Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Nem szeretnénk befejezni ezt a fejezetet anélkül, hogy három olyan térképet be ne mutassunk, amelyekkel az iskolán kivül is gyakran fogsz találkozni: a turista-, az autó- és a várostérkép. Mind a hármat tájékozódási térképnek tekinthetjük, mivel rendeltetésétől függően a kirándulókat, autóvezetőket vagy turistákat segíti egy tájon, a közúton vagy településen eligazodni.

Turistatérkép
7. ábra

A turistatérképeken a kirándulók számára lényeges információkat kiemelten rajzolják: ezek közül legfontosabb a turistautak és az adott tájon átmenő ösvények, földutak, stb. A terület domborzati formáit, vizeit is célszerű részletesen ábrázolni, mivel így pontosabban tudjuk őket azonosítani és ily módon meg tudjuk állapítani jelenlegi helyzetüket. A térképen találhatunk még kempinghelyeket, turistaházakat, erdei pihenőket, kilátókat, várromokat, barlangokat, stb.: mind ami érdekes lehet egy kirándulónak jelek segítségével jelenítjük meg. (7. ábra)

Az autótérképeken a gépkocsivezetők részére a fontosabb adatok ki vannak emelve: az úttipusok (autópálya, országos főutak, összekötő utak, egyéb utak és földutak) útszámok és az utak mentén található pihenőhelyek, benzinkutak, szállások és autószervizek. E térképek lényeges jellemzője, hogy az egyes települések közti távolságokat is megadják. (8. ábra)

Autótérkép
8. ábra

A várostérképek(9. ábra) olyan információkat tartalmaz,amelyek a más országból érkező turista számára nélkülözhetetlenek és három csoportban foglalhatók össze:

- Tömegközlekedés: a villamosok, trolibuszok, metró, földalatti útvonalai, járatszámok, megállók megjelenítése.
- Ellátó egységek: szállodák, utazási irodák, éttermek, stb ábrázolása.
- Kulturális és egyéb intézmények: színházak, múzeumok, templomok, emlékművek, sportpályák, stb.

Várostérkép
9. ábra

Mivel a legtöbb látnivaló a városok középpontjában helyezkedik el, a legtöbb várostérképen ezt a részt külön kiemelve, részletesebben egy melléktérképen ábrázolják.(10. ábra)

Várostérkép
10. ábra
Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal