[Tajfutas] Fwd: 10D problémafelvetés (Privát)

Horváth Sándor shorvath at pannonmail.hu
2014. Okt. 21., K, 08:43:51 CEST


Kedves Orsi ! 

 

Igazad van, viszont annyival egészíteném ki az alábbiakat, hogy ne egy 10DK hanem egy NYíltDK – t tegyünk kötelezővé, hogy egyrészt ne legyen gond az életkor, másrészt ne legyen gond a a kísérő sem. 

Díjazni pedig nem az eredmény, hanem a beérkezés alapján lehet/lehetne – mint a gyerekversenyt valami aprósággal. 

 

üdv :Sanyi

 

 

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Balázsné Krasznai Orsolya
Sent: Tuesday, October 21, 2014 8:20 AM
To: LEV.LISTA
Cc: László Gyalog
Subject: [Tajfutas] Fwd: 10D problémafelvetés

 

Kedves Sporttársak!

Az alábbi levelemet illetékesek is megkapták, amíg a válasz megérkezik, kíváncsi lennék a véleményetekre!

Köszönettel:

Krasznai Orsi

 


Tegyünk rendet a 10D-ben!

Lassan egy évtizede követem figyelemmel a mindig más évjáratokat érintő, de rendre visszatérő,mély sértődéseket okozó 10D-s indulások problémáját. Gyakran előfordul, hogy a komolyan felkészített, tudatosan gondolkodó, és bátran egyedül elinduló gyereket  előkelő helyről leszorítanak a szülők által kísért csemeték. Nem csalást, vagy rossz szándékot kell feltételezni, csak a felkészültségnek egy alacsonyabb fokozatát, amikor még nincs meg az a tudás, gyakorlat, elszántság, amivel a versenyző-palánta biztonságosan egyedül vághatna neki a teljesítésnek. (Persze, ha van a versenyen 10DK-s kategória, akkor nincs mentség a 10D-ben a kísérésre)

Jó lenne központi szabályozással rendezni a helyzetet:

 Kötelezővé lehetne tenni a 10DK kategória megrendezését. Igazából nem sok plusz munkával jár, mert a pálya ugyanaz. Külön díjazásra nem lenne szükség, mert a kísérővel történő pályateljesítésnek nem az a célja, hogy minél hamarabb végigrángassa a kísérő a gyereket a pályán, hanem, hogy minél több információt megosszon vele.

Jó megoldás volt a Hungárián a teljesítők kiszólítása, és apró figyelmességgel honorálása.

A másik megoldás, a kísért versenyző vk. státuszba történő utalása, de ez olyan kitaszítottnak tűnik nekem.

Akárhogy is, az biztos, hogy a rajtban, a személyzetnek ellenőrizni kellene, hogy aki kísérővel megy ki a pályára, az ne versenyezzen azzal, aki zsenge kora ellenére saját fejéből teljesíti a feladatot.

Másik, sok csalódást okozó probléma a túlkorosság.

A 10D-ben induló gyerekek nagy része nincs leigazolva. Ha valakinek van igazolási száma, abból kiderül a születési éve, és jó esetben a nevezőrendszer vagy a rendezők kiszúrják a jogosulatlan indulókat, de az avval nem rendelkezőktől senki nem kérdezi a korát.Sokszor edzőjük sincs ezeknek a gyerekeknek, aki megmondhatná, hogy a kategória kiválasztásánál a születési évet kell figyelembe venni. A szülők- jóhiszeműen feltételezve- azt gondolják, hogy még nincs 11 éves a gyerekem, csak két hét múlva lesz, tehát indulhat a 10 évesek között. Ezzel rontják a jogosultak esélyeit, és jogosulatlan előnyhöz jutnak a saját évjáratuk szabályosan eljáró tagjaival szemben, akinek már nincs szalagozva a pályája. Persze ha a 11 éves még biztosabban érzi magát a szalagoson, akkor ott is mehessen, de versenyen kívül.

Jó lenne, ha ebben a sok gyereknek és szüleiknek az igazságérzetét sértő és versenyzési kedvét szegő ügyben következetesen lehetne lépni!

 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20141021/870b61a0/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról