Fontos események a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéken (2004)

XII. 6-7. Pápay Gyula (Rostock) előadásai a tanszékünkön: SVG (Scalable Vector Graphics) alkalmazása a térképészetben és a térbeli információs rendszerek publikálásában; A barokk-kori térképészet a tudomány és művészet viszonylatában.
XII. 3-5. A 21. Nemzetközi Térképtörténeti Konferenciájának Paper selection bizottsági ülése Török Zsolt szervezésében Budapesten
XII. 3. Zentai László előadást tart a szlovéniai Conference Orienteering connecting people c. konferencián
XI. 24. Házi TDK konferencia (Juhász Linda: Példák az észak-amerikai népek térképeiből; Takács Zoltán: Lewis és Clark expedíciója a térképein keresztül)
XI. 22-30. Carmen Alicia Rey (Argentín Térképészeti Központ, Buenos Aires) látogatása tanszékünkön. Előadást tart "Kartográfia az argentín közoktatásban" címmel
XI. 8-10. Elek István és Jesús Reyes Koppenhágában résztvett az ESRI európai felhasználói konferenciáján
XI. 8. Zentai László habilitációs védése
XI. 4. A Neumann-napon a Kari Tudományos Díj csoportos kategóriájában kitüntették az Informatikai algoritmusok I. kötetét, az egyik fejezet társszerzője Elek István.
Két doktoranduszunk (Gede Mátyás, Mihályi Balázs) tart előadást.
X. 22. Goncalo Maria de Lemos Portugal Diogo portugál Erasmus diák megkezdi többhónapos tanulmányait tanszékünkön
X. 7. Megjelent Iványi Antal szerkesztésében az Informatikai algoritmusok I. kötete, az egyik fejezet társszerzője Elek István
X. 1. Európa térképei, 1520-2004 kiállítás megnyitója az Országos Széchényi Könyvtárban
Tanszékünk új dolgozója Faragó Imre, tanszéki mérnök
IX. 27.- X. 9. Jesús Reyes Nunez látogatást tett Buenos Airesben (Argentina) a magyar-argentin kétoldalú kormányközi tudományos és technológiai együttműködés keretén belül szervezett nemzetközi projekt koordinálása céljából. A projekt címe "Térképolvasás és térképhasználat iskolás korú gyermekeknél: a térképészeti ismeretek oktatása és gyakorlati alkalmazása Magyarországon és Argentinában" (Arg-6/03). Tartózkodása során előadásokat tartott a Buenos Aires-i Egyetemen illetve a "Septimio Walsh" Katolikus Egyetemen, valamint különböző szakmai intézeteket és egyesületeket látogatott meg.
IX. 12.- Andrea Naß, a karlsruhei főiskola hallgatója gyakorlati szemeszterét tölti a tanszékünkön
IX. 8. Török Zsolt előadást tart az ELTE Európai Expanzió Programja által szervezett "Birodalmak és gyarmatok" konferencián "A portolán: tengerjáró világháló" címmel.
IX. 1. - 2005. V. 19. Turczi Vanda térképész hallgató az Orléans-i Egyetem térképész szakának Master fokozatának 2. évét végezte el Erasmus diákként.
VIII. 28.-IX. 2. Szegeden rendezték a MAGYAR FÖLDTUDOMÁNYI SZAKEMBEREK VII. VILÁGTALÁLKOZÓJÁT "DÉLVIDÉKI TÁJAKON" címmel. Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékéről is több munkatárs, doktorandusz volt jelen a rendezvényen és tartott előadást a pelnáris és szekció üléseken. A Szervező Bizottság egyik tagja Verebiné Fehér Katalin, aki, mint az MFTTT képviselőjeként vett részt a szervezésben szintén a tanszék tudományos munkatársa. Ő vezette a "Kartográfia, Földmérés, Térinformatika" szekció munkáját is.
VIII. 13-15. Jesús Reyes résztvesz az "Expanding Horizons in a Shrinking World" joint symposium (IGU commission on Geographical Education - ICA Commission on Cartography and Children) rendezvényen, University of Strathclyde, Faculty of Education, Glasgow. Előadást tart "How do Hungarian pupils read thematic maps?"
címmel
VII. 29. Klinghammer István a berlini magyar nagykövetségen megnyitja a magyar térképkiállítást
VII. 21. Kihirdetik a felvételi ereményeket. A térképész szakon a 2003-ashoz képest a jelentkezők száma több mint két és félszeresére nőtt, a felvételi ponthatár 73-ról 109-re nőtt.
VII. 1-IX. 30. Irás Krisztina 2004. július 1. és szeptember 30. között doktori munkáját elősegítő kutatómunkát végzett Lisszabonban. Ez idő alatt főként a lisszaboni Nemzeti Könyvtárban és a Lisszaboni Földrajzi Társaság Könyvtárában gyűjtött anyagot a portolán térképekről és a portugál felfedezések történelmi hátteréről.
VI. 26-30. Zentai László résztvesz Vilniusban a litván térképészek szemináriumán, illetve az ICA CET bizottsági ülésén
VI. 25. Tanszékünkön tett látogatást Walter Roubitschek, a hallei egyetem professor emeritusa
VI. 22. Dutkó András PhD védése
VI. 17. Ünnepélyes keretek között megállapodás született az Intergraph Corporation (magyarországi képviselője a Graphit Kft.) és az ELTE informatikai Kar Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke között. A megállapodás értelmében az ELTE jogosult az Intergraph által a felsőoktatás és a kutatás számára létrehozott ún. RRL (Registered Research Laboratory) programja keretében térítésmentesen hozzájutni a programban rögzített, 55.000 USD (mintegy 11,5 millió Ft) értékű Geomedia szoftver termékhez és kapcsolódó szolgáltatásokhoz. A megállapodás jegyzőkönyvét Klinghammer István tanszékvezető egyetemi tanár és Hennel Tamás, a Graphit kft ügyvezető igazgatója írta alá. Az aláírási ceremónián jelen volt még a Tanszék részéről Elek István, és a "Térinformatika" újság részéről Kummert Ágnes.
VI. 3. Rövid látogatást tesz tanszékünkön Milan Konecny, az ICA (Nemzetközi Térképészeti Társulás) elnöke
V. 13. Gede Mátyás (V. éves) a Kar kiváló hallgatója.
Az Eötvös napi futóversenyen Somogyi Gergely térképész hallgató 2. helyezést ér el.
V. 3. Klinghammer Istvánt az MTA levelező tagjává választják
V. 1. Elek István docensi kinevezése
IV. 24. Térképész esküvő: Hollósi Szilvia, Huszár László.
IV. 19. Klinghammer István nyitja meg az Egyetemi Könyvtár térképkiállítását: XVI-XVIII. századi nyomtatott térképek és metszetek
IV. 13. Tanszékünk vendége volt Prof. Dr. Joachim Neumann (Fachhochschule Karlsruhe) és Prof. Dr.-Ing. Peter Mesenburg (Esseni Egyetem)
III. 26. A Szép magyar térkép 2003 pályázaton az "Amiről a térképek mesélnek" CD-ROM a digitális térképek kategoriájában dícséretben részesült (benevezte a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az ELTE TTK Oktatástechnika Multimédia Stúdió).
A tudományos térképek kategóriájában I. díjat nyert az "Óceánok-Sarkvidékek kontinensről kontinensre" című kiadvány (Kossuth Kiadó), melynek térképeit Márton Mátyás készítette.
II. 27. Ünnepélyes "szerződéskötés": az InterMap Kft. 4 MFt értékben ajándékoz a tanszékünknek térinformatikai szoftvereket.
II. 19-22. Jesús Reyes Valenciában részt vesz az EEGECS ülésén
II. 13. A térképész doktoranduszok éves beszámolója
I. 28-29. "Location based services & Telecartography" szimpózium Bécsben. A tanszéket Török Zsolt, Zentai László, Guszlev Antal és Mihályi Balázs képviseli. Magyar előadás: Csemez Gábor-Prajczer Tamás-Zentai László: Obstacle-free mapping services.
I. 23-25. Zentai László részt vesz a Nemzetközi Térképészeti Társulás Végrehajtó Bizottságának ülésén Prágában.
I. 15. Zentai László Helsinkiben megbeszélést folytatott Kirsi Virrantaus ICA alelnökkel és munkatársaival.