[Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

Pap Attila papattila at petrolterv.hu
2018. Nov. 30., P, 11:21:44 CET


Szia Tomi!

 

Az SR-en az Elite és a korosztályos kategória feláras. Az okát nem tudom, de gondolom azért, hogy ne kezeljék egyben az OPEN kategóriával. Elite-ben ugyanúgy bárki indulhat mint tájfutóéknál…itt annyiban más, hogy elitben nem lehet segíteni egymásnak az akadályoknál.

És ezt figyelik is…tehát egy palánkon ahol OPEN-ben átsegítheted a másikat, itt tilos. 

Szintén figyelik a trükközést, van rajtszám meg kamera meg személyzet. Ha utólag óvás érkezik akkor visszanézik…persze ha valaki nagyon akar trükközni az ki tudja játszani a rendszert…tavaly volt is rá példa…CEU szinten eltiltás járt érte…jogosan!

A szögest tényleg tiltják… mert kárt tehet bizonyos akadályokban, egy kúszós-mászós akadálynál meg a sporttársadban J.

Azért vannak jó cipők, amivel ezt meg lehet oldani…de ebben Guttmann Zoli vagy Pöti a szakértő J

 

Azért van árnyoldalai is ennek a bazi sok versenynek…mint mindennek…

Hónapokkal előre kell egy Trail versenyre is nevezni…van egy kis időablak…figyelni…jókor nevezni és hopp, már be is telt. 

Tájfutásban szerettem azt a rugalmasságot, hogy ha reggel úgy keltem fel, hogy ma „de tájfutnék egyet” olyan még nem volt, hogy hazaküldjenek versenyről. Valahogy mindig megoldották. És ez jó!!!!

Idén Eger Nagydíjon is indultam többéves kihagyás után, és nagy küzdelmek voltak 10DK-ban J Végén egy jó eredményhirdetéssel, ahová minden gyerkőcöt kihívtak. 

A tájfutás egy nagy hagyományokkal rendelkező sport, de Sólyomnak igaza van…” Ott az innováció az elsődleges, amit nekünk itt ötvözni kellene a hagyománnyal.”

Ezek a sportok megvannak egymással párhuzamosan. Minden hétvégére jut egy vagy több. Lehet válogatni kinek-kinek igénye szerint.

 

A.

 

From: BogosT [mailto:bota71 at gmail.com] 
Sent: Friday, November 30, 2018 10:16 AM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu
Subject: Re: [Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

 

A Dobogókői számomra eddig a terepmotorosok körében ismert "királyválasztó" volt...

- Jó nevű, válogatott tájfutók indultak eddig minden évben.

- Ismertek a pályacsúcsok, van miért futni. Már ha az időjárás engedi...

- A Maratoni OB után még ott volt a lábunkban az erő és a gyorsaság. Viszont novemberben már sokat pihenőn voltak, készültek a téli alapozásra...

- Folyamatosan optimalizáltuk az útvonalat. Már a verseny előtt ment a térképcsere, útvonalakkal. Ott volt a zsebünkben az ősrégi tájfutó térkép kivágata... Az idei szalagozott útvonal mégis jóval rövidebb volt, mint amit valaha is futottunk rajta. A szparisoknak sikerült elérni a talán legoptimálisabb útvonalat, nem tudom, hogy érdemes-e ezt tovább fejleszteni. Most már tényleg csak annyi, hogy le kell tölteni a track-et GPS-es órára, és akkor már a szalag sem fontos.

- A frissítést régebben eléggé amatőr módon kezeltük, csak pár éve viszünk magunkkal géleket. Már aki...

- Azok lehettek eredményesek, akik maratoni távra edzettek, terepfutásban jók voltak, bevállalták a lefeléket, elbírták a meredek mászásokat, és tudtak tájékozódni. Sok jó nevű tájfutó kevert el... Sajnos soha sem jött össze az álomrangadó, mert volt több kiváló tájfutó, akiket sohasem érdekelt.

 

Én nyertem nevezést az első hazai Spartan Race-re, egy hegyifutó verseny megnyerésével. Kicsit furcsa volt, hogy ez egy sima amatőr nevezés volt, és felárat kellett fizetnem, hogy az elit kategóriába átkerüljek. Végül nem én indultam, de ott voltam szurkolóként, berekedtem a végére. Eplényben volt, a sípálya alatt hosszan lehetett kísérni a versenyzőket. Egy ~50kg-os lány lett elitben az aboszolút 7. ha jól emlékszem. Az volt a trükk - amit akkor még sokan nem tudtak - hogy ha sorban 

állás van egy akadálynál, akkor ki kell hagyni :) Tudtommal a szöges cipúőt tiltják, ami eléggé érdekessé teszi a saras oldalakon mászást.

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20181130/4c19ddfc/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list