Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek

A földrajzi nevek helyesírása külön fejezetet alkot a térképészetben. Nagyon fontos ismerni, hogyan kell helyesen írni a földrajzi neveket. Erről először a 3. osztályban tanultál és az 5. osztályban a leglényegesebb általános alapelveket megismerted. Ezeket most ismételjük, illetve érdekes tudnivalókkal egészítjük ki:

- Nagyon gyakran a földrajzi név utolsó tagja egy földrajzi köznév, vagyis olyan név, amely egy földrajzi fogalmat jelöl (pl. tenger, tó, folyó, patak, hegy, dombvidék, domb, völgy, stb). Ezt a földrajzi köznevet az előtte álló névhez kötőjellel kapcsoljuk és kis kezdőbetűvel írjuk. Például:

Visegrádi-hegység Csele-patak Csepel-sziget Appenin-félsziget
Szatmári-síkság Körös-ér Brit-szigetek Atlanti-óceán

Zalai-dombság Tisza-tó Földközi-tenger Kárpát-medence

De ezalól vannak kivételek! Olyan hegységek és folyók nevével találkozhatunk a térképeken, amelyek egyetlen tulajdonnévből állnak. Azaz, nem szükséges hozzátenni a "hegység", "folyó", stb köznevet. Ilyen pl. Magyarországon a Duna, a Tisza és a Balaton, vagy a Mátra és a Börzsöny. Magyar térképeken más földrészeken is előfordulnak ilyen földrajzi nevek: Amazonas, Nílus, Tátra, Alpok.

- Ha égtájak szerint nevezzük meg a földrészek vagy országok egy részét, akkor szintén kötőjellel és nagy kezdőbetűvel írjuk ezeket a földrajzi neveket:

Közép-Európa Észak-Amerika Dél-Alföld

- A több szóból álló államnevek és intézménynevek minden egyes szavát nagy kezdőbetűvel és külön írjuk. Kis betűvel csak a kötőszót (például az "és" szót) kell írni. Például:

Magyar Köztársaság Országos Széchényi Könyvtár
Amerikai Egyesült Államok Petőfi Sándor Általános Iskola
Antigua és Barbuda Hitelesítő és Fordító Iroda

- Az államrésznevek (pl. megye, tartomány, stb) és közterületek (pl. utca, tér, híd, sétány, stb) nevében a megye, utca, tér, híd, stb szót (azaz a köznevet) kis betűvel kell kezdenünk:

Pest megye Váci utca Margit híd
(kivétel: Lánchíd)
Déli tartomány Pázmány Péter sétány Hősök tere

- Ha több egykori megyéből alakult egy megye, akkor az egykori megyeneveket kötőjellel kapcsoljuk egymással:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Hajdú-Bihar megye
Győr-Moson-Sopron megye

- Ez nem minden: a térképek még néhány meglepetéssel szolgálnak. Előfordulhat, hogy egy nevet több féleképpen írják a térképekre. Példa erre a Margit-sziget: ha az előző alakban (kötőjellel) írjuk, akkor a sziget nevét jelöli. De ha a Margitsziget nevet látjuk, akkor már Budapest egyik városrészéről van szó, amit egybe írunk. Más esetekben is ugyanez történik:

Sáros-patak Sárospatak
Hűvös-völgy Hűvösvölgy

A köznevek alapján, térképhasználat nélkül is következtethetünk, mennyire jelentős az adott területen egy domborzati forma (halom, domb, dombság, hegy, hegység) vagy a folyóvíz (ér, csermely, patak, folyó, folyam). Ezek a rokon értelmű köznevek egy természetes rangsort jelölnek.

Merre böngészünk tovább? Vissza az első témára Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal