Google Earth - a terroristák is ezt használják

Mihályi Balázs MihalyiB at invitel.co.hu
2007. Jan. 19., P, 12:03:02 CET


A nyilvánosan használható Google térképszolgáltatását veszik igénybe iraki terroristák a brit támaszpontok felkutatásához, ahol még a mosdó illetve illemhelyek, de még a táborok belseje is látható - írja a The Daily Telegraph.

A brit napilap szerint a kikötőváros, Bászra környéki otthonaiban végrehajtott házkutatások során olyan kinyomtatott dokumentumokat találtak, amelyek a műholdas és légi-felvételeket használó internetes szolgáltatás képeit tartalmazták. Egyes helyeken a legsebezhetőbb támaszpontok is be voltak jelölve. Az egyik megtalált Google Earth műholdképen a Satt el-Arab Hotel elhelyezkedése is megtalálható volt, a pontos hosszúsági és szélességi körök metszéspontjainak megadásával - ebben a szállodában jelenleg ezer brit katona lakik. A dél-iraki brit támaszpontok elleni támadások mindennaposak, de brit tisztek beszámolói szerint a merényletek pontosabbá váltak az elmúlt hónapokban. Nemrég egy brit katona meghalt, többen megsérültek irakiak aknatüzében. 

A cég által nyújtott információkat *jó és rossz célokra egyaránt fel lehet használni", mondta a Google szóvivője, miután a The Daily Telegraph felkereste őt. A szóvivő szerint a Google *mindig kész meghallgatni kormányzati kéréseket", és már kapcsolatba lépett az Irakban tevékenykedő katonai hatóságokkal, a velük folytatott tárgyalások részleteit azonban az illetékes nem árulta el.

Csordás Brigitta
Spiegel/HVG

Forrás: http://www.hetek.hu/node/8517






További információk a(z) Hallgato levelezőlistáról