[Tajfutas] Pályák méretezése a Diákolimpián

Hites Viktor tajfutas at freemail.hu
2015. Május. 19., K, 08:16:42 CEST


Szia Péter!

 

Érdekes gondolatmenet, szerintem érdemes gondolkodni egy hasonló megoldáson, de nem árt, ha az rendező barát is különben nagy káosz lehet belőle a verseny lebonyolítása során…

 

üdv. Viktor

 

From: péter kovács [mailto:kovacsp969 at gmail.com] 
Sent: Monday, May 18, 2015 5:36 PM
To: fehérfecó (ztc)
Cc: Hites Viktor; Bálint Bence; Tájfutó Levlista
Subject: Re: [Tajfutas] Pályák méretezése a Diákolimpián

 

Sziasztok!

Én teljesen kívülállóként abban is látok igazságot, amit Orsi, Viktor, vagy Sólyom ír (népszerűsítés, tömegsport), meg abban is, amit Bence vagy Fecó (élsport).

 

Két ötletem lenne, de azért még nem túl kidolgozottak:

 

Vajon lehetne-e a megyei diákolimpiákat úgy rendezni, hogy azok egyben selejtezők is legyenek az országosra?

Itt nyilván nem a bejut/nem jut be selejtezésre gondolok, hanem arra, hogy a megyei mezőny eleje A-ba, a közepe C-be jut be, a vége meg nyilván marad otthon.

Ez így alapból biztos nem működik, mert egy budapesti vagy baranyai diákolimpián nyilván nem olyan a mezőny erőssége, mint egy Zaránd megyein, ahol egyetlen iskolából egyetlen induló van (és jut be).

Lehet-e olyan súlyozást kidolgozni, hogy az erősebb megyékből több diák juthat be?

 

A "darabszám" (pl. a kategória 1-3. helyezettje) alapján történő bejutás helyett talán jobban megmutatná a felkészültséget a százalékos alapon történő bejutás (pl. győztes idő 120%-a), bár gyenge mezőnyből így is gyengébb versenyzők jutnának be.

Ezen talán a mezőnyök erősségének figyelembe vételével lehetne segíteni, erre a mezőnyök pontereje megfelelő is lenne.

(gyengébb mezőnyű megyéből csak 1-2, nagyon erős mezőnyből akár 5-6 bejutó is)

A mezőnyök "erősítésének" módja lehet az összevont (2-3-4 megye) megyei bajnokságok ösztönzése.

 

 

Én igazából egy teljesen más selejtezési módot is el tudok képzelni:

Ha eddig elviseltük azt az anomáliát, hogy a megyei verseny közép- vagy normáltávú pályája selejtezett  az (elvileg teljesen más jellegű) sprint versenyszámára is, akkor szerintem ennek a fordítottja is működhetne: Az országoson a szombat délelőtti sprint eredmények alapján lehetne bekerülni a vasárnapi normáltáv A ill. C döntőjébe.

Ha ez olyan aggályokat vetne fel, hogy egy gyorslábú, de amúgy tapasztalatlan fiatal elfut egy válogatottal és így jut be, akkor meg lehet tenni azt, hogy a rangsorpont nélküliek az elején sorsolással, a többiek pedig fordított rangsorrendben rajtolnának a sprinten.

Ezzel a módszerrel minden bejutott versenyző elmondhatná magáról, hogy megmérkőzött a legjobbakkal (a sprinten) és senkinek nem törne bele a bicskája a pályába. A normáltávon pedig mindenki a tudásszintjének megfelelő pályát futhatná.

 

üdv:

kovacsp

 

 

 

 

 

2015. május 18. 16:15 fehérfecó (ztc) írta, <zala.ztc at zalaszam.hu>:

Sziasztok!

Néhány kérdés és vélemény a vitához:

1.
Hol és hogyan lehet meghúzni a képzeletbeli határt a "A" és "B" vagy "C" kategóriákban induló gyerekek esetében? Mi alapján döntsük el, hogy ki miben futhat?

A Diákolimpiai versenyrendszerben résztvevő sportágak (csapatsportágak, triatlon, duatlon ... stb.)esetében ez a határ az igazolt sportolók és a nem igazolt sportolók megosztását jelenti úgy, hogy a nem igazoltak esetében több évre - 2-3 év - visszamenőleg nem rendelkezhet sportági versenyengedéllyel a diák. A fenti kitétel nagyon szigorú, már a városi és megyei versenyeken is ellenőrzik.
A "B" kategóriákban egyébként azok szerepelnek legtöbb esetben, akik iskolai szakkörben, edzéseken készülnek és sportolnak rendszeresen.

2.
Ki és milyen módón fogja elfogadtatni az oktatási intézményekben a "másodvonalbeli" diákolimpiát, úgy, hogy azt finanszírozhatóvá tudjuk tenni az oktatási intézmények (most túlnyomó részben a KLIK) részéről. Nem elég kitalálni valamit, meg kell vizsgálni, hogy lenne-e létjogosultsága. Mert lehet, hogy néhány oldalról lenne igény, de lesz aki kifizeti a költségeket? Az iskolák és intézmények fogják támogatni ezt a diákolimpiát is?

3.
Egyetértek Bálint Bencével: igen kellenek azok az edzők, tanárok, szülők, akik a gyerekeket felkarolják, támogatják, ösztönzik arra, hogy a sportágunkat űzzék. Ehhez kellenek fanatikus szülők, vagy érdekelt tanárok, vagy jó edzők. A fanatikus szülő lehet régi tájfutó, vagy a gyereke után a sportágat megismerő "újonc". Az érdekelt tanár lehet régi vagy mai tájfutó, jelenleg is működő edző vagy csak a sportágunk irányába érdeklődést mutató sportot kedvelő amatőr. A jó edző pedig az, aki nem csak megismerteti a sportágat, hanem a személyiségével szakmai hozzáértésével és pedagógiai alázatával benn tudja tartani hosszabb távon a gyerekeket a tájfutók táborába. Ezek a személyi feltételek segíthetnek abban, hogy a gyerekek valós élményekkel - akár 40 percet, vagy akár 120 percet fut - térhessenek haza egy diákolimpiáról. Mert ezek a személyek tehetnek olyant, amely a tájfutást élménnyé teszi a gyerekek számára.

4.
Minden diákolimpiai versenynek vannak kísérő kategóriái. Ezek alacsonyabb fokozatúak, így a kevésbé képzettek is megtalálják a versenyzési lehetőséget, melyek aztán számukra a gyakorlás, fejlődés és továbblépés lehetőségét adják. Az egész hazai versenyrendszer tele van hasonló versenyekkel. Akkor miért is az országos döntőben akarunk gyerekeket toborozni, megtartani? Miért nem jók erre a kis helyi versenyek?
Az országos döntő legyen annak a jutalma, aki felkészülten eljut egy ilyen megmérettetésre, ahol valóban a legjobbak szerepelnek.

5.
Az MTFSZ sportágfejlesztési programjában kiemelt szereppel és komoly mértékű támogatással kap helyet az utánpótlás nevelés, a létszámbővítés. Ennek az értékmérője a versenyengedélyek száma. Minden más sportágban résztvevő, abban versenyző egyén statisztikai száma csak becslés alapján lehetséges. Ez persze nem megy a két csoportos diákolimpia ellenében, de a sportágunk megítélésében ezek számok, adatok nagy jelentőséggel bírnak a magasabb sportirányítási szerveknél.
Ugyan ide tartozik az MTFSZ támogatás elosztása is, hiszen a nem regisztrált diáksportolók esetében mi alapján kaphatnának támogatást egy olyan rendszerből, mellyel nincs a sportolóknak jogi kapcsolatuk? Ma pedig ez sok klub esetében komoly anyagi támogatás elvesztését is jelentheti.

... és két apró megjegyzés:
- Minden eredménylistában vannak elsők és utolsók. Vagyis lesznek olyanok, akiknek kevésbé sikerül egy verseny.
- Ha országos diákolimpia döntőnek hívjuk a versenyt, akkor az valóban döntő legyen. A résztvevői a legjobbak a területi versenyről. Nem kell mindenkinek ott lennie, csak azért mert Ő is tájfutó. Csak ezért ne találjunk ki egy versenyt. A bajnoki rendszerben is van "A" döntő és a többi. De selejtezni kell.


üdv
Fehér Ferenc

ui.: A Diákolimpiáról minden előzetes eredmény a verseny weblapján! Hamarosan az mtfsz.hura is felkerülnek további anyagokkal együtt.




----- Eredeti üzenet ----- From: Hites Viktor
Sent: Monday, May 18, 2015 3:25 PM
To: Bálint Bence
Cc: Tájfutó Levlista
Subject: Re: [Tajfutas]Pályák méretezése a Diákolimpián



Kedves Bence!

Vitathatatlan, hogy tájfutó szülőnek kiváló vagy, de lássuk be nem minden szülő "célozható meg" úgy mint Te, és jó lenne azért azoknak a gyerekeknek is esélyt adni, akiknek nem pont ilyen szülei vannak.

Azt hiszem a győztes időket nem vonta kétségbe senki, a mezőny hátsó felének jelentettek minden hozzászóló szerint problémát a pályák.

Sólyom két kategóriás javaslatával, az A kategóriás pálya technikai színvonala, nehézsége még akár a mostaninál is tovább növelhető. így a Te gyerekeidhez hasonló tájfutással már megfertőzött szülővel rendelkező gyerekeknek is, meg a kevésbé szerencséseknek is megfelelő nehézségű feladat állhatna megrendezésre. 10 év edzői tapasztalattal, abban pedig nem hiszek, hogy felkészíthető egy kezdő gyerkőc komoly színvonalú pályára egy hónap alatt megfelelő szinten a megyei diákolimpia éppen továbbjutásától a válogatott szintű pályára még ha a szülő vállalja is a rendszeres erdei edzésre vitelét gyermekének.

üdv. Viktor

"Bálint Bence" <bence.balint.25 at gmail.com> írta:

Kedves Orsi, Viktor , Sólyom!A Diákolimpia pályáival kapcsolatban nem értek egyet veletek.Szerintem az ide pályák megfelelőek voltak a megmérettetés jelegéhez.A Diákolimpiát OB-val egyenrangú versenynek tekintik sok helyen (Jó tanuló, jó sportoló díjnál pl.: azonos pontszámot ér).Így szerintem a színvonalnak is azonosnak kellene lennie. Az említett pályáknál (pl: FII, FIII) mindenhol bőven a győztes időn belül futottak. A gyerekeim nem nevezték egyik pályát sem nehéznek. Véleményem szerint nem szabad ennél "lejjebb" adni a színvonalat.Minden sportban befektetett munka nélkül nincs siker. Ez alól szerintem mi sem vagyunk kivételek. Azokkal a gyerekekkel akik itt futják a 2. versenyüket többet kell foglalkozni. A megyei selejtező és az országos között majdnem egy hónap van. Ki kell velük menni foglalkozni. Atlétikában, mezei futásban, úszásban, stb,.. sem lehet elérni eredményt befektetett munka nélkül. Szerintem nem itt kell megfogni a gyerekeket, hanem otthon a klubokban, a jó hangulattal a szülök bevonásával a versenyzésbe, a hétvégi jó programokkal, stb. Az a gyermek aki mögött nem áll senki (szülő, edző, nagyszülő, tanár) nem fog tudni érvényesülni sem itt sem máshol, vagy nagyon nehezen.Így a szülőket, vagy a tanárokat kell megcélozni. (Erre én jó példa vagyok).ÜdvBálint Bence

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas 

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

 



---
Ezt az e-mailt az Avast víruskereső szoftver átvizsgálta.
http://www.avast.com
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20150519/329377c6/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról