Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Légi felvétel és térkép. A légi felvételek (azaz, a repülőgépről speciális kamerákkal készített fényképek) szintén felülnézetből mutatják azt a területet, amelyik fölött elhalad a repülőgép. Mégsem hívjuk ezeket térképeknek, vajon miért?

Nézd ezt a légifényképet és hasonlítsd össze az ugyanarról a területről készített térképpel. A térképen sőtétkék színű vonallal határolt terület megfelel a felvételen látható területtel. Megkönnyítésül, néhány épületet is azonosítottunk a térképen. Miben különbözik egymástól a légifénykép és a térkép?

Mindenekelőtt abban, hogy a térkép olyan információkat is közöl nekünk, amelyeket egy légifényképről közvetlenül nem olvashatunk.(14. ábra)

14. ábra

Ilyenek például az utcanevek vagy épület rendeltetése (lehet múzeum, iskola, mozi, stb. vagy egyszerű lakóépület). Ezenkivül, a térkép egyszerűsíti a légifényképen látható információt és kihagyja azokat, amelyek a térkép rendeltetése szempontjából nem lényegesek. Színek, jelek, vonal- és betűtípusok felhasználásával a térképész eléri, hogy az ő műve olvasható, mindenki számára könnyen érthető legyen.

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal