogosT írta:
A Dobogókői számomra eddig a terepmotorosok körében ismert "királyválasztó" volt...
- Jó nevű, válogatott tájfutók indultak eddig minden évben.
- Ismertek a pályacsúcsok, van miért futni. Már ha az időjárás engedi...
- A Maratoni OB után még ott volt a lábunkban az erő és a gyorsaság. Viszont novemberben már sokat pihenőn voltak, készültek a téli alapozásra...
- Folyamatosan optimalizáltuk az útvonalat. Már a verseny előtt ment a térképcsere, útvonalakkal. Ott volt a zsebünkben az ősrégi tájfutó térkép kivágata... Az idei szalagozott útvonal mégis jóval rövidebb volt, mint amit valaha is futottunk rajta. A szparisoknak sikerült elérni a talán legoptimálisabb útvonalat, nem tudom, hogy érdemes-e ezt tovább fejleszteni. Most már tényleg csak annyi, hogy le kell tölteni a track-et GPS-es órára, és akkor már a szalag sem fontos.
- A frissítést régebben eléggé amatőr módon kezeltük, csak pár éve viszünk magunkkal géleket. Már aki...
- Azok lehettek eredményesek, akik maratoni távra edzettek, terepfutásban jók voltak, bevállalták a lefeléket, elbírták a meredek mászásokat, és tudtak tájékozódni. Sok jó nevű tájfutó kevert el... Sajnos soha sem jött össze az álomrangadó, mert volt több kiváló tájfutó, akiket sohasem érdekelt.

Én nyertem nevezést az első hazai Spartan Race-re, egy hegyifutó verseny megnyerésével. Kicsit furcsa volt, hogy ez egy sima amatőr nevezés volt, és felárat kellett fizetnem, hogy az elit kategóriába átkerüljek. Végül nem én indultam, de ott voltam szurkolóként, berekedtem a végére. Eplényben volt, a sípálya alatt hosszan lehetett kísérni a versenyzőket. Egy ~50kg-os lány lett elitben az aboszolút 7. ha jól emlékszem. Az volt a trükk - amit akkor még sokan nem tudtak - hogy ha sorban
állás van egy akadálynál, akkor ki kell hagyni :) Tudtommal a szöges cipúőt tiltják, ami eléggé érdekessé teszi a saras oldalakon mászást.


_______________________________________________

Tajfutas mailing list

Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>

http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


_______________________________________________

Tajfutas mailing list

Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>

http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20181130/485b0ed6/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list