[Tajfutas] Fw: FN10D

Hites Viktor tajfutas at freemail.hu
2010. Jún. 23., Sze, 09:06:51 CEST


Szia Kati!

 

Van igazság abban, amit a Kati mond, hogy felső tagozatra sokan már kiválasztották a sportágukat, aki meg még nem azok közül sokan nem is akarnak sportolni, de azért vannak még bőven tartalékok a rendszerben. Nem rossz a fiatalabban történő bekapcsolás, de ebben a korban még tényleg nagyon meghatározó a rendszeres sikerélmény, és a szülő támogatása. Elég egy-két kisiklás, ijesztő élmény egyedül az erdőben, és elmegy a kedve a gyerkőcnek a tájfutástól. Úgyhogy ebben a korban még nagyon oda kell figyelni a kicsikre, ha meg akarjuk őket tartani. Erre leginkább a szülő jelenléte a garancia, ezért is van, hogy a legtöbb ebben a korban versenyző gyerek tájfutó szülő gyermeke. Ugyanakkor valóban érezhető, hogy a tájfutás igazi bekapcsolódási korosztálya a 10-11 évesek, mert ők értik már meg könnyebben a térképet, és nagyobb bennük a kalandvágy.

 

Én azért szeretnék elvinni az Országos Diákolimpia II-es kategóriájában a szalagos pályára is versenyzőket, mert ezt nem érzem igazi bajnoki kategóriának, bármennyire is azt mondjátok, hogy ez ennek a korosztálynak az „év versenye”. Szerintem egyébként a 8-9 évesek nem is így élik meg, ez egy verseny a sok közül. A 10-11 évesek persze már nem feltétlenül így élik meg, mert ott már van aki tapasztalattal rendelkezik, de a 14-es mezőnyben még nem tud igazán labdába rúgni. A középtávú vagy normáltávú bajnokságra nyilván csak érett versenyzőt érdemes elvinni, különben csak biztos kudarc és pénzkidobás a dolog vége. Oda biztosan nem fogom még egy-két évig elvinni a most 9-10 éves versenyzőink zömét. 

 

A kérdésedre válaszolva: Szerintem lehetne rendezni I-es kategóriában is versenyt, de annak tényleg rövidebbnek kellene lennie, és nagyon oda kell figyelni a szalagozásra. Én még akár a kísérést is megengedném, csak nagyon tudatos „nem végigrángatós” szülők, edzők kellenek.:) 

Ha van külön I es és II-es kategória, akkor nyilván lehet a II-es kategória pályája kicsit hosszabb, de nem érzem, hogy akkora fejlődés lenne ebben a két évben fizikailag és technikailag, főleg, hogy nagyon sokan itt kezdik a sportágat, hogy különösebben nagyot változhatnának a versenyzés feltételein a pálya paraméterein. Ami pozitívumot hozhat egy ilyen változtatás, hogy még többen lehetnek részesei a sikernek, hiszen jelenleg a 8-9 éveseknek nyilván nem sok esélyük van a 10-11 évesekkel szemben, és persze az Országos Diákolimpia hangulatának, ami sok gyereknek nagy élmény szerintem ezért is kellenének olyan pályák, hogy amiatt nagyon kevés gyerkőcnek kelljen távolmaradnia!! 

 

A kisversenyek miért voltak akkoriban jobbak a kezdésre, mint a rangsorolók? Szerintem kb. ugyanolyannak kellene lennie bármelyik versenynek a feladatot tekintve, kivéve a sportági bajnokság A döntőjét. A Diákolimpia II-es kategóriás pályája szerintem nem ebbe a körbe tartozik, nem kellene, hogy ebbe a körbe tartozzon. Ha csak azok indulhatnak, akik már két-három éves rutinnal rendelkeznek, akkor igencsak lecsökken ennek a kategóriának a mezőnye!! Szerintem az a jó, ha a szalagon mindenki teljesíteni tudja a pályát, szokja az erdőt a térképet, és összeméri az addig megszerzett tudását (lehet, hogy ez csak egy két verseny és edzés tapasztalataiból áll, az is lehet, hogy két-három év tapasztalat van már mögötte, később majd kiegyenlítődik a dolog) a többiekével. Ha megnézitek az elmúlt évek versenyeit a selejtezők minden bajnokságban könnyebbek voltak, mint a döntők, és ez így helyes, mert a gyengébbeknek is esélye van a teljesítésre, és aztán (ha elég nagy a mezőny), akkor nem az A döntő által támasztott extra terhelésnek lesz kitéve a döntőben a delikvens, hanem a B vagy C döntő kívánalmainak kell megfelelnie. Így tud egymás mellett működni a „profi” és „amatőr” tájfutás, és ez szerintem nagyon jó dolog.

 

Ha már csinálunk szalagos pályát, akkor az lenne a jó szerintem, ha azok bármelyikén el lehetne engedni bárkit, és nem azon kellene filózni verseny előtt - főleg nevezéskor, amikor többnyire még nem is tudjuk a pályaadatokat -, hogy el merjem-e engedni a kezdőbb gyereket vagy sem, egyedül mehessen, vagy szerezzek neki kísérőt. Attól, hogy bajnokság még nem kell teljesíthetetlen feladat elé állítani ezt a korosztályt. A hétvégi pálya nem is volt az, csak egy kicsit komolyabb fizikai igénybevételt igényelt a többségtől, ami nem árt néha, a lényeg, hogy ne vegye el a kicsik kedvét a sportágtól. Ami fontos, hogy lehetőség szerint ne legyenek olyan részek a pályában, amikor a szalag követésére vannak kényszerítve a gyerekek, mert amúgy a pont megfogása túl nagy kihívás a számukra. 

 

Szerintem felesleges „packázni” a kicsikkel, úgy érzem épp elég kihívás nekik így is az erdőben való egyedüllét, a térképolvasás, a kódellenőrzés a táv, feleslegesnek érzem csalipontok kihelyezését. Persze ha úgy hozza a sors, hogy más kategóriának is van pontja az útvonal mellett azzal nincs gond, de hogy direkt szívatásként kirakjunk ilyeneket, teljesen feleslegesnek érzem. Ez még tényleg a sportággal való ismerkedés pályája nem kell belőle VB-t csinálni. Lehet, hogy nekünk könnyűnek tűnik egy ilyen pálya állította feladat, de higgyétek el a kicsiknek nem az:-). Arra kell figyelni, hogy technikailag az ő szintjükön megoldható legyen a feladat, és ne legyen nagyon extrém a fizikai kihívás.

 

üdv. Viktor 

 

 

 

 

 

 

 _____ 

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Katalin Vékonyné Árva
Sent: Tuesday, June 22, 2010 7:30 PM
To: Viniczainé Kovács Ildikó
Cc: tájfutó lista
Subject: Re: [Tajfutas] Fw: FN10D

 

Nem hiszem én sem, hogy lekésnének bármiről is. De...
... ha csinálsz egy bemutató kisversenyt egy suliban, a legtöbb gyerek aki lelkesen végigcsinálja, már valamelyik sportágban részt vesz 12 éves korára (amikor érdemes kezdeni, mert érett lesz a térkép olvasására) Vagyis foglalt, belőle nem lesz tájfutó.
A többi nem is akar sportolni, mert az fárasztó és különben is inkább számítógépezik.
Van értelme tehát korábban is megkeresni a gyerekeket, például a 10-es pályákkal, azért, hogy más sportág ne vigye el. Nem hinném, hogy a többi sportágban óvodás korban kéne kezdeni az eredményes felnőtt versenyzéshez, de az érdeklődést a lehető leghamarabb lefoglalják maguknak.
Annak idején én 9 évesen kezdtem tájfutni az osztályfőnököm hatására. Szüleim nem tájfutók. Egy évig nem is voltunk leigazolva, azt ki kellett érdemelni. Hétvégente a Budai-hegyekben kisversenyekre jártunk. Rangsorolóra csak sok kisverseny után vittek el, és csak a legjobbakat. Nem a Diákolimpia döntőjén ismerkedtem meg a tájfutással.
Egyébként az akkori edzéseknek hála, hogy jól tájékozódom ma is és nem félek az erdőben.(Edzőm Madár volt). Fizikai, technikai, lelki felkészítés.
Miért akartok ezek nélkül gyereket kiküldeni az erdőbe? Egy bajnokságon???
Szerintem jó a szabályzat. A megyei népszerűsít, az országos döntő meg bajnokság.
Arra miért nem reagál senki, hogy FNI kategóriát rendezzünk a DOL-n?

Egyébként a kisebbik lányom 8 éves lesz. Nem indítottuk a diákolimpián, mert nincs azon a szinten. Marad még elég verseny a versenynaptárban, ahol ismerkedhet a sportággal.

ui:
Szalagos pálya akkoriban nem volt. Ilyenen először Szlovák Nagydíjon indultam 10,5 évesen. Ott viszont kód nélküli pontok voltak. Ha levágott a gyerek, figyelnie kellett hogy ne csalipontot fogjon meg. Ugyanis a logikus útvonalon a térképen jelölt ponthoz közel szintén raktak ki kódnélküli pontot. Aki azt (is) megfogta 10 perc büntetőidőt kapott, de a versenyből nem zárták ki. Így biztosították, hogy térképet olvasson a gyerek.

Kati2010. június 22. 14:47 Viniczainé Kovács Ildikó írta, <ildiko.kovacs at profood.hu>:

Ez nem az a sport ahol óvodában kell válogatni, itt nincs miről lekésni ( a fociban ,RG-ben, tornában lehet így van ).

9- 10 évesen csak próbál rájönni a tájékozódás elvont létére... Pont ezért kell segíteni és rávezetni, nem elvenni a kedvét... és még fokozhatjuk.

 

A Te kislányod 11 éves és már nem ebben a korosztályban fut a Diákolimpián kívül, de gondolom, hogy az előző évek Diálolimpiáin neki is erőt és biztonságot adott a nem extrém hosszú és nehéz pálya, egyben megalapozta jelenlegi eredményeit is. 

 

----- Original Message ----- 

From: Katalin Vékonyné Árva <mailto:vekony.arva at gmail.com> 

To: Viniczainé Kovács Ildikó <mailto:ildiko.kovacs at profood.hu> 

Cc: Tájfutó levelezõ lista <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu> 

Sent: Tuesday, June 22, 2010 2:33 PM

Subject: Re: [Tajfutas] Fw: FN10D

 

Két dologról beszélünk.

1.	Diákolimpia, bajnokság 
2.	10D és 10DK

1.	Ez az egyetlen olyan verseny ahol a 14 év alatti korosztályokban futók összemérhetik erejüket egy rangos országos versenyen. 

Annak idején mikor először indult DOL-n a csapatunkból 2 kislány, sikerült megmagyarázni nekik, hogy mivel akár két évvel idősebbek között indultak, nem a nyerés volt a lényeg. Csak a pálya teljesítése, amit mind a ketten sikeresen kiviteleztek is. Mindenféle rossz érzés, utóhatás nélkül. 
Tulajdonképpen ki kéne írni az FNI korosztályt, ami szalagos lenne és az FNII korosztályt, ami az FN12C-vel azonos.Mi ennek az akadálya?

2. 10D és 10DK

egyéb kupaversenyeken megrendezett kategória. Mivel nagyon szenvedünk az utánpótlás hiánytól, mindig mind a kettő kategóriát ki kéne írni. A rendezőség pedig figyeljen rá, hogy ne keveredjenek össze, vagyis 10D-ben ne kísérjen szülő, ha van DK is. Kihirdetni ki lehet, sőt kell is. Úgy, hogy minden gyereket kíhívnak, mint a gyerekversenyen.
Ezen egyéb kupaversenyen megrendezett 10D, DK kategóriára igaz, hogy előszobája az igazi tájfutásnak, és az edzettlen gyerekhez kell mérni a pálya hosszát, és a szalag igazi vezető- felfogóvonal legyen stb.

Edzésekről:
Hány olyan sportág van, ahol már az óvodába elmennek az edzők gyerekeket válogatni?! Ha nem fogjuk meg a gyerekeket időben, nekünk már csak a többi sportágra alkalmatlan vagy lusta (számítógépfüggő stb) gyerek marad. Az már az edző dolga, hogy az edzésen milyen játékos feladatokkal képzi a gyerekeket. Amik megfelelnek a sokoldalú terhelésnek. Mellesleg a sokoldalú testi képzés helye a testnevelés óra lenne, de ezt nem is érdemes említeni.

Kati

 

 

2010. június 22. 13:52 Viniczainé Kovács Ildikó írta, <ildiko.kovacs at profood.hu>:

Nem hiszem , hogy ez a válasz helyes, ugyanis ennek a korosztálynak az a meghatározó , ha pozitív élménye van, és egyátalán nem biztos, hogy a 9-10 éves gyerek kifejezetten tájfutó edzésekre jár heti kétszer !! És igenis ez a korosztály még félhet az erdőben !

Ennek a korosztálynak edzéselméletileg is még az a jó, ha sokmindenben ( értem ez alatt több fajta sportág ) kipróbálja magát és nem egyoldalúan van terhelve, nincs edzés- szaga a munkának.

Niggli sokszors világbajnoknőnk is azért járt gyerekkorában edzésekre , mert élvezte a társaságot , nemcsak tájfutó specifikusan volt okítva.

Valljuk meg őszintén ez a versenyszám egy „bevező versenyszám a tájfutásba”, tehát szerintem ehhez kell mérni a pályákat.

Azok a gyerekek, aki pedig már 11 évesek, azonban iskolai rendszer szerint még szalagozott pályákon indulhatak DO-n, ne ezáltal tegyék fel a kezdők és kisebbek előtt a lécet .

----- Original Message ----- 

From: Katalin Vékonyné Árva <mailto:vekony.arva at gmail.com> 

To: Hites <mailto:tajfutas at freemail.hu> Viktor 

Cc: Tájfutó levelezõ lista <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu> 

Sent: Tuesday, June 22, 2010 1:28 PM

Subject: Re: [Tajfutas] Fw: FN10D

 

Olyan gyereket aki fél az erdőben és a fizikai terhelést sem bírja, ne vigyél ki egy bajnokságra. Népszerűsíteni ott van a megyei verseny.
A bajnokság - ide tartozik a DOL is - rangját az adja meg, hogy az ország legjobbjai mérik össze tudásukat.
Mivel sportról beszélünk, feltételezem, hogy valamennyi ( kb. heti kettő) edzésen részt vesznek a gyerekek. Ezen edzett gyerekekhez kell mérni a pályák hosszát, nem pedig a csak versenyen megjelenőkhöz.

Kati

2010. június 22. 12:10 Hites Viktor írta, <tajfutas at freemail.hu>:

Sziasztok!

Itt szerintem elsősorban az a kérdés, hogy a 8-11 éveseknek az 5 km-e az életkoruknak megfelelő táv, és jól szolgálja-e a népszerűsítést a sportágválasztást egy ilyen távon rendezett szalagos verseny. A válasz pedig szerintem nem olyan egyszerű. A menő etióp, kenyai atlétákról, akikről tudjuk, hogy azért elég jó futók:), szinte mindig kiderül, simán futottak ennyit a suliba menet-jövet ilyen korukban. Tapasztalatom szerint a magyar gyerekek között is van, aki szívesen fut ilyen távot is a maga tempójában. Ez nyilván kiválóan fejleszti a keringést és később aztán majd jól kamatozik. Ugyanakkor van sok gyerek, aki ebben a korban még nem tud ennyit futni, fél is egyedül ennyi ideig az erdőben, nem ízlik még neki a sár a bozót stb.. Lehet, hogy később se fog és komoly tájfutó nem is lesz belőle soha, de az is lehet, hogy 12-14 évesen már a vaddisznózáshoz is megjön majd a kedve:). Emellett abban sem vagyok teljesen biztos, hogy az a jó, ha mindenkitől, aki megfordul a tájfutásban azt várjuk el, hogy profi tájfutó legyen. Számomra azt is jelentené a sportág nyitottabbá tétele, hogy egy kicsit több teret tudunk biztosítani az amatőröknek, azoknak, akik szeretik a városi versenyeket a kicsit kulturáltabb környezetet, de igénylik a tájékozódás és a futás támasztotta kihívást.

üdv. Viktor


-----Original Message-----
From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of karolyi at cs.elte.hu
Sent: Tuesday, June 22, 2010 11:48 AM
To: Molnár Attila
Cc: Tájfutó levelezõ lista
Subject: Re: [Tajfutas] Fw: FN10D

Igen. Ha kulon szabalyokat kell hoznunk csalo szulok ellen, az mar regen
rossz. Az ilyeneket vesse ki magabol a tajfuto tarsadalom, talan azert
maradunk meg nehanyan. A versenyt nem megovni kell, hanem a csalokat
megnevezni es kizaratni.

A palyahossz mizeriat sem egeszen ertem. Egy honapja olvashattuk ugyanitt,
hogy a gyerekek ugy keszulnek a diakOLIMPIARA, mint az ev legfontosabb
versenyere. Gondolom nemcsak azzal, hogy egy evig ezt mantrazzak magukban.
Esetleg megismerkednek leendo ellenfeleikkel is, es azzal hogy egy XY
gyoztes idore tervezett palyan plusz-minusz 10% mire szamithatnak. Ebben a
felkeszito edzo vagy szulo kello odafigyelese segithet. A 3000 akadalyt se
roviditik le 2500-ra, ha 5-6 elversenyzo mellett 10-20 amator is rajthoz all.

A sportnak velemenyem szerint igen lenyeges eleme, hogy megtanitson arra,
a hibat ne mindig masokban, vagy a korulmenyekben keressuk. Ha szulokent,
nevelokent ennek ellenkezojet tudatositjuk a gyerekekkel, 30 ev mulva majd
miket foganak ok irni a listara?

Udv, Gyula


> Ezen a verseny elõtt én is gondolkodtam.
> Más felé kellene vitetni a tervezõvel a pályákat?
> Kellene rajtlista a nyíltnak?
>
> De rájöttem, hogy felesleges ezen görcsölni:
> Aki az értesítõbe írt "kérés" ellenére ezt ilyen etikátlan módon teszi
> (ezek
> szerint tette) meg, az elé felesleges akadályokat gördíteni.
> Így is - úgyis csalni fog! Mert megtalálja a módját, hogy kimenjen a
> terepre.
>
> Én azt kérem mindenkitõl, hogy ha legközelebb ilyent lát, akkor szóljon a
> rendezõknek.
> Illetve a rendezõk pedig írják ki a versenyeiken a DK kategóriát is (nem
> áll
> semmibõl és szerintem hirdetni sem szabad), ugyanis szükség van arra is.
> Viszont így elkerülhetõ, hogy az egyedül versenyzõ gyerekben rossz emlék
> maradjon és egy-egy szülõ-szülõ (edzõ?) közti vita is.
>
> Mozsár
>
>
> ----- Original Message -----
> From: "Kinde Kálmán" <kindek at t-email.hu>
> To: <tajfutas at lazarus.elte.hu>
> Sent: Tuesday, June 22, 2010 7:31 AM
>
>
> Sziasztok,
> ...
> A szülöi kíséretre vonatkozóan viszont a magam részérõl nem
> értem miért engedélyezték a rendezõk(nek), hogy a DO-val térben
> és idõben egyszerre nyíltban lehessen indulni.
>
> Üdvözlettel,
>
> Kálmán
>
>
> _______________________________________________
> Tajfutas mailing list
> Tajfutas at lazarus.elte.hu
> http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
>_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

 


 _____ 


_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

 

 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20100623/f726dac1/attachment-0001.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról