Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
A barlang felé vezető út egy térképvázlaton Tájékozódni egyszerű és szükséges: nagyon gyakran "tájékozódunk" anélkül, hogy mi magunk észrevennénk.Ha kirándulunk és nincs nálunk térkép, vagy éppen olyan területre jutunk el, amelyik nem szerepel térképünkön, a helyes utat több, jellegzetes tereptárgy megfigyelésével tudjuk megjegyezni.Ha megkérdezzük, merre találunk egy barlangot, ezt a választ kaphatjuk: "ezen a földúton kell végigmenni, amig egy
1. ábra. nagy magas fához nem értek.
Innen pedig jobbra fordultok és nemsokára egy patakot találtok. Utána csak követni kell a patak folyásirányát és mintegy 20 perces gyaloglás után a barlang bejáratánál lesztek." (1. ábra)

Ehhez hasonlóan tájékozódhatott az ősember: barlangjából indulva megfigyelte a jellegzetes facsoportokat, magas sziklákat, folyókanyarokat.Ezekhez képest határozta meg helyzetét, valamint melyik irányba kell elindulnia ha vissza akar jutni a barlangjába.

Egyszer megfigyelte, hogy a Nap mindig ugyanabból az irányból kel fel és mindig ugyanazon a ponton nyugszik le: így keletkezhetett a "Napkelet" és a "Napnyugta" fogalma. (2. ábra)

Ugyanígy felismerhetett két olyan pontot a láthatáron, ahonnan soha nem kelt fel

Az ősember tájékozódik...
vagy nyugodott le a 2. ábra.
Nap: ezeket a pontokat (vagy irányokat) ma északnak és délnek hívjuk.
Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal