Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok, és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA)
Magyar Nemzeti Bizottsága,
a Magyar Földrajzi Társaság
és a Lázár Deák Alapítvány

meghirdetik

a 2007-es ICA térképrajz-pályázatot

2005-ös ICA térképrajz-verseny

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) 1993 óta kétévente rendezi meg a gyermekek térképrajz-versenyét. Elsődleges célja a gyerekek a világról alkotott képének ábrázolása és értelmezésének elősegítése. Az ICA felhívására a Magyar Földrajzi Társaság közremuködésével itthon is meghirdettük a versenyeket. A felhívásra számtalan kiváló rajz készült. Az utolsó években megrendezett ICA konferenciákon is voltak díjazott magyar rajzok: 1999-ben Bodor József (Mezőtúr, tanára Dr. Tarnóczy Zoltán), 2001-ben Bársony Kristóf (Zsámbék, tanára Bársony Csabáné) és Kelle Virág (Budapest, tanára Rogovszky Zoltán), 2003-ban Fink Gabriella és Viszti György (Tamási, tanáruk Witzné Ulrich Anikó), 2005-ben Demeter Evelin (Marosvásárhely, tanára Makkai Csilla). Reméljük, a 2007-es versenyre is sok magyar térképrajz készül majd és azok között megint lesz olyan, amelyik a nemzetközi versenyben is az elsők között lehet.

A 2007-es rajzverseny témája: "Egy Föld, sok ország". A benevezési korhatár 15 év. A gyerekek egyénileg vagy csoportokban küldhetik be munkáikat. A beküldött munkákat három korcsoportban fogja elbírálni a zsuri:

- 9 évesnél fiatalabb
- 9-12 éves
- 13-15 éves

A maximális oldalméret A3 (42x29,7 cm). A térképek lehetőleg színesben (rajzolt, festett vagy más anyagok felhasználásával) készüljenek és az egész világot vagy ennek egy nagyobb részét ábrázolják. Mindegyik beküldött térkép hátoldalára a következő adatokat kérjük olvashatóan, ceruzával felírni; ezenkívül a térképhez csatolni kell egy cédulát ugyanezekkel az adatokkal:

- Mű címe;
- Szerző neve, életkora;
- Földrajz- vagy rajztanár neve;
- Iskola neve és címe;
- E-mail cím (ha van).

Kérjük röviden megírni, honnan értesült a verseny megrendezéséről (melyik folyóirat, honlap stb.).

A munkákat a következő címre kell küldeni:

ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
Budapest 1117
Pázmány Péter sétány 1/A., VII. em.

A borítékra kérjük ráírni: ICA térképrajz-verseny.
A beküldési határidő: 2007. március 30.

A három országos rendező összehív egy zsűrit, amelyik Magyarországon elismert szakemberekből fog állni. A zsűri legalább egy, de maximum öt térképet fog kiválasztani, figyelembe véve a különböző korcsoportokat, a világtérképek grafikai és kartográfiai minőségét, eredetiségét stb. Minden résztvevő elismerő levelet, a díjazott munkák szerzői oklevelet és térképészeti vonatkozású ajándékot kapnak. Az országos szinten győztesnek nyilvánított térképeket elküldjük az ICA-nak és 2007. augusztus 4. és 10. között, az ICA 23. Nemzetközi Konferencia keretében kiállítják Moszkvában (Oroszország). Egy nemzetközi zsűri fogja értékelni a kiállított térképeket és 5-15 díjat fog kiosztani. Minden kontinens és minden korcsoport legalább egy díjat, de minden résztvevő ország maximum egy díjat kaphat (az ICA által kiadott oklevél).

Az elküldött térképrajzokat az ICA a Carleton Egyetem Térképtárában fogja tárolni, és az egyetem honlapján megtekinthetők. Az ICA a díjazott műveket az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF-nek) küldi meg, hogy képeslap, poszter, CD-ROM stb. formájában terjeszthesse őket. Minden résztvevőnek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az ICA, UNICEF vagy más nemzetközi szervezet újra kiadhassa munkáját előzetes konzultáció illetve szerzői jogdíj megfizetése nélkül.

Az elküldött munkákat nem áll módunkban visszajuttatni a szerzőknek. A beküldött munkákat kiállítjuk a Magyar Földrajzi Társaság 2007. évi Vándorgyűlésén valamint más rendezvényeken, amelyeknek helyszínét és időpontját a későbbiekben közöljük.

Kérdésekkel a következő címekre lehet fordulni:

- Postai úton:

Jesús Reyes
ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
Budapest 1117
Pázmány Péter sétány 1/A., VII. em.

- Telefon: (1) 209 0555/6721, (1) 372 2975

- E-Mail: jesus@ludens.elte.hu