Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Különböző típusú aránymértékek.
15. ábra
A térképnek két lényeges eleme van, amelyek nélkül képtelenek lennénk megfelelően használni: ez a méretarány és a jelmagyarázat vagy jelkulcs.

A jelmagyarázat nélkül soha nem tudhatjuk meg, mit akart kifejezni a térképész a különböző színek, vonalak és jelek használatával,ahogy azt sem, miért nem írták meg a települések neveit ugyanazon betűmérettel. Atlaszokban a több térképre közös jelmagyarázatot az első oldalakra szokták elhelyezni. Egylapos térképen általában a térkép egyik alsó sarkára teszik, ez az ábrázolandó terület alakjától függ.

Minden térképen szerepelnie kell a méretaránynak. Enélkül nem tudhatjuk meg, mennyire kicsinyítették le az ábrázolt területet. Ha nincs meg ez az adat, akkor mi magunk nem tudunk légvonalban távolságokat mérni a térképeken. A térkép méretarányát arányszám formájában adják meg, jelentését e fejezet 5. részében olvashattad.

Nagyon gyakran az arányszámmal együtt a térképen egy vonalas mértéket (más néven aránymértéket) is találunk (15. ábra). Ennek segítségével meg tudjuk határozni, hogy a grafikailag megadott térképi távolság mekkora távolságnak felel meg a valóságban. Ha megnézed az atlaszod térképeit, akkor leolvashatod hány km-nek felel meg az aránymérték egy beosztása.Ilyen módon nagyon egyszerűen tudsz távolságokat mérni egy térképen, elegendő hozzá egy vonalzó vagy körző, valamint a térkép vonalas mértéke.

Angol mértékegységeket is ábrázoló aránymértékek.
16. ábra.
Egy angol nyelvű területeken készített térképen vagy atlaszban láthatod, hogy a méretarányt kétféleképpen, különböző mértékegységekkel adják meg. Ennek az oka, hogy bár minden ország alkalmazza a nemzetközileg elfogadott metrikus rendszert, azokban az országokban még nagyon népszerű és széles körben használják az angol mértékrendszert.(16. ábra)
Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal