[Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

Pap Attila papattila at petrolterv.hu
2018. Nov. 30., P, 13:09:57 CET


Kicsit elmentünk az eredeti témától…de a kutya ott (is) van elhantolva, hogy azt hisszük…közben mégsem…és nem értjük…

Azért nem csak a tájfutás a „családi sport”. Attól hogy ez a szlogen…

Rengeteg sport van, (nem futás, nem OCR) ahol a sportban nagy szerepet játszik a családi példa és a közösség. 

És a fordítottja is igaz…sok tájfutó család jár úgy versenyre hogy a hölgy vagy úr tagjának évek alatt se jutott eszébe térképet ragadni a kezébe…futócipőt venni és kimenni egy pályára.

Vagy nagy nevű tájfutók gyermekei választottak más sportágat. 

A szlogen jó (volt). Rá lehet erőltetni, de annyira igaz mint bármi másra. Sőt…jelenleg másra sokkal inkább…

Virág elvtárs mondta…”Nehéz…nagyon nehéz….”

 

A.

 

 

 

From: Márk Gárdonyi [mailto:mark.gardonyi at gmail.com] 
Sent: Friday, November 30, 2018 12:47 PM
To: Balázsné Krasznai Orsolya <bakrorsi at gmail.com>
Cc: Tajfuto lev.lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

 

Szia Orsi!

 

Félreértetted. Én nem azt mondtam, hogy a család elriaszt, hanem azt, hogy a családi jelleg hangsúlyozása nem vonz be. Akik családi kapcsolat révén jelennek meg, azokat nem befolyásolja a szlogen sem pro sem kontra. A szlogen azoknak kellene szóljon, akik nem is ismerik a tájfutást. A gyakorlat azt mutatja, hogy őket nem ezzel nem lehet megfogni. Ideje váltani valamire, ami inkább a kihívást hangsúlyozza! Tudod, az őrültség definíciója az, hogy ugyanazt ismételjük és azt várjuk, hogy ezúttal más eredményt kapunk. 

 

Üdv,

Marci

 

 

 

Balázsné Krasznai Orsolya <bakrorsi at gmail.com <mailto:bakrorsi at gmail.com> > ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., P, 12:39):

Nekem más a tapasztalatom, nálunk sok szülő kezdett el tájfutni a gyerek kísérése nyomán, és sok menő tájfutó gyereke vált jó tájfutóvá, mert szívesen jött a családbarát versenyekre. Nem teljesen értem, hogy a családi jelleg kit riaszt el, és miért zárja ki más célcsoportok megszólítását.

K.O.

 

Márk Gárdonyi <mark.gardonyi at gmail.com <mailto:mark.gardonyi at gmail.com> > ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., P, 12:13):

Kedves Orsi!

Mindannyian tudjuk, hogy mi az elmélet a "Családi zöldsport" mögött. A sporttársak azt tették szóvá, hogy a gyakorlatban nem működik. Jó pár éve nyomjuk már ezt és senki nem jön be rá. Ez tapasztalat. Itt az ideje váltani.

Üdv,

Marci

 

Balázsné Krasznai Orsolya <bakrorsi at gmail.com <mailto:bakrorsi at gmail.com> > ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., Pén 12:05):

Kedves Dani és Attila, itt nem arról van szó, hogy csak a gyerekes családokat akarjuk megfogni, hanem a tájfutás azon sajátosságát hangsúlyozzuk, ami sehol máshol nincs meg, hogy egyszerre van jelen egy versenyen a tömeg és élsport, teljes életkori spektrumot lefedve. Rövidebb-hosszabb, izgalmasabb és eltévedésmentes pályák teljes tárháza várja a résztvevőket. A Nyíltban az elsőbálozók is végig tudnak menni, miközben ugyanazon a terepen fut egyre jobb eséllyel egy világbajnoki vagy eb-s helyezett:)

Az elszánt futók, akik közben szülők is, talán szívesebben jönnek olyan versenyre, ahol a család is jól tudja érezni magát,amíg teljesíti a pályáját. És a up. korú versenyzőket kísérő szülők is szívesen kirándulnak/kocognak egyet, amíg a gyerekre várnak....

 

Pap Attila <papattila at petrolterv.hu <mailto:papattila at petrolterv.hu> > ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., P, 11:57):

Szia Sólyom!

 

Eszemben sincs reklámot csinálni más sportnak…de tavasszal nem messze a lakhelyedtől lesz egy kétnapos verseny…menj el és nézd meg. Esetleg próbáld ki.

 

Hogy tudod-e használni a versenyeiden??? Hát eléggé szkeptikus vagyok ebben… ugyanis a tájfutás ahogy Te is megfogalmaztad hagyományokon alapul. Ami jó. Meg zömében társadalmi munkán…amin már vitatkoznék, hogy jó tesz-e hosszútávon.

Sok tájfutó azzal megy ki versenyre…hogy ő csak egy jó pályát akar. Persze megfelelő nehézségűt meg távolságút. Rengeteg a kategória ami nagy rendezői kapacitást igényel (mert ez az igény) de itt a levlistán felkoncolják azt a pályakitűzőt aki otthonról a karosszékből nézve nem jó pályát csinál. Vagy összevon kategóriát mert értelmetlennek látja 3-4 emberért plusz szívni.

Itt hagyományok vannak, amibe a folyamatos morgás és elégedetlenkedés is benne van. Ezt a rendezők megpróbálják kiszolgálni. Néha 150-200 emberért aminek a nevezési díjából éppenhogy kijön a térkép ára. vagy az sem.

 

Nem lehet összehasonlítani… akinek elég az, hogy egy 100 fős versenyen kezébe adjanak egy térképet amivel elmolyolgat a pályán…majd hazamegy…mindezt kb. 800 Ft-os nevezési díjért annak hiába mutatod meg a „piros pirulát by Mátrix” hogy van egy másik világ is.

És ezt most nem rád értettem…mert Te megpróbálod kiszolgálni ezt.

Van, akinek a fenti nem elég. Többet szeretne. Profibb rendezést, kevesebb felesleges morgolódást. A profizmusnak meg ára van. 

Jelenleg az újdonságnak nagyobb a vonzereje mint a hagyománynak. hogy ez most jó vagy sem ezen lehet vitatkozni. 

Ahogy Dani írta: Mi pedig még mindig a családi, zöld sporttal marketingelünk, ahol vidám kisgyerekek sétálnak az erdőben kézenfogva a nagymamával.

Ezzel az imidzsel max a nagymamának kelted fel az érdeklődését…a SR célközönségének 18-50 korosztály aligha. 

 

A jövő évi Hungária Kupának az entryn jelenleg 23 nevezője van. A tavaszi SR versenynek meg kb. 6000 már most. (egy hete lehet nevezni).

A számok makacs dolgok…

 

A.

 

From: Mézes Tibor Sólyom [mailto:gocsejktfe at gmail.com <mailto:gocsejktfe at gmail.com> ] 
Sent: Friday, November 30, 2018 11:07 AM
To: LISTA <tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu> >
Subject: Re: [Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

 

Szia Tibi!

 

Mik azok a módszerek, amiket "ők" használnak és fejlődne a tájfutás?

Légy szíves, írd meg, hogy fejlődni tudjunk.

Szívesen használnám az eseményeinken ezeket a technikákat.


Kösz.

Üdv:
              Sólyom 

+3620/472-0056

 

1% Neked kicsi figyelmesség, nekünk nagy lehetőség! 1%

18967975-1-20

Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület

  

 

 

további infók:

Keresd az egyesületet a facebookon! <https://www.facebook.com/gocsejktfe/?fref=ts> 

 

Vizi Tibor <vizi.tibor at gmail.com <mailto:vizi.tibor at gmail.com> > ezt írta (időpont: 2018. nov. 30., P, 10:51):

Kedves Sporttársak!

Érdekes volt olvasgatni ezt a levelezést a tájfutástól eltérő sportágak "fikázásáról". Furcsa ez számomra, mert a témában szereplő mindhárom sportban érintett vagyok és mindegyiket borzasztóan szeretem. A szívem mélyén természetesen tájfutó vagyok és az is maradok. Ettől függetlenül a másik kettőre készülök és okkal teszem ezt... :-)
Összességében azt tudom nektek mondani, hogy összehasonlítani sportokat, a szabályaikat vitatni meglehetősen értelmetlen és ostoba dolog. Ráadásul mindezt kellő információ nélkül.

Javaslom, hogy inkább tanuljatok a különböző sportágaktól! Miként lehetne fejleszteni a tájfutást az általuk használt módszerekkel, vagy azokkal hasonlókkal. Egyszer valaki azt mondta, hogy ha valamiről azt gondoljuk hogy stagnál, akkor valójában hanyatlik. Elképzelhető, hogy a tájfutásnál egy-egy mutatóra rá lehet erőltetni, hogy fejlődik, de talán ez inkább a többi sport elképesztő ütemű fejlődésnek a hatása. Kicsit a tájfutást is húzza ez. Szóval a tájfutás hanyatlik. Tessék inkább ez ellen tenni és ne mutogatni másokra!

Üdv:
Vizi Tibi

2018. 11. 30. 10:16 keltezéssel, BogosT írta:

A Dobogókői számomra eddig a terepmotorosok körében ismert "királyválasztó" volt...

- Jó nevű, válogatott tájfutók indultak eddig minden évben.

- Ismertek a pályacsúcsok, van miért futni. Már ha az időjárás engedi...

- A Maratoni OB után még ott volt a lábunkban az erő és a gyorsaság. Viszont novemberben már sokat pihenőn voltak, készültek a téli alapozásra...

- Folyamatosan optimalizáltuk az útvonalat. Már a verseny előtt ment a térképcsere, útvonalakkal. Ott volt a zsebünkben az ősrégi tájfutó térkép kivágata... Az idei szalagozott útvonal mégis jóval rövidebb volt, mint amit valaha is futottunk rajta. A szparisoknak sikerült elérni a talán legoptimálisabb útvonalat, nem tudom, hogy érdemes-e ezt tovább fejleszteni. Most már tényleg csak annyi, hogy le kell tölteni a track-et GPS-es órára, és akkor már a szalag sem fontos.

- A frissítést régebben eléggé amatőr módon kezeltük, csak pár éve viszünk magunkkal géleket. Már aki...

- Azok lehettek eredményesek, akik maratoni távra edzettek, terepfutásban jók voltak, bevállalták a lefeléket, elbírták a meredek mászásokat, és tudtak tájékozódni. Sok jó nevű tájfutó kevert el... Sajnos soha sem jött össze az álomrangadó, mert volt több kiváló tájfutó, akiket sohasem érdekelt.

 

Én nyertem nevezést az első hazai Spartan Race-re, egy hegyifutó verseny megnyerésével. Kicsit furcsa volt, hogy ez egy sima amatőr nevezés volt, és felárat kellett fizetnem, hogy az elit kategóriába átkerüljek. Végül nem én indultam, de ott voltam szurkolóként, berekedtem a végére. Eplényben volt, a sípálya alatt hosszan lehetett kísérni a versenyzőket. Egy ~50kg-os lány lett elitben az aboszolút 7. ha jól emlékszem. Az volt a trükk - amit akkor még sokan nem tudtak - hogy ha sorban 

állás van egy akadálynál, akkor ki kell hagyni :) Tudtommal a szöges cipúőt tiltják, ami eléggé érdekessé teszi a saras oldalakon mászást.

 

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

 

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20181130/a233d600/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list