Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Bedolinai-térkép
4. ábra

A régebbi térképek nem papiron készültek, hanem a különböző népek az idők folyamán más és más "anyagokon mintázták" az őket körülvevő környezetet, amit "világnak" is tekintettek.

Az észak-olaszországi Camonica-völgyben sziklafalra vésett 4 m hosszú térképet találtak, amelyik egy öntöző hálózatot ábrázol és valamikor i.e. 1600-1400 között készülhetett. ( 4. ábra)

A babilóniai világtérkép A babiloniaiak agyagtáblára rajzoltak egy világtérképet i.e. 500 táján. (5. ábra) Ezen a térképen az akkori Mezopotámia szerepel, amelyik a mai Irak területén fekszik. (6. ábra)

5. ábra

Az akkori Mezopotámia egy mai térképen
6. ábra

Az egyiptomiak már a papirhoz jobban hasonló anyagra rajzolták térképeiket: ez volt a papirusz.

Aranybányák térképe Papiruszon rajzolták azt a kb. 3250 éves bányavidék-térképet, amelyik a mai korra megmaradt II. Ramszesz fáraó idejéből. Ezen a térképen könnyen fel lehet ismerni a bányák felé vezető utakat, valamint azokat a hegyeket, amelyekben a bányászat folyt. (7. ábra)

7. ábra
Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal