Fontos események a Térképtudományi Tanszéken (1997)




X. 22-23.
"Die neueste Entwicklung der ungarischen Kartographie" címmel tartott előadást Klinghammer István a Német Kartográfiai Társaság helyi szervezeténél Münchenben és Karlsruheban.

X. 22.
A 6. Térinformatika a felsőoktatásban tanácskozás keretében meghirdetett diplomamunkapályázaton Rácz Szabolcs a Kerti's Kft. különdíját nyerte.

X. 16.
8. Térinformatika a környezetünkért rendezvény, témája: "Térkép alapú megoldások az Interneten".
Előadásaink:
Klinghammer István: A mai térképek megjelenési formái, fejlődés a térképi információs rendszerek irányába.
Zentai László: Térkép és webmester; Milyen a jó webtérkép?

X. 2-XI. 30.
Bálint Éva, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár) IV. éves földrajz szakos hallgatója két hónapot töltött tanszékünkön vendéghallgatóként.

IX. 25-28.
IMCoS '97 szimpózium tanszékünk (elsősorban Török Zsolt) szervezésében.

IX. 6-11.
Zentai László résztvesz Grenoble-ban az EUNIS '97 konferencián (European University Information Systems), ez volt a díja az 1996-os webversenynek.

VII. 21.
grof.jpg - 7.3 K Tanszékünk vendége volt Gróf L. László (Oxford) térképtörténettel foglalkozó kutató.

VII. 16.
Tanszékünk újabb két pályázója (Márton Mátyás, Török Zsolt) elnyerte a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat, ők most pályáztak először.

VII. 2. - VII. 12.
Klinghammer István Portugáliában. Rektorhelyettesként meglátogatja a portói és a lisszaboni egyetemet, tárgyalt az ERASMUS program keretében történő egyetemközi együttműködésről. Térképészként résztvesz a XVII. Térképtörténeti Kongresszuson, ahol a Diplomácia-politika-térkép szekcióban előadást tart "Teleki Pál és a Moszul Bizottság" címmel.

VII.
Egyhetes kutatóúton járt hazánkban Jens Hesche német doktorandusz, aki a bécsi egyetemen Kretschmer professzorasszony vezetésével a Kárpát-medence vasúthálózatát kutatja.

VI. 23. - VII. 14.
Kovács Béla és Jesús Reyes 3 hetet tölt Karlsruheban a Tempus keretében.

VI. 16.
GIS Treffen - a Tempus keretében rendezett tanácskozás Karlsruheban. A tanszéket Zentai László képviseli.

VI. 6-10.
Tempus konzorciumi ülés Szalonikiben. A tanszéket Zentai László képviseli.

V. 16.
A Kurt Mayer Film (Bécs) bemutatja az "Automobillal Afrikán keresztül" (1929) c. dokumentumfilmet, amely Almásy László Afrika-kutató és felfedező első expedíciójáról készült (110 perces fekete-fehér némafilm). A rendezvény szervezője: Török Zsolt.
Támogatóink, az Osztrák Kulturális Intézet és a MH Térképészeti Hivatala.

V. 13.
klingh0.jpg - -344390,0 K A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége Klinghammer Istvánt kiemelkedő tudományos eredményeiért Akadémiai díjban részesíti.

V. 5-8.
Klinghammer István, a németországi Coburgban résztvesz a 43. Német Kartográfusnapok-Euro Forum közös rendezvényén. "A GIS alkalmazások elterjedése Magyarországon" címmel előadást tart.

IV. 28.
Klinghammer István tanszékvezető 1997. május 1-től 3 éves időtartamra elnyerte az ELTE kutatási-tudományszervezési rektorhelyettesi tisztségét.

IV. 9-10.
Tanszékünk képviseletében Klinghammer István tanszékvezető vesz részt Szegeden, az MTA Alföldi Területi Szervezete, a Magyar Állami Földtani Intézet és a SZAB Föld- és Környezettudományi Szakbizottsága közös rendezvényén és Debrecenben, a Digitális térképek a földtudományban című előadássorozaton és poszterkiállításon. Mindkét helyen "Napjaink külső hatásai a kartográfiára - Esztétika és harmónia a mai kartográfiában" címmel tart előadást.

IV.
A IV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kiállított könyvek közül a Magyar Könyvklub által kiadott Új Képes Történelem (sorozat) című könyv nyerte el a "Budai Könyvdíjat". A könyv térképeinek elkészítésében közreműködött Márton Mátyás, tanszékünk docense.

III. 20.
Tanszékünk mindkét pályázója (Györffy János, Zentai László) elnyerte a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat.

III. 19.
A "Szép magyar térkép 1996" kiállítás megnyitója és a verseny eredményhirdetése. Tanszékünk oktatói díjazott térképek készítésében is részt vettek (Zentai László - III. díj, Márton Mátyás - dícséret).

III. 16-19.
Pápay Gyula, a rostocki egyetem professzora tanszékünk vendége. Jelenlegi kutatásairól előadást is tart, bemutatja az általa szerkesztett "Historisches und geographisches Atlas von Mecklenburg und Pomeran" c. kétkötetes atlaszt.

II. 16.
Életének 76. évében elhunyt Stegena Lajos, korábbi tanszékvezetőnk.



Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőlapjára!