Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Pontszerű jelek a térképeken.
1. ábra

A jelek nagyon fontos kifejezési eszköz a térképészek kezében. Majdnem minden térképen, valamilyen formában találkozhatsz jelekkel. A méretarány kisebbítésével egyre fontosabb szerepet játszanak a jelek a települések ábrazolásában. Ilyenkor a jel (általában kör alakú, de négyzet is lehet) megadja a település helyét (helyzetét). Kitöltése és/vagy alakja a település más jellemzőjére utál. Ezek a pontszerű jelek (1. ábra).

Vonalas jelek a térképeken.
2. ábra

Jeleket használunk, amikor kis méretarányú térképeken ábrázoljuk az utakat, vasutakat, közigazgatási határokat. Ezeket vonalas jeleknek nevezzük (2. ábra).

Mértani jelek a térképeken.
3. ábra

Mértani és képszerű jeleket is különböztethetünk. A mértani jelek azok, amelyeket geometriai alakzatok felhasználásával rajzolunk (3. ábra). Ilyen jeleket használunk, például, a települések ábrázolásakor. A képszerű jelek nagyon hasonlítanak a térképen ábrazolandó téma valódi kinézetére. Ezekkel a jelekkel gyakran találkozhatsz az iskolai atlaszokban. (4. ábra)

Képszerű jelek a térképeken.
4. ábra

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal