[Tajfutas] HOB

Hites Viktor tajfutas at freemail.hu
2015. Feb. 10., K, 23:05:27 CET


Sziasztok!

 

Gyakorlatilag teljesen kívülállóként okoskodom bele a vitába csak, hogy a számat jártassam.:) 

 

Kívülálló vagyok, mert a HOB-on bő 10 éve nem merek rajthoz állni, mert tudom, hogy nem érnék be a célba… Sajnos már nemhogy lányokat, de fiúkat se nevelek tájfutónak, mert valahogy nem megy a toborzás, emellett család mellett nincs rá nagyon se időm, se pénzem, se energiám, pedig szívesen foglalkoznék gyerekekkel. Emellett a nagy nehezen, szinte vért izzadva összehozott tanítványokat „szétigazolták” különböző egyesületek ez sem erősítette a motivációt bennemJ... Nekem nincs kedvem eligazolni az egyesületünkből, de nálunk meg nincsen két épkézláb lány + 2 épkézláb férfi futó, így esélyem sincs elindulni a sprint váltón, pedig biztosan nagyon tetszene, mert én is szeretek váltózni, akár elsőnek tömegrajttal, akár váltó közben, akár befutóként, de sajnos váltónk se nagyon van. A 24 órás váltó 12 órás számában viszont most is nagy élmény volt „vadidegenekkel” is együtt küzdeni, hogy az erősen mix váltónk egy kicsit előrébb végezhessen.

 

Imádom a POCS-t, mert nagyon fifikás versenyszám, a tájékozódási és futó tudás mellett, kell taktikai és stratégiai érzék is hozzá. Alighanem emiatt is könnyen és sokszor borul a papírforma. (Időnként még össze is jön a három ember tőlünk, hogy el tudjunk indulni.) Ugyanakkor nem hiszem, hogy a hagyományos OCSB unalmas lenne. Ha ezt mondod, akkor Neked az összes klasszikus normáltávú tájfutó verseny unalmas? Persze a teljes mezőnnyel itt nem tudod összehasonlítani magad, de azért általában minden csoport egy jó erős kupaverseny mezőnyének bőven megfelel. Sose felejtem el, amikor a tanítványaim megnyerték az első bajnoki aranyukat az OCSB-n. Nem sok olyan izgalmas tájfutó versenyen voltam néző, pedig szívesen lettem volna futó is, de négy felnőtt normáltávra képes férfi futónk, aki el is jött volna versenyre, akkor sem volt. Látni lehetett, ahogy mindenki számolt verseny közben melyik csapat hol tart, mennyit kell jönnie a harmadik embernek, hogy nyerjünk stb…  Azóta sem értem, hogy sok OCSB-t miért úgy rendeznek, hogy semmit nem lehet tudni az eredmények alakulásáról menet közben. Lehet, hogy akkor a Bükkben véletlenül volt követhető az F14-es korosztály versenye, mert aztán mindig úgy tűnt, hogy teljesen véletlenszerűen osztják be a három futót, így van, akinek már a verseny elején mind a három  futója benn van a célban, másoknak meg még akkor indul ki mind a három futó, így a nézőknek (leginkább az edzőknekJ) nagyrészt elmarad az izgalom.

 

Félek, hogy Kisszálláson tényleg nem az útvonalválasztás fog dominálni, akár tömegrajttal, akár egyéni indítással rendezik majd az adott kategóriát. Itt az iránytartás, a pontos térképolvasás, és az állóképesség lesz majd a döntő. Aki útvonalválasztásra vágyik az sokkal inkább megtalálja majd a számítását a fenyőfői Tájfutó Maratonon, mert ott vannak szépen keresztbe, meg hosszába, tekintélyes völgyekJ…

 

Nem gondolom, hogy tömegrajttal unalmas lesz egy HOB, de az hogy kinek melyik lebonyolítási forma tetszik az alighanem ízlés kérdése, hogy a többségnek mi az ízlése az alighanem valóban megérne egy felmérést, de ezt alighanem jobb lenne a kiírás megjelenése előtt elkészíteniJ…

 

Ha mindig más időpontokban lennének ugyanazok az OB-k akkor érdekesebb lenne a versenynaptár? 

 

Az új terepek száma mindenképpen véges szerintem Magyarországon, ezzel együtt én is szívesebben megyek mindig új terepre, mint amin már versenyeztünk vagy esetleg már sokszor versenyeztünk korábban. Nem véletlenül van tervben az idei Hungária Kupa. Na az igazi csemegének ígérkezik ilyen szempontból. Ugyanakkor az is érződik, hogy nem elsősorban az új terep a döntő a bajnokságok odaítélésében, sokkal inkább a rendező megítélése és kapcsolatai. Egy pár évig rendszeresen pályáztunk OB rendezésre, szerintem elég jó minőségű teljesen új terepekkel, de egy Diákolimpia és egy Éjszakai OB rendezésen kívül nem tudtunk elnyerni semmit, pedig azokban az években egész jó rendezői kapacitással rendelkeztünk. Most is van több olyan minőségi terepünk, amiken a régióból sokan már sokszor versenyeztek, de szinte biztos vagyok benne, hogy egyiken sem voltak a magyar tájfutók közül 200-250-nél többen…

 

Tájkerékpárban azért jóval vékonyabbak a mezőnyök, a sebesség is más, alighanem könnyebb szétrázni a mezőnyt. 

 

üdv. 

Hites Viktor

VBT

 

 

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Zsolt Weiler
Sent: Tuesday, February 10, 2015 10:16 PM
To: Jenővári Gabriella; LISTA
Subject: Re: [Tajfutas] HOB

 

Sziasztok, 

 

szerintem a sprintváltó az első TV-közvetítésre is esélyes tájfutó versenyforma. Látványos, test test elleni küzdelem. Kellenek hozzá fiúk és lányok is is, emiatt normálisan bevon többeket is, például kénytelenek a "csak fiú" egyesületek lányokat is nevelni, utánpótlásban és felnőttben nagyon szuper. 

 

OCSB: unalmas, felesleges, nem látványos, olyan mint ez egyéni, csak összeadunk még 3 időt egyesületenként. Ezt az ONEB-en is el lehetne intézni, ha egyáltalán szükség van rá. 

 

HOB: támogatom az újítást. Igaz, én is szeretek váltóban első futó lenni, más élmény, mint egyedül futni. Az elvek ellenére alig különbözik nálunk a normál táv és az OB, ugyanazok nyerik, ráadásul a szenyoroknál a versenyidő is úgy rövidül, hogy csökken a különbség a normál és a hosszú között (Tudom, hogy a hosszútávún útvonalválasztásoknak kell lennie, elvileg nagy a különbség a kettő között, de a terepadottságok ezt nem mindíg teszik lehetővé...). Minden évben ugyanazokra az OB-kra megyünk, ugyanazokban az időpontokban, egyre kevesebb az új terep, kicsit már uncsi az éves program. A tájkerékpárban alkalmazott tömegrajtos hosszútávú versenyforma eléggé szétszedi a mezőnyt, látványos, szerintem jó alap, amire a tájfutásban is lehetne építeni. 

 

Üdv

Zsolt

 

 

2015. február 10. 19:19 Jenővári Gabriella írta, <jenovarig at gmail.com>:

Sziasztok!

 

"Azon az ominózus kísérleti HOB-n" ahogy Orsi írja a szenioroknak azért nem vezették be a tömegrajtot, mert annyira utáltam volna tömegrajttal indulni, hogy megóvtam a kiírást. Addig lapoztam a szabályzatot, míg meg nem találtam benne a nem törölt passzust, vagyis az indítási idököz szerepelt a szabályzatban.

Tavaly mi rendeztük a HOB-ot, és nem akartuk tömegrajttal csinálni.

Én idén sem fogok tömegrajttal idulni, mert egy korosztályváltással tudok olyan kategóriában indulni, ahol már nincs tömegrajt. De nagyon nem értek egyet a tömegrajttal, abba nem szólnék bele, hogy a fiatalok milyen formában fussanak, de a szenioroknak miért kellene? 

 

Azzal is egyetértek Péterrel, hogy sok az OB. Amikor bevezették a POCS-t, akkor arról volt szó az Elnökségben, hogy majd választunk a két csapatverseny-forma közt. Ez azóta sem történt meg. 

 

Tavaly kipróbáltuk a Sprintváltót. Jó volt, így elfogadom, hogy a szenioroknak 20 perces pályáik vannak, nekünk tehát nem sprint, de miért kell OB-vá tenni? Ha nem OB, nem menne el rá a nép?

 

Szívesen megismerném a szeniorok véleményét ezekröl a kérdésekröl, mint a Szenior Bizottság új vezetöje. Aki szeretné véleményét leírni esetleg nem a listára, szívesen fogadom.

 

Sárika


_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

 ---
Ezt az e-mailt az Avast víruskereső szoftver átvizsgálta.
http://www.avast.com
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20150210/eceb3aa0/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról