[Tajfutas] Dugóka bérlés

Hites Viktor tajfutas at outlook.hu
2016. Már. 1., K, 21:17:25 CET


Sziasztok! 

Janó! Azt még ki tudod hozni, hogy a 1827 rajtengedélyes és dugókával nem rendelkező közül mennyi 14 éven aluli?
Jól értem, hogy idén ezek szerint már csak 1827 rajtengedély került kiváltásra? Az elég komoly visszaesés lenne.

Zsolt! Nálunk a következő a helyzet: Nem tudom az 5 az szép szám-e, de ha jól emlékszem hozzánk ennyi ilyen féláras gyors dugóka került 4-5 éve. Ezekből jelenleg két db gyors dugóka maradt az egyébként 17 db-os egyesületi készletünkben, mert a többit vagy eleve sajátként vették az akkor nálunk sportoló fiatalok kedvezményesen, vagy vitték magukkal sajátként azok a fiatalok, akik más egyesületben folytatták a tájfutást. Sajnos egyelőre a két dugókának nem sikerült új gazdát találnunk házon belül, de még lehet, hogy összejön a közeljövőben ez is, ki tudja. 

Ahogy írtam korábban is, ha a rendezőnek fontos az utánpótlás, akkor biztosítja a 14 év alattiaknak az ingyenes bérlést, ha nem fontos annyira, akkor nem. Ha valaki ennyi saját dugókával rendelkezik, annak nem hiszem, hogy ez érdemi plusz költséget jelentene ez egyszerűen egy gesztus. Dugókacsere, otthon hagyás pedig mindig lesz ebben a korosztályban, de persze feljebb is, a múltkor pl. a Pannonra a 17 egyesületi dugókánkból (a sajátomat már sikeresen elvesztettem valahol) egyet sem sikerült magammal vinnem, így kénytelen voltam bérelni egyet a helyszínen...

üdv. Viktor


From: miklos mets 
Sent: Tuesday, March 01, 2016 7:22 PM
To: Verebélyi Zsolt 
Cc: tajfutas at lazarus.elte.hu 
Subject: Re: [Tajfutas] Dugóka bérlés

Igazad van, összefoglalva: annak aki szemfüles, ugyis van, vagy szerez, a becsületes meg fizessen!:-) 
MM

Verebélyi Zsolt <verebelyizsolt at globonet.hu> ezt írta (2016. március 1., kedd):

 Sziasztok!

 Úgy 4-5 éve volt egy lehetőség a tájfutó Alapítványon keresztül venni dugókákat az akkori árak feléért a 18 éven aluliak számára, azon feltétellel, hogy ha kiöregedik vagy abbahagyja a versenyzést, akkor megörökli egy másik utánpótláskorú versenyző. 
 Nos mi helyzet ezen dugókákkal? Tudomásom szerint a Viktorhoz és a Sólyomhoz is került szép számmal. 
 Azon felül a versenyek rendezésénél, mivel a 14 éven alulinak ingyenes, állandóan keverés van a csereberékkel. Ha az archívumból kivett 14 év alatti versenyzők dugókája is sok esetben hibás, mert inkább a felnőtt használja, hogy ne keljen fizetni. Én ezen dolgok tudatában biztosan nem adom ingyen a dugókáimat, pedig van bőven. 

 Üdv.Zsolt 2016.03.01. 17:53 keltezéssel, Kelemen János írta:

  és az 1827 rajtengedélyes versenyző közül 1184-nek van saját dugókája.
  The end.
  Janó


  2016.03.01. 17:49 keltezéssel, Hites Viktor írta:

   Így már beszédesebb és izgalmasabb adat.

   From: Kelemen János 
   Sent: Tuesday, March 01, 2016 5:45 PM
   To: javascript:_e(%7B%7D,'cvml','tajfutas at lazarus.elte.hu'); 
   Subject: Re: [Tajfutas] Dugóka bérlés

   és a 2642-ből 1457-nek nincs érvényes rajtengedélye.
   Janó


   2016.03.01. 17:35 keltezéssel, Kelemen János írta:

    "Van arról valami kimutatás, hogy hány saját dugóka van forgalomban?"
    Lásd. SI-archívum legenerálása Excel táblázat (MTFSZ oldal):
    http://mtfsz.hu/megjelenites/si_archivum.php 
    Rendezés a B oszlopra
    2642 darab
    Janó


    2016.03.01. 17:17 keltezéssel, Hites Viktor írta:

     Sziasztok!

     Van arról valami kimutatás, hogy hány saját dugóka van forgalomban? 
     Szerintem a stabil felnőtt tájfutóknál meglehetősen alacsony a bérelt dugókák száma, a fiataloknál ez még elég jelentős.
     A terepfutóknál elég sok versenyt rendezünk már SI-vel, náluk az arány bőven fordított, leginkább csak a tájfutásból átruccanóknak van saját, 
     de már volt nálunk is aki vett az MTFSZ-en keresztül sajátot, és pont tegnap írt egy másik futó, hogy érdekelné saját beszerzése.
     Az viszont biztos, hogy segítene a saját dugóka még szélesebb körű elterjedésében, és a terepfutók körében a saját dugókák számának növekedésében,
     ha az MTFSZ megoldaná, hogy versenyeken is rendszeresen árulja ezeket, akár úgy is, hogy a tőkét a Szövetség teszi bele, az árusítást kiadja, és az a kis árrés, 
     amit rá lehet tenni teljes egészében, vagy nagyobb részben az árusítóé lenne, hogy a költségeit fedezne, a kockázatot viszont így nem kellene vállalnia.

     üdv. Viktor

     From: JANKÓ, Tamás 
     Sent: Tuesday, March 01, 2016 3:01 PM
     To: 'Guttmann Zoltán - multiNavigátor' 
     Cc: 'LISTA' 
     Subject: Re: [Tajfutas] Dugóka bérlés

     Csatlakozom Serdülőhöz, eddig minden valamire való tájfutó boltban láttam eladó dugókát. Volt olyan hely, ahol akciósan meglepően olcsón (asszem 6-os típusút pár éve Velencében, elég sok magyar is vett). Szerintem azért jópár embert visszatarthat a vásárlástól a macerás beszerzési lehetőség, vagy az MTFSZ-t kell keresni, hogy éppen van-e nekik (már persze aki tudja, hogy ott szokott lenni), vagy a gyártóval levelezgetni külföldiül (ráadásul nem is szokták elkapkodni a válaszolást), meg pénzt utalni külföldre, mert szerintem kártyával még mindig nem lehet fizetni náluk. Ennél valóban egyszerűbb versenyről versenyre bérelgetni, hadd szívjon inkább a rendező vele. Lehet, ha a jelentkezésnél rá tudnánk mutatni egy sátorra, hogy ott lehet megvenni akár a legújabb típusokat is, esetleg többen szánnák rá magukat a vásárlásra...     Ami a higiéniát illeti, szívesen megengedném Zolinak, hogy beleszagoljon így Boróka Kupa után a bérelt dugókás dobozba :) Pedig még hőség sem volt. Én évente 2-3-szor ki szoktam mosni őket, akkor, amikor már én sem merném kinyitni a dobozokat :) 

     2-3 évente meg a szalagokat is cserélni kell rajtuk, mert a különböző méretű ujjakra való beállítás közben rendesen megtépdesik a gumit. Úgyhogy én nagyon örülnék, ha a jelenleginél sokkal jobban elterjedne a saját dugókák használata.

     T     From: javascript:_e(%7B%7D,'cvml','tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu'); [javascript:_e(%7B%7D,'cvml','tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu');] On Behalf Of Erdélyi Tibor
     Sent: Tuesday, March 01, 2016 2:32 PM
     To: Guttmann Zoltán - multiNavigátor
     Cc: LISTA
     Subject: Re: [Tajfutas] Dugóka bérlés     1. Reméljük a külföldi tájfutóversenyen megjelenő kereskedők nem olvassák az eszmefuttatásodat, mert eddig mindegyik árult dugókát is, most csak a legközelebbit linkelem be: OLShop, Bécs: http://ol-shop.at/timekeeping/sportident-cards

     2. nem mondhatnám, hogy higiénikus a bérelt dugóka használata, szagold meg egyszer akár a saját dugókád ujjadon lévő pántját, ami bőven kap az izzadtságból. Kíváncsi lennék, az MTFSz kb 10 éves dugóka állományának pántjai voltak-e valaha kimosva.

     2016. március 1. 14:00 Guttmann Zoltán - multiNavigátor írta, <javascript:_e(%7B%7D,'cvml','c-sport at medex.hu');>:

     Szia Tomi,      éves szinten az eladható dugókák mennyisége hagyományos kereskedelmi vonalon csekély, mivel itthonról mindenki a szövetségen keresztül vagy közvetlen a gyártótól egyesületi szinten képes beszerezni a dugókákat. Továbbá én mint kereskedő szinte azonos áron kapom a dugókát mint az egyesület aki ír a SI-nek, hogy szeretne vásásrolni. Továbbá a dugóka romlandó dolog mert időnként elavul és akkor már mindenki az újat akarja mint a mobiltelefonnál ( és mivel nincs a kockázat semmilyen prémiummal megfizetve a struktúra vagy eladom beker áron vagy alacsonyabban valljuk be nem annyira csábító). Nekem szokott lenni néha de csak azért, ha tíz versenyenként valaki megtalál teljesen külsősként vagy éppen úgy érzi újat akar venni akkor tudjak neki adni. Aki otthon felejti a dugókát annak olcsóbb bérelni egyet a rendezőktől az adott versenyre.      A fejlesztő/gyártó nem kereskedő és nem is akar klasszikus kereskedést folytatni vele ezen szűk szegmensű piacon. Amíg nem jön egy konkurens akinek a rendszere sokkal több sportrendezvényen használható, és az árai azért jobbal mert a fejlesztési és gyártási költségei jobbak majd ráépít egy kereskedelmi rendszert ahol vannak további szereplők akinek megéri tartani pénzt beletenni a szükséges árukészletbe akkor változhat valami. Amíg a mostani struktúra marad, addig a versenyzőknek marad az egyesületi beszerzés közvetlen a gyártótól vagy a szövetségtől. 

     és még valami: cipőt, bugyit, barátnőt, fogkefét, kotont, nem szoktak bérelni kölcsön kérni/adni/kapni. mert az olyan intim, a dugóka nem az. Ahhoz nem kötődik az ember annyira, az egy szükséges  valami ami nélkül nincs tájfutó verseny de könnyen és higiénikusan és mindenféle akármilyen hátrány nélkül hozzá lehet jutni és használni. 

     Üdv Zoli

     Guttmann Zoltán 

     multiNavigator.hu 

     From: javascript:_e(%7B%7D,'cvml','tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu'); [mailto:javascript:_e(%7B%7D,'cvml','tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu');] On Behalf Of JANKÓ, Tamás
     Sent: Tuesday, March 1, 2016 11:40 AM
     To: 'fehérfecó (ztc)' <javascript:_e(%7B%7D,'cvml','zala.ztc at zalaszam.hu');>
     Cc: 'LISTA' <javascript:_e(%7B%7D,'cvml','tajfutas at lazarus.elte.hu');>


     Subject: Re: [Tajfutas] Dugóka bérlés     Mondjuk nem értem, hogy a dugókát miért mindenki bérelni akarja. Futócipőt, meg tájolót sem akar senki bérelni egy versenyre. A dugóka ugyanolyan sporteszköz tájfutáshoz, mind az előbb említettek. Aki tájfutó versenyen szeretne indulni, az ruházzon be ebbe is (ráadásul már terepfutó versenyeken is sok helyen lehet használni). A kezdő modell nem kerül egy horrorisztikus összegbe. Max a nyílt kezdő és 10D kategóriákban lehet indokolt a bérlés, a többiben indulók nyugodtam vásárolhatnak maguknak. Esetleg meg kellene fontolni a tájfutó felszerelést árusítóknak, hogy a dugókát is felvegyék az arukészletükbe, és a versenyek helyszínén is árusítsák. Ezáltal sok macerát le lehetne venni a rendezők válláról.

     T

     From: fehérfecó (ztc) [javascript:_e(%7B%7D,'cvml','zala.ztc at zalaszam.hu');] 
     Sent: Tuesday, March 01, 2016 11:27 AM
     To: JANKÓ, Tamás; 'miklos mets'
     Cc: 'LISTA'
     Subject: Re: [Tajfutas] Dugóka bérlés     Sziasztok!     Mostanában elharapódzott, hogy a SI készlettel és sok dugókával rendelkező egyesület(ek?) inkább bérbe adja(k) dugóka készletüket egy mezei futó vagy bármilyen eseményre, így nem tudnak a saját klubtagjaiknak dugókát adni a tájfutó versenyen való elinduláshoz (ami elég ciki). Ez a kisebb SI készlettel rendelkező egyesület szervezői munkáját megnehezíti, hiszen ezeknek az egyesületeknek kell biztosítani a készletet. De ez szervezés, idő és plusz pénz (mert hogy le kell hozni, vissza kell küldeni).      Amúgy meg a MTFSZ saját készletére (amit többek között a versenyek után befizetett 18%-okból vásárolt) természetesen adhat kedvezményt az utánpótlást támogatva, de a saját készlettel rendelkezőnek miért kellene adnia? Igen, ezt döntse el maga a készlet tulajdonosa. 

     Ha az MTFSZ ezt szabályozza, akkor kérem azt is szabályozni, hogy a klubok a nevezéskor leadott számoknak megfelelően legyen kiosztva a dugóka a versenyzők között. Ha ez nem sikerül akkor lehessen szankcionálni.     Amúgy meg a kiírás döntő, az entry “csak” egy nevező rendszer. Tájékoztató jellegű a fizetési kötelezettség benne. Fizetni azt kell amit a rendező kiszámláz.     üdv

     Fehér Ferenc

     From: JANKÓ, Tamás 

     Sent: Tuesday, March 01, 2016 9:55 AM

     To: 'miklos mets' 

     Cc: 'LISTA' 

     Subject: Re: [Tajfutas] Dugóka bérlés     Ha az MTFSZ akar adni ingyen dugókat a 14 éven alattiaknak, akkor azt nyugodtan megteheti. Ha a rendező nem az MTFSz készletét használja, akkor a 14 éven aluliak pl. az MTFSZ-től hozhatnának el ingyen dugókákat. Így nem terhelve vele a rendezőket.

     Üdv

     T

     From: javascript:_e(%7B%7D,'cvml','tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu'); [javascript:_e(%7B%7D,'cvml','tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu');] On Behalf Of miklos mets
     Sent: Tuesday, March 01, 2016 9:34 AM
     To: Marosffy Dániel
     Cc: LISTA
     Subject: Re: [Tajfutas] Dugóka bérlés     Ez akkor is rendezendő

     Nem lehet rendező függő, hogy kell e a 14 év alattiaknak fizetnie

     MM

     Marosffy Dániel <javascript:_e(%7B%7D,'cvml','Marosffy at interface.hu');> ezt írta (2016. március 1., kedd):

     Az Entry nem írja oda ezt minden versenyhez, hanem beállítás kérdése, de mivel az esetek nagyobb részében ingyenes 14 év alatt a bérlet, így ez az alapértelmezett. Simán kikapcsolható, vannak rendezők, akik kifejezetten kérik ezt, mert saját készlettel dolgoznak.     D.
----------------------------------------------------------------------

     Feladó: javascript:_e(%7B%7D,'cvml','tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu'); javascript:_e(%7B%7D,'cvml','tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu');, meghatalmazó: gocsejktfe . javascript:_e(%7B%7D,'cvml','gocsejktfe at gmail.com');
     Elküldve: 2016. március 1. 8:21
     Címzett: LISTA; Magyar Tájékozódási Futó Szövetség
     Tárgy: [Tajfutas] Dugóka bérlés      Sziasztok!     Mostanában elharapózott, hogy néhány SI rendszer tulajdonos nem ad ingyenesen bérelt dugókát a 14 év alatti versenyzőknek.

     Természetesen ezt megtehetik.

     Azonban az Entry minden versenyhez azt írja, hogy

     "(14 év alatti kategóriák magyar versenyzőinek az SI-bérlet az MTFSZ döntése értelmében ingyenes.)"     Ezt az ellentmondást meg kellene szerintem szüntetni.     Vagy dönt az MTFSZ, hogy minden eseményen tényleg ingyenes a fiataloknak.

     Vagy az Entry figyel minden versenynél.


-- 
A Gmail mobilalkalmazásból elküldve--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20160301/55e44787/attachment.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: nem elérhető
Type: image/png
Size: 1046 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20160301/55e44787/attachment.png>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról