Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Kolumbusz útja Guanajáról Hondurasig Az ember nagyon régóta használ térképeket ahhoz, hogy tájékozódni tudjon...

Természetesen nem a mai , pontos térképekre kell gondolnunk: az első térképeket inkább "ábrázolásoknak" nevezhetjűk, és ezeket a földön készítették, kis faágak, kavicsok és kövek segítségével. Ilyen "térképet" rajzolt egy öreg indián Kolumbusz Kristófnak 1502-ben. Így hajózhatott tovább Guanaja-szigetéről Dél felé és eljuthatott Honduras partjáig. (1. ábra)

1. ábra

Szerte a Földön, a természeti népek ilyen vázlatokat használtak, de csak az európai felfedezők feljegyzéseiben maradt tanúbizonyság róluk.

Olyan népek is voltak, akik tartósabb anyagokból készítették térképeiket, közülük feltétlenül meg kell említenünk a csendes-óceáni Marshall-szigetek őslakói által készített pálcikatérképeket. (2. ábra)

A Marshall-szigetek térképe
2. ábra
Pálcikatérkép
A térképek alapanyagait a tengerparton találták: kagylók, kókuszdiók, pálmalevél erezet és vékony pálcikák. Csónakjaikkal egyik szigetről a másikra utaztak és ebben nagy segítséget nyújtottak ezek a térképek: a hosszú pálcikák a hullámtörések vonalait jelképezték és a rájuk erősített kagylók a szigetek helyét jelölték. (3. ábra)

3. ábra
Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal