[Tajfutas] BudaSprint 2018 - Eredmények

miklos mets miklos.mets at gmail.com
2018. Nov. 4., V, 18:39:45 CET


A vár elé igen elég nehezen megközelíthető személygépkocsi val.
Láttuk , sokan jöttek busszal :-)

2018. nov. 4. dátummal, 18:30 időpontban Tamás Magyar <magyar.g98 at gmail.com> írta:

Külön levélben talán jobban látszik.

Tamás

Tamás Magyar <magyar.g98 at gmail.com> ezt írta (időpont: 2018. nov. 4., V, 18:26):
> Kedves Sporttársak!
> 
>  
> 
> Ha a versenyről utólag ilyen beszélgetés folyik, az minden esetben az ellenőrző bíró hibája, hiszen nem járt el kellő körültekintéssel, nem gondolt minden eshetőségre. Ezt tényleg így gondolom, így ez egy elég nagy mínusz pont nekem.
> 
> Aki szeretett volna egy jót versenyezni egy kiemelten technikás terepen, erősen gondolkodtató pályákon, a gyönyörű világörökségnek számító területen, az jó helyen járt pénteken abban biztos vagyok. Szerintem elenyésző azon emberek száma, akik ezt a hibát (mind rendezői, mind versenyzői oldalról) tényleg a szívükre vették. Ezúton is köszönjük a részvételt, és reméljük kevés turista bosszankodott a „bolond” papírral rohangálók miatt. Egy kicsit a miénk is volt a vár, ha csak egy fél napra is.
> 
> Kelemen Janó hozzászólása teljesen fedi a mondanivalómat, pedig csak egy képet csatolt. A montázsnak szerintem minden klubhelységben jelen kéne lennie, ugyanis a sprint versenyek áthatolhatatlan objektumait ábrázolja, jó vastagon áthúzva. Én is csatolok egy fotót, szerintem teljesen témába vág. A 2003-as párizsi szabadtéri atlétikai világbajnokság egy óriásplakátja látható rajta.
> 
> Így utólag már azt gondolom, hogy ellenőrzőbírók kellettek volna a kritikus pontokra, akik folyamatos vijjogó hangot adva figyelmeztetik az arra tévedő futókat. Verseny előtt úgy gondoltuk, hogy erre nincsen szükség, hiszen egy nem rangsoroló eseményről van szó, nem ezen van a hangsúly. Nyilván a terület adta nehézségek miatt ez nem feltétlen volt így jó. Az 5 helyen kihelyezett behajtani tilos tábla, áthúzott futót ábrázoló stilizált kép, és tiltott átfutás futóknak szöveg magyarul és angolul lehet, hogy megfogott pár embert, de nem bizonyult elégségesnek. Legközelebb sokkal figyelemkeltőbb módot kell választani, ezt jegyeztük félkövéren. Sajnos kordonokat érthető okokból nem rakhatunk ki, ahogy Tibor is írta „a várban mindenhez engedély kell, és azt nem nagyon osztogatják”. Ez érvényes a területhasználatra, átfutásra, pontelhelyezésre stb. Így került tiltásra a Várkert Bazár rózsakerti része is.
> 
> Az átfutások 3 típushelyen történtek. Volt aki épületen futott át, gondolván amin a rajtba lehet menni az a verseny közben is használható. Volt aki a bíbor sraffozáson ment át (tiltott terület), és volt aki az ábrázolhatatlan és ezáltal táblával tiltott földalatti járatokat használta. Ahogy egy korábbi levél is említi, a tájfutó térkép nem alkalmas háromdimenziós ábrázolásra. Így a „földszint”, a hidak, illetve átjárók ábrázolhatóak csak. A föld alatt fekvő kazamaták, falban futó lépcsők, aminek a tetején szintén lépcső van nem. Így ezeket csak a helyszínen lehet tiltani, térképen nem. Máskor ezek jobban ki lesznek emelve az értesítőben, ahogy a térkép értelmezését segítő nyilak is.
> 
> Alapvetően én nem feltételezem a szándékos csalást, ahogy senki sem ebben a sportban, hiszen a tapasztalat mindig ezt támasztja alá. A megkérdezett emberek nagyjából 95%-a nem tudta, hogy éppen tilosban jár amikor futott. Azonban beszéltem olyan emberrel is, aki szándékosan futott át a Clark Ádám térnél, hiszen a „józanész” szerint ő ott átfuthat, semmi értelme ott a tiltásnak. Nem hiszem, hogy a versenyzőnek kéne ezt mérlegelnie sem a pályán, sem utána. Hasonló vonatkozik az „elcsábultam” kijelentésre. Olyan büszkék vagyunk rá (és jogosan!), hogy a tájfutás nem csak fizikai, hanem szellemi kihívásokat is tartalmazó sport. Ezek szerint vagyunk annyira elmések, hogy nem csalunk egy versenyen készakarva. Esetleg a második esetben egy túlzott igazságérzet lépett fel, ami miatt viszont ugyan úgy a FAIR PLAY szelleme és a területet nem használó versenyzők sérülnek. Gondoljunk csak a hazai rendezésű 2009-es VB-re. A tiszta játék (!) mindennél többet ér.
> 
> Akik a verseny hevében átmentek oxigénhiányos állapotban, az már teljesen más dolog, főként nekik kellett volna sokkal jobb támaszt nyúltanunk, nagyobb táblákkal, segítő emberekel. Aki pedig a jelkulccsal nincsen tisztában, azoknak én is javaslom Janóval egyetemben a dokumentumot, hiszen ahogy az imént már mondtam a tájfutás fizikai és szellemi sport is. Így kiemelten fontos a szabályok ismerete, nem csak az észnélküli szaladgálás. Sajnos hallottam már 10 éve tájfutótól is, hogy sose tudta mik azok a barna vonalak a térképen, mikor szóba kerültek a szintvonalak. Tartozunk magunknak ennyivel, hogy legalább egyszer elolvassuk ezeket. Kicsit olyan ez nekem, mikor bepipáljuk, hogy elolvastuk és elfogadjuk a felhasználási feltételeket…
> 
> Persze az vesse rá az első követ egy hibázóra, aki még nem tévedett sosem. Nem bűn átmenni tiltott helyeken, de nem igyekezni azon, hogy ezt legközelebb is megtörténjen, az…
> 
>  
> 
> Sporttársi üdvözlettel:
> 
> Magyar Tamás
> 
> a verseny ellenőrző bírója, önjelölt igazságtevő
> 

<FAIR PLAY.jpg>
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20181104/cef3ef89/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list