[Tajfutas] Edzői konferencia és JÁRÁSI bajnokságok

Zalaegerszegi Tájfutó Club (fehérfecó) zala.ztc at zalaszam.hu
2012. Dec. 20., Cs, 15:46:26 CET


Sziasztok!Talán ha megkérdeznéd az ottani megyei szövetség vezetőit, tudnának válaszolni a kérdésedre.


De én is segíthetek. (mivel kicsit közelebb vagyok a tűzhöz, mert hogy a kollégám a Kámán Ferenc a Területi Kollégium elnöke, és Ő az aki a legfelsőbb körökbe szervezkedett az elmúlt időszakban a középszintű sportirányítás fennmaradásáért. Területi Kollégium = a Nemzeti Sportszövetség egykori önálló szerve, mely összefogja területi sportszövetségeket, képviseli érdekeit stb.)

A megyei sportszövetségeket korábban a megyei önkormányzatok támogatták, valamilyen szinten. Infrastruktúrával, eszközökkel, anyagilag. A megyei önkormányzatok hatáskörének szűkítésével – bár a sportfeladatok ellátása megmaradt, de pénzt nem ad hozzá az állam – ezek a lehetőségek megszűntek. Az országban a legtöbb sportszövetség éppen ezért a megszűnés szélére sodródott. Persze a sportszövetségek nem csak állami pénzekből gazdálkodhattak, hiszen önálló civil szervezetként számos pályázati lehetőségeket kihasználnak, kihasználhatnak.

A sportszövetségek fennmaradásáért kb egy éve indult meg a lobby tevékenység, amely ma már kézzel fogható eredményeket hozott. Sok-sok egyeztetés és tárgyalásokat követően a MOB (az a szervezet amely egyként irányítja jelenleg a sportot) illetve vezetői rájöttek arra, ha ezek a megyei szövetségek megszűnnek, akkor a mai magyar sportpiramis alja szűnik meg. Hiszen a sportszövetségekhez tartozó megyei sportági szakszövetségek a sporttörvény szerint nem lehetnek önálló jogi személyiséggel rendelkezők, így a pénzforrásaik minimálisak és nem tudják magukat fenntartani (iroda, eszközök, könyvelés, szervezési költségek, stb). Ezek azok a megyei szervezetek, amelyek a megyékben (és ne beszéljünk járásokról, mert a sportban nincs szó arról, hogy valami átalakulna) üzemeltetik a legalacsonyabb szinteken a versenyrendszereket, sok sportágban igazolási feladataik vannak és összefogják a megyei sportegyesületeket (és még sok feladat). A MOB-ban rájöttek arra, hogy ezen szervezetek nélkül megszűnik a helyi sport.
Már az idei esztendőben minden megye (még Csongrád is) 4 millió Ft-os támogatást kap (a híres Wesselényi féle maradék és csak a szabadidősportra költhető kb 400 millából), melyek kiutalása a napokban történik. (nálunk Zalában ennek 25%-át a megyei szakszövetségek megpályázhatják szabadidős rendezvényekre) Az ügyesebb megyékben is mihamarabb megkapják a pénzeket. De, csak szabadidősportra lehet fordítani.

A folytatásról is tárgyalnak már hosszú ideje. A jelenlegi verzió szerint megyei MOB irodákat hoznak létre lehetőleg a meglévő sportszövetségek bevonásával (persze ebbe még a politika beleszólhat) Ehhez a MOB (vagy az állam) adna is támogatást, megyénkét 20 millió Ft-ot (munkabér, infrastruktúra és versenyrendszer üzemeltetése)

Most itt tartunk!!!

Ha lesznek hírek, folytatom.

üdv
fehérferenc


ui.: a járási hivatalok a közigazgatásban jöttek létre! A sportban ennyire kicsi területi felosztás teljesen felesleges lenne ..., nekünk meg nem is kell alkalmazkodni ehhez a sportágunkban és a szabályzatainkban.


From: Kelemen János 
Sent: Thursday, December 20, 2012 8:53 AM
To: Tájfutás lista 
Subject: Re: [Tajfutas]Edzői konferencia és JÁRÁSI bajnokságok

Sziasztok,
Vártam egy estét, de látom nem jött "kapás".
Hozzáértőktől kérdeném pl. megyei TFSZ vezetőktől, mi is most a helyzet?
Ki hogyan látja a jövőt? Mi a helyzet a Sportszövetségek Szövetségével, aki sok esetben a jogi státuszt, számlavezetés, könyvelés adja a háttérben? stb.

Üdv,
Janó
 ----- Original Message ----- 
 From: Zentai József 
 To: Kelemen János 
 Cc: Tájfutás lista 
 Sent: Wednesday, December 19, 2012 3:34 PM
 Subject: Re: [Tajfutas] Edzői konferencia és JÁRÁSI bajnokságok 

 .................RR-nél ajánlott 800 Ft a nevezési díj 
 és mennyi lesz a 2013. évi Járási(Kerületi) Tájékozódási Futó Versenyek ajánlott nevezési díja?
 Erről, terv szintjén még sehol nem olvastam! 
 Ki fogja felügyelni hatóságilag(?!) ezen versenyeket, lehet-e itt minősítést futni,avagy szabad a gazda, mindenki úgy csinálja, ahogy akarja. 
 Az esetek többségében a megyei tájékozódási futó szövetségek már nem is léteznek(papíron talán igen, de gyakorlatban már rég meghaltak) 

 És erre, most rájön a közigazgatási módosítás (visszarendeződés) a járások kialakítása.

 Alacsonyabb szint, alacsonyabb ajánlás(?!), ezek szerint akár 300-500 Ft-ért is elindulhatunk majd egy jövő évi járási-kerületi- tájékozódási futóversenyen.

 (Forrás-MTI): Kinevezték a járási hivatalok vezetőit (198 fő)

 Szép Napot 
 Popey--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20121220/311c5e7f/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról