[Tajfutas] Hungária Kupa - Tájékozódási túraverseny

Zentai József jozsef.zentai at gmail.com
2011. Aug. 12., P, 16:10:10 CEST


Szia!

ŐK, kritizálásaik során, miért nem a mi tájfutó listánkra írtak ..........?!

Üdv: Popey

De azért hajrá, akinek nem elég a tájfutás a sítájfutás, a trail-o, a tájbringa, a mobil-tájfutás, a mikrosprint a tájevezés,a tájlovaglás, talán nem hagytam ki senkit,most új színfoltként ISMÉT kipróbálhatja a tájékozódási versenyzést.
Egyébként a polgári életben is előfordult már, hogy egy házasságkötést követő válás után a két személy hosszú évek múltával ismét egymásra talált.

A lényeg, a fent felsorolt szakágak mindegyikének egy kivételével saját speciális jelekkel ellátott tájékozódási térképe van! 
A tapasztalatok alapján ez jelen esetben a tájékozódási túra versenyeknél nincs meg. (a tájfutók térképeit használják,illetve olykor saját megrendelésre készíttetnek tájfutó térképet (pl: bajnokságok.) 
Ha lenne saját jelkulcsuk, kidolgozott ábrázolási koncepciójuk, (juj..., már nem akarok belemenni- pl. az útelágazások- kereszteződések ábrázolásába)- de simán mehetne a holtomiglan tartó békés egymás mellett élés!

 
 
 ----- Original Message ----- 
 From: hajnal 
 To: 'Zentai József' 
 Cc: tajfutas at lazarus.elte.hu 
 Sent: Friday, August 12, 2011 3:28 PM
 Subject: RE: [Tajfutas]Hungária Kupa - Tájékozódási túraverseny


 Kedves Popey!

  

 Biztos voltam benne, hogy tőlünk is mutat valaki olyan reakciót, amely alkalmas a tájfutók kedvezőtlen beskatulyázására. Azt nem értem, véleményedet - melyben bizonyára van igazság - miért nem az említett fórumokon fejted ki, miért arra zúdítod, akitől ezt a kifogásolt viselkedést nem láthattad és aki megpróbál hidat építeni a két sportág közé azzal, hogy elhoz nekünk egy rövidített, ránk szabott futamot a Hungáriára? Mi köze neki Dunamentéhez, K-számhoz, H Csabához és K Imréhez?

  

 Én nagyon sajnálom, hogy nem tudom a Hungárián kipróbálni és remélem, János kedve nem megy el attól, hogy nekünk rendezzen.

  

 Üdv, Biró Fruzsi

  


------------------------------------------------------------------------------

 From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Zentai József
 Sent: Friday, August 12, 2011 3:07 PM
 To: tajfutas at lazarus.elte.hu
 Subject: Re: [Tajfutas]Hungária Kupa - Tájékozódási túraverseny

  

  

  ----- Original Message ----- 

  From: Zentai József 

  To: Feher Janos 

  Sent: Friday, August 12, 2011 3:06 PM

  Subject: Re: [Tajfutas] Hungária Kupa - Tájékozódási túraverseny

   

  Bocsi, ezt most nem hagyhatom ki!

   

  Kedves János!

   

  Tehát akkor ez az a sportág, ahol még el sem rajtoltatják a versenyzőket-csapatokat, már ekkor mondvacsinált dolgokban előre gyártott óvásokat nyújtanak be egyes csapatok képviselői a rendezőknek.

  Ezt nem írom le, ha nem saját szememmel látom, és hallom a buta érveiket.( Éjszakai túraverseny Eplény környékén)

   

  Tájfutó térkép!

   

  Megmondom őszintén, totál magukba kellene szállni azoknak az embereknek, akik sorozatosan csak a tájfutó térképekben és nem saját maguk felkészületlenségében látják a tájékozódási versenyzés fortélyait.(csak meg kell tekinteni egyes versenyekről írott levelezési fórumaikat, ahol általában a térkép a hibás!!!).

  A legocsmányabb dolog ebben az,amikor egy volt tájfutó versenyző teszi mindezt....,de most már partvonalon kívülről! Ugye-ugye Dunamente...... )

   

  Én, személy szerint megtiltanám az MTFSZ-nek, hogy egyeneságon a tájékozódási túraversenyekre ilyen "áron" térkép kiadását(K szám) engedélyezze. 

  Mivel megvan eme sportágnak is a maga sajátossága, így a legjobb az lenne, ha saját maguk készítenének olyan versenytérképeket, amelyek ábrázolási módjait ők saját maguk részére megálmodtak.

  Ha mi tájfutók, egyszer majd elvetődünk ilyen típusú megmérettetésre, mi minden bizonnyal nem fogjuk majd nyolcszázzal kritizálni (mint azt ők most teszik) a térképeiket.

   

  Korábban már szóvá tettem.........., nem elegendő a K szám 3000 ft-os "illetéke" ilyen térkép megjelenése esetén, azt az MTFSZ részéről külön díjjal kellene felárazni.

  Egy tájfutó -térképész-térképhelyesbítő mindenkori kötelessége lenne az IOF jelkulcs betartása!!!!  

  Ettől sok estben a tájékozódási túraversenyek rendezői eltérést kérnek.(közben rajta díszeleg a K szám)

   

  Biztos, hogy a sportág esetében a tyúk volt előbb,(tájékozódási versenyzés,-1966-67ben még ilyen versenyeken indultam), de mi éppen ebből a totojázásból nőttünk ki és bár már alig férek be korom miatt a szeniorok közé, azért én még most is inkább a tájfutást-tájkocogást választom.

   

   

  Azért a hirtelen negatív kirohanásom után két nagyon remek sporttársat ebből a sportági formából is kiemelnék. Egyik a már megérdemelt nyugdíjas éveit töltő agárdi H-Csaba és a fővárosi K Imre. Velük korábban korrektül együtt tudtam dolgozni........

  Tisztelettel. : Popey

   

  ................De a lenti sportági ismertető után én is ajánlom bárki számára ezt az érdekes tájékozódáson alapuló sportág kipróbálását. 

   

  iginal Message ----- 

   From: Feher Janos 

   To: tajfutas at lazarus.elte.hu 

   Sent: Friday, August 12, 2011 1:29 PM

   Subject: [Tajfutas] Hungária Kupa - Tájékozódási túraverseny

    

   Kedves Mindenki!

    

   Nagy öröm számomra, hogy a Hungária Kupa keretein belül végre ott szerepel kísérőrendezvényként a TÁJÉKOZÓDÁSI TÚRAVERSENY. 

   Szerintem sokan tudnak róla, hogy mi is ez. Akár nekik, akár azoknak, akik eddig nem tapasztalhatták meg ennek a versenyformának az izgalmait jó szívvel ajánlom az első napon, vagyis szerdán megrendezésre kerülő versenyt. 

    

   Amiben leginkább különbözik ez a versenyforma a tájfutástól az az, hogy a versenyzőket a pontokon nem egy kóddal ellátott bója fogadja, hanem több bója is ki van helyezve. A pályakitűző feladata az, hogy kellőképpen elgondolkoztassa a versenyzőt, hogy melyik is valójában a keresett pont. A versenyzőnek pedig részben a domborzat és a fedettség viszonyából, részben pedig a tereptárgyak egymáshoz viszonyított elhelyezkedéséből kell rájönnie, hogy melyik a helyes bója. 

   A pontokon kívül akadnak még feladatok is, pl. irányfésű (amikor fel kell venni egy irányszöget és a lehető legpontosabban kell követni azt az útba eső első bójáig), vagy távolságmérés (amikor egy megadott útvonalon kell lépés számlálással megmérni egy bizonyos távot), vagy a polígon (ami tulajdonképpen sorozatos irány és távolságmérés), vagy egy olyan meghatározott terület bejárása, ahol egy bizonyos fajta tereptárgyból sok található...és még sok jó térkép és terepolvasási ügyességet igénylő feladat tarkítja a túraversenyeket. Van olyan feladat, ami a svéd pályára hasonlít, van olyan ami memória kérdése és van ahol egy kivágott folyosót kell követni. Olyan ez a verseny mintha egy tájfutó edzőtábor pályáit egy versenyben egyesítenénk. 

    

   A korosztályok eltérnek a tájfutó hagyományoktól. A, A36, A50, A60 és A70-es korosztályok vannak. Mindegyikhez tartozik egy meghatározott menetsebesség, amivel teljesíteni kell a pályát. Sietni szabad, de késni nem, mert akkor büntetőpontok vonódnak le. Minden késett percért 2 hibapont jár. Ha valaki "álbóját" vesz le a helyes helyett az 60 hibapontot gyűjt be, tehát érdemes megfontolni a választást. :) A feladatoknál pedig minél távolabb van a versenyző megoldása a helyestől, annál több hibapontot kap. 

    

   A tájékozódási túraversenyek már régóta léteznek párhuzamosan a tájfutással. Sokan vitatják is mi volt előbb tyúk vagy a tojás. Egy biztos, a tájékozódási túraverseny széles rétegeknek tud sikerélményt nyújtani, mivel ebben a versenyformában nem a fizikai állóképesség a legfőbb erény. 

    

   Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne belekóstolni egy ilyen versenybe a Hungária Kupa első napján, szerdán 14 és 19 óra között. A versenyen egyéniben és csapatban (2-4 fő) is lehet nevezni, a tájfutóverseny céljában.

   Nem utolsó sorban pedig megismerkedhetnek a versenyzők a 2. napi tereppel. 

   Nevezés: INGYENES :)))) 

    

   Kiírás:

   http://www.hungariakupa2011.maccabi.hu/dokumentumok/Hungaria2011_Tajekozodasi_turaverseny.pdf

    


--------------------------------------------------------------------------

   _______________________________________________
   Tajfutas mailing list
   Tajfutas at lazarus.elte.hu
   http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20110812/4ba582a0/attachment.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról