[Tajfutas] A hónap embere

Hites Viktor tajfutas at outlook.hu
2016. Feb. 25., Cs, 12:25:45 CET


Szia Feri!

Bocs nem kezdtem jogászkodni, ígérem a jövőben sem fogok, mert az nem kenyerem, és nem is ez volt az írásom célja. 
Arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy az nem feltétlenül ördögtől való dolog, hogy valaki a munkájáért pénzt kap még akkor sem, ha ő kéri és nem alapból ajánljuk fel neki.
Legyen az Matyi, vagy bárki más. Szerintem egyébként olyan szempontból ő is korrekt volt, hogy ezt ezek szerint jelezte is Juhász Mikinek. 
Az, hogy a pénzbeli juttatásnak pontosan mi a formája, és a jogcíme számomra teljesen érdektelen kérdés. Az, hogy van-e
a kifizetés mögött munka és teljesítmény, na az már nem. A mai Magyarország fő problémájának azt tartom, hogy rengeteg kifizetés mögött nincs teljesítményt,
nagyon helyes, hogy ez tájfutóéknál nem így van, az persze nem mindig öröm, hogy nálunk meg sajnos sokszor a teljesítmény mögött nincs kifizetés...
Társadalmi munka nélkül egyébként pedig biztos, hogy már rég meghalt volna a sportág. Azt is nagyon helyesnek tartom, hogy többen ellenőriznek egy-egy kifizetést,
tiszta és átlátható a Szövetség működése, nagyon bízom benne, hogy ez a jövőben is így marad.

A jutalékos motiválás már régóta visszatérő téma, szerintem teljesen jó megoldás lenne, a mértékéről nyilván dönthet akár az elnökség, akár a közgyűlés, részemről akár egy személyben 
az elnök is, persze, ha ő a juttatás kedvezményezettje, akkor talán még se ő döntsön egyedül a mértékéről.
A lényeg számomra, hogy legyen felelőse a döntésnek. A százalék meg tőlem akár lehetne 50 vagy akár még magasabb is, 
ami innen befolyhat az nekem mindenképpen plusz forrásnak tűnik. Bár korábban jöttek szponzori pénzek a diáktájfutásba az MVM-től, meg az Astra Zenecától.
Kérdés lesz-e olyan ember a közeljövőben, aki eredményes tárgyalásokat tud folytatni...
Nekünk egyesületként eddig egy igazi támogatónk volt, aki valóban ismeretlenül támogatott bennünket pénzzel is, azért mert szimpatikusnak találta, amivel megkerestük.
Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy ez a Chio volt, aminek sajnos megszűnt a zirci gyára (azt hiszem már nincs is talán Magyarországon gyártás, de ebben nem vagyok biztos). 
Sokaknak van talán ellenszenvük a chip-szel szemben, számomra vállalható volt teljesen az ő általuk történő szponzoráció, mert bár nem vagyok nagy chips fogyasztó, módjával fogyasztva
nem látom különösebb veszélyét a chipsevésnek.

A hell energiaital gyártóját viszont már nem keresném meg, hogy támogassanak bennünket, és még sok más példát is biztos tudnék hozni, hogy ki vállalható és ki nem.
Pl. nyugodtan el tudnám képzelni, hogy sok utána járással lehetne a válogatottnak támogatót találni, aki rendszeresen biztosít az edzőtáborokhoz, világversenyekhez kisbuszt, esetleg még pénzt is ad üzemanyagra, de alighanem ehhez valóban sokat kellene kilincselni, mire valakit sikerülne meggyőzni, hogy ez megtérülő PR lehet a számára.
Azt, hogy ezt valaki tisztán társadalmi munkába tegye meg, nem biztos, hogy elvárható. Hoz a tájfutás számára 1 millió forint értéket, miért ne adjunk neki 20-30 % jutalékot pénzben?

A leköszönő elnökségi tagok munkáját megköszönő gondolatoddal maximálisan egyetértek. Bízom benne, hogy az “aparátus” Less Áron és Csonti már intézik a dolgot.
A magam részéről ezúton is köszönöm a leköszönő elnöknek és elnökségi tagoknak a sportág fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseiket!

üdv. ViktorFrom: fehérfecó (ztc) 
Sent: Thursday, February 25, 2016 11:49 AM
To: Hites Viktor ; JANKÓ, Tamás ; 'Kinde Kálmán' ; 'miklos mets' 
Cc: 'Tájfutó lista' 
Subject: Re: [Tajfutas] A hónap embere

Sziasztok!

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség civil szervezet, vagyis annak vezetőségében résztvevők társadalmi aktívaként dolgoznak (így van ez 1970 óta). Ezt az MTFSZ alapszabálya is rögzíti. Így ahhoz, hogy bármelyik elnök juttatásért is dolgozhasson, alapszabályt kell a közgyűlésnek módosítania. De ez nincs napirenden.
Az ügyvezető elnök titulus pont ezért lett kitalálva, vagyis a pénzért dolgozó vezető titulusára. De ilyen sincs napirenden.
Továbbá bárminemű kifizetés kedvezményez az elnök vagy a főtitkár, arról beszámolási kötelezettsége van az elnökség felé, sőt több esetben csak az elnökség jóváhagyásával lehet kifizetni. Ott is ül majd 10 fő.

Aki meg pénzt hoz – bár csak így lenne – annak meg az elnökség (gondolom nem az elnök egy személyben), jutalékot szavazhat meg. Legyen az elnök, elnökségi tag, vagy bárki a tájfutó társadalomból. Bugár Józsi akár 20-30%-ot is adna, el is hangzott a vitában. Motiváljon hasonlóan a következő elnök!

Amúgy meg:
Én inkább azon gondolkodnék, hogy a leköszönő elnökségi tagoknak milyen módon tudjuk a munkájukat megköszönni. Például Zsigmond Tibor a megalakulás óta (46 éve!) dolgozik az elnökségben, de a többiek is sok-sok éve.

üdv
Fehér Ferenc
From: Hites Viktor 
Sent: Thursday, February 25, 2016 11:13 AM
To: JANKÓ, Tamás ; 'Kinde Kálmán' ; 'miklos mets' 
Cc: 'Tájfutó lista' 
Subject: Re: [Tajfutas] A hónap embere

Sziasztok!

Hát így olvasva az írást valóban nem túl elegáns Miki “elfogult visszatekintése”, de leginkább a választásra vonatkozó tanácsai. 
Feltételezem, hogy a sportágunk féltése okán írta meg ez a cikket.

A magam részéről egyáltalán nem tartom eretnekségnek, hogy valaki a tájfutó közösségért végzett munkájáért pénzt kapjon, 
vannak többen térképészek, edzők, versenyrendezők, a főtitkárunk, az irodavezető stb., akik több kevesebb pénzt kapnak a tájfutókért, a tájfutásért végzett munkájukért.
A kérdés elsősorban az, hogy a közösségnek megéri e az adott “munkavállaló” által végzett munka, létrehozott érték. Ha megéri, fizetünk érte, ha nem akkor meg egy idő után nem.
Eddig arra egyébként még nem figyeltem fel, hogy bárki krőzussá vált volna ebből a tevékenységből, 
de ha valakinek végre sikerülne, az szerintem jó jel lenne a magyar tájfutás számára.

Szerintem a közösség dolga megítélni, hogy akar-e, vállalja-e hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben nem egy teljesen társadalmi elnököt szeretne a magyar tájfutás élére ültetni, 
vagy megengedi, hogy ez a pozíció, részben vagy teljes egészében fizetetté váljon, és ezzel nyilván komolyabb munkát is végezzen az eddiginél a mindenkori elnök. Egy társadalmi elnök tevékenységét nyilván csak a személyes motiváció befolyásolja, nem különösebben számon kérhető egy ilyen elnök, annyi várható csak el tőle, amennyi időt és energiát, az illető erre a tevékenységére szánni tud.

Hogy Matyi vagy Józsi fedhetetlen személy-e, vállalható-e a tájfutó közösség számára, azt nyilván ítélje meg a közösség, és ne a leköszönő elnök egy személyben. 
Ennél többet az írás személyeskedő részével nem is kívánok foglalkozni, talán még annyit, hogy Szarka Ernő, édesapám egykori főnöke és barátja a Szabadalmi Hivatalban, valóban bárki számára példakép lehet.

Miki sportágunk csaknem húsz évével foglalkozó sorai viszont sok érdekes kérdést, gondolatot vetnek fel, amik egy részére szeretnék reflektálni. 
Sajnos sok általam korábban megyei és országos közgyűléseken felvetett és sokszor előre jelzett probléma visszaigazolását vélem felfedezni a táblázatokban, számokban,
eredményekben. Valószínűleg nem tudok elég jól simulni a rendszerbe ez is közrejátszott abban, hogy többnyire nem nagy visszhangot keltettek a felvetéseim, aztán egy idő óta már
nem is nagyon erőltetem a dolgot, csak írok néha ide a listára.

Mikihez hasonlóan úgy gondolom, hogy nem volt eredménytelen az eltelt 10 év, a sportág szinten tartása is tekinthető akár már komoly eredménynek ilyen körülmények között,
de azért az elért eredményekkel azt gondolom nem lehetünk mégsem igazán elégedettek. Legalább is nekem amikor Less Áronnal együtt annak idején beadtam a főtitkári pályázatomat, 
amelynek a megvitatására a Startis irodájában került sor, sok tekintetben sokkal amíbciózusabb terveim voltak.

1. A rajthoz állások száma örvendetesen nőtt, az elmúlt tíz évben, az már egy másik kérdés, hogy vajon optimális versenyrendszert üzemeltet-e ilyen szempontból a magyar tájfutás? Szerintem nem. Lásd regionális rangsorolók időpont egyeztetése, diáktájfutó versenyek, országos bajnokságok és Hungária Kupák odaítélése.

2. A versenyengedélyesek száma, ha nem is jelentősen, de sajnos 2006-hoz képest mostanra mégis csökkent. Azt hiszem az utolsó országos közgyűlésen volt, amikor igyekeztem újra felhívni a közgyűlés figyelmét, hogyha a versenyengedély díjjal akar a Szövetség plusz bevételre szert tenni a minél nagyobb újraelosztás érdekében, akkor ez ezzel a veszéllyel fenyeget, de nem hallgattattam meg. Ma már nekem sincs versenyengedélyem, de nem elsősorban dacból, hanem mert bár ebben az évben is 8 rangsoroló versenynapot szervezek, de nem biztos, hogy eljutok én is nyolc futamra, ahol rangsoroló kategóriában (nekem az egyik kedvencem a nyílt technikás kategória, ahol többnyire jó pályákat kapunk, és nagyobb versenyeken mindig akad egy-két komolyabb, akár válogatott ellenfél is.) is indulok, elegendő ellenfél közepette (!), hogy a versenyengedélynek legyen bármi értelme számomra azon kívül, hogy ezzel a Szövetséget támogathatom. A munkámon keresztül úgy gondolom azért már így is támogatom elég komolyan mind az országos, mind a megyei szövetségünket, hiszen tavaly 200 ezer forint felett fizetett be az egyesületünk, (amely jelenleg egyetlen aktívabb, versenyengedélyes versenyzővel sem rendelkezik...), mind az országos, mind a megyei Szövetségnek, tagdíj, rangsoroló és sportágfejlesztési díj, dugóka bérlés címén. Ehhez még hozzá kellene tennem 5000 Ft-ot, hogy legyen egy nyamvadt kártyám, amit nézegethetek itthon?

3. Némi örömmel és büszkeséggel, ugyanakkor szomorúan olvastam az eredményességre vonatkozó sorokat is. Örömmel és büszkeséggel, mert mind tájfutásban, mint tájkerékpárban ott szerepel a legjobbak között két volt tanítványom neve, akik egyike sem tájfutó családból származik (!!), és akik nálam sajátították el a sportág alapjait és alapozták meg az ifjúsági szinten nemzetközileg is jegyzett eredményeiket. Ugyanakkor mindketten szinte teljesen elvesztek mostanra a sportág számára, pedig érzésem szerint akár felnőtt korosztályban is lett volna esélyük komolyabb eredményre. Sajnos amikor próbáltam ezeknek a gyerekeknek (és más megyebeli egyesület hasonlóan tehetséges fiataljainak) a megyei szövetségünkben egy Budapest válogatotthoz hasonló közösséget, és ehhez kapcsolható támogatást gründolni, hogy lehetőséget, motivációt biztosítsunk a számukra, nem találtam megértésre. Szét is igazolták őket rövid időn belül, majd szép lassan “elvesztek az erdőben”. Hiába próbálkoztam például azzal, hogy pl. a 2013-as Hungária Kupát a megyei szövetségünk rendezze közösen, és az ebből befolyó plusz forrást fordítsuk erre a célra, és a sportág népszerűsítésére, nem jártam sikerrel. Sajnos a számok alapján a nemzetközi eredmények inkább stagnáltak, felnőttben inkább egy kicsit romlottak az elmúlt öt évben, bár kiugró eredmények azért főleg utánpótlásban sokunk örömére időről időre akadnak. Biztos, hogy nagy öröm, és (meglepetés?) volt mindenki számára Hanga 2014-es ifi EB győzelme. A sportágunk érdemi előre lépése szempontjából kulcsfontosságúnak érzem, hogy meg tudjuk-e teremteni annak az alapjait, lehetőségét, hogy egy nem tájfutó családból származó fiatal is közel olyan könnyen tud bekapcsolódni a tájfutásba, ugyanannyira lehet eredményes, mint akinek a szülei vagy akár nagyszülei is már ezt a sportágat űzték!

Elnézést, ha hosszú voltam, remélem lesz, akinek érdekesek voltak a fenti sorok.

üdv. Viktor
From: JANKÓ, Tamás 
Sent: Thursday, February 25, 2016 8:54 AM
To: 'Kinde Kálmán' ; 'miklos mets' 
Cc: 'Tájfutó lista' 
Subject: Re: [Tajfutas] A hónap embere

A mai világban mi ezen olyan meglepő? :)

T

 

 

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Kinde Kálmán
Sent: Thursday, February 25, 2016 8:45 AM
To: miklos mets
Cc: Tájfutó lista
Subject: Re: [Tajfutas] A hónap embere

 

Szép napot kívánok mindenkinek!

 

Csak nekem tűnik úgy, mintha a leköszönő Elnök úr alaposan túllépte volna a hatáskörét az alább hivatkozott írásában a sportág előtt álló demokratikus tisztújítás ilyen fokú befolyásolási kísérletével?Üdvözlettel / With Regards / Mit freundlichen Grüßen,

Kálmán

 

Kinde Kálmán FCCA

M: +36-20-940-1940

E: kalman.kinde at gmail.com


2016. febr. 25. dátummal, 8:20 időpontban miklos mets <miklos.mets at gmail.com> írta:

 Sziasztok, ha van egy lista a 2015-ben kihirdetett hónap embereiről szívesen megnézném, kik voltak, és egyben ajánlom márciusra:

 http://mtfsz.hu/?p=1681

 MM

  

 2016. február 24. 12:51 Orienteering TV Face tO Face írta, <ftf.otv at gmail.com>:

 Sziasztok!

  

 Kedves Nézőink!

  

 Fogadjátok szeretettel új sorozatunkat.

 Minden hónapban szakértőink kiválasztanak valakit, aki a hónap embere lett.

  

 Január hónap embere Paskuj Mátyás, a II. Tájákozódási Futó Gála megrendezésért.

 https://www.youtube.com/watch?v=e1DmAM_RNQQ&index=2&list=PLlAH0wGefExO1CCD8L1F0sp1KKyEv8ug5

  

 Február hónap embere Szivák Ildikó a sítájfutó bizottság vezetésért, és az abban végzett rengeteg munkájáért

 https://www.youtube.com/watch?v=bknAYQwxpjY&list=PLlAH0wGefExO1CCD8L1F0sp1KKyEv8ug5&index=1

  

 Márciusban természetesen folytatjuk sorozatunkat. :)


  

 best regards,

 Orienteering TV


 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

  

 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


--------------------------------------------------------------------------------

A(z) üzenetben nem található vírus.
Ellenőrizte: AVG - www.avg.com
Verzió: 2016.0.7442 / Vírus adatbázis: 4537/11690 - Kiadás dátuma: 2016.02.24.--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20160225/be67d930/attachment.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: wlEmoticon-smile[1].png
Type: image/png
Size: 1046 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20160225/be67d930/attachment.png>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: wlEmoticon-smile[1].png
Type: image/png
Size: 1046 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20160225/be67d930/attachment-0001.png>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról