Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Ha erdőben jársz, a fák is segíthetnek neked tájékozódni. Ha megfigyeled a fa törzsén levő mohákat, rájöhetsz merre van észak és dél: a mohák általában zöldek és tömöttek az északi oldalon, a dél felé mutató oldalon pedig inkább barnás vagy sárgás szinűek. Ez azzal magyarázható, hogy az északi oldalon több a nedvesség.

Évgyűrűk
20. ábra

Ha egy kivágott fatönköt találsz, az évgyűrűk is értékes információt rejtenek: dél felé a gyűrűk nagyobbak és ritkábbak, mint az északi felén.(20. ábra)

Vannak erezett kérgű fák, (pl. a gesztenye) amelyek szintén segíthetnek a tájékozódni, mivel az Észak felé néző oldalukon sokkal több, sűrűbbek rajtuk az erek.

Ha egy hegységben kirándulsz, ahol még az ember nem alakította át számottevően a természetet, szintén a növényzet segítségével rájöhetsz, merre van dél. Csak egy magas nézőpontról kell megfigyelned, a hegynek melyik oldalán dúsabb a növényzet, ez lesz a déli oldal, amelyikre jobban süt a nap.

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal