Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Éjszaka nem könnyű tájékozódni, a Nap nem segíthet nekünk ebben. Helyére lép a Hold, amelynek segítségével szintén meg tudjuk állapítani az égtájakat. Hogyan? Ez a Hold fázisaitól függ, a következő táblazatban igyekszünk összefoglalóan ezt megmutatni:

FÁZISOK KELET DÉL NYUGAT ÉSZAK
Újhold 6 óra 12 óra 18 óra 24 óra
Első negyed 12 óra 18 óra 24 óra 6 óra
Telihold 18 óra 24 óra 6 óra 12 óra
Utolsó negyed 24 óra 6 óra 12 óra 18 óra

Növekvő és fogyó Hold

Támpontként is szolgálhat, hogy növekvő Hold esetén a holdsarló csúcspontjai kelet felé mutatnak, míg fogyó Hold idején nyugat felé. (24. ábra)

Bolygónkról nézve, a csillagok helyzete az égen lassan ugyan, de állandóan változik. Ez a látszólagos mozgás két csillag "körül" történik: az északi féltekén a Sarkcsillag, a déli féltekén pedig a Dél Keresztje körül.

24. ábra

Ez azt jelenti, hogy ez a két csillag gyakorlatilag mozdulatlanul látszik az égen, a Sarkcsillag mindig Északot, a Dél Keresztje a Délt mutatja. Hogyan ismerhetjük fel a Sarkcsillagot? Ehhez tudnunk kell, hogy a Sarkcsillagot a Kis Medve vagy "Kis Göncölszekér" csillagképen találjuk meg, közel a Nagy Medve (Nagy Göncölszekér) csillagképhez. Jellegzetes formájuk miatt nem nehéz felismerni ezt a két csillagképet az égen. Mind a kettő nagyon hasonlít egymásra (van, aki szekérnek nézi, de olyan is, akinek egy hosszú nyelű lábasra emlékeztet). A Nagy Göncölszekérről indulva is megtalálhatjuk a Sarkcsillagot, ahogy a 25. ábrán látjuk.

A Sarkcsillag helyzetének a meghatározása.
25. ábra

A Nagy Göncölszekér két hátsó csillagát egy képzeletbeli egyenessel összekötjük: ezt a távolságot folyamatosan ötször egymásután a továbbhúzott egyenesre mérjük és a legvégén található csillag lesz a Sarkcsillag.


Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal