Fw: legyszi!

HORVATH Ildiko ildi at map.elte.hu
2008. Jan. 18., P, 14:36:02 CET


---------- Forwarded Message -----------
From: "Kádár Enéh" <kadare at map.elte.hu> 
To: N/A 
Sent: Fri, 18 Jan 2008 11:35:00 +0100 
Subject: Fw: legyszi!

 

Segítsenek az ötvenforintosnak!

.      Index - ugyelet at mail.index..hu

| 2007. december 30., vasárnap 12:45

Az év érméje lehet a tavaly, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára kibocsátott ötvenes. Online szavazáson választatja ki a versenyt meghirdető amerikai kiadó az év érméje címet. Kattintsunk nemzeti büszkeségből, vagy akkor, ha tényleg szépnek találjuk.

Az amerikai Krause Publications kiadó - amely több szabadidős tevékenységgel foglalkozó magazin, így a World Coin News magazin kiadója - évek óta hirdeti és szervezi az év érméje pályázatát. Eddig az évig a pályázaton a szakmai szervezetek döntöttek az esztendő legjobb érméiről, idén először azonban a nagyközönség véleményét is kikérik.

Az év érméje pályázatot tíz kategóriában hirdették meg, mind a tízben tíz-tíz jelöltet választottak ki a végső szavazásra. A pályázatra az előző évi új kibocsátásokat lehetett benevezni, idén negyven országból több száz nevezés érkezett, egyebek mellett a legjelentősebb történelmi vagy kortárs esemény, a legszebb arany- vagy ezüst pénzérme, a legsikeresebb, a legnépszerűbb, legművészibb érme címéért.

A legjelentősebb kortárs eseményeket bemutató kategória tízes jelöltlistájára felkerült a Magyar Nemzeti Bank 2006-os, jubileumi 50 forintos forgalmi érméje, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére készült. Az ötvenesünk most ott van a szavazáson, ahová 15 ország 15 érméje jutott be, hogy közülük kerüljön ki az össznépi választáson az év legjobbja.

Szavazni január 15-ig lehet a lent megadott linken, meg kell keresni az ötven forintost. Az eredményhirdetés februárban, a World Money Fair nemzetközi érmekiállításon és vásáron lesz.

A versenyben, amelyben eddig 13 ezernél több szavazatot adtak le, nagyon sokáig a magyar érme vezetett, amely az MNB honlapjának tájékoztatása szerint réz és nikkel 75:25 százalékos arányú ötvözete, súlya 7,70 gramm , átmérője 27,4 milliméter , széle sima. Az elmúlt napokban azonban a lengyelek beleerősítettek, így immár a Szent János-éjre emlékező 20 zlotys áll az első helyen 59 százalékkal, második az 50 forintosunk 38 százalékkal, a többi 13 jelöltből csak a Benjamin Franklin születésének 300. évfordulójára kibocsátott 1 dolláros ért el legalább egy százalékot.

A cikkben hivatkozott linkek:

.                         [1] http://www.numismaster.com/

.                         [2] http://www.numismaster.com/ta/numis.jsp

.                         [3] http://www.numismaster.com/ta/numis/Article.jsp?ad=article&ArticleId=3432

A szavazás oldala:

http://www.numismaster.com/ta/inside_numis.jsp?page=Coty

    

------- End of Forwarded Message -------

ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék, Budapest

 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://lazarus.elte.hu/pipermail/hallgato/attachments/20080118/0baf046b/attachment.htm 


További információk a(z) Hallgato levelezőlistáról