Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Amikor Ptolemaiosz munkálkodott Alexandriában, ez a város már az erősen terjeszkedő Római Birodalom része volt.(11. ábra)

A Római Birodalom térképe
11. ábra

A római légiók Európa szerte állomásoztak: szükségük volt olyan térképekre, amelyek segítségével eligazodhattak menetelésük során és útközben könnyen kezelhetőek legyenek. Így keletkezett az egész birodalmat ábrázoló úttérkép, amelyik egy 682 cm hosszú és 34 cm széles pergamen tekercsre rajzoltak. (12. ábra)

Tabula Peutingeriana A térkép 2/3-án az európai földrészt felül ábrázolták, közepén az olasz félszigetet és alul Afrika északi partját, 1/3-án a Közel-Keletet és Ázsia Ny-i részét. Ezeket a területeket nagyon összenyomva és a mai Olaszországot erősen elnyújtva rajzolták, emiatt mai szemléletünk szerint nehéz első látásra felismerni őket.

12. ábra

A térképen csak a fontosabb települések és utak találhatók, a település közti távolságokat is megjegyezve, ami nagyon fontos adat volt a római katonáknak. Az egyetlen fennmaradt példány 350 körül készülhetett és ma "Tabula Peutingeriana" néven ismerik.
Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal