Válassza ki kedvenc háttérszínét!


A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) Magyar Nemzeti Bizottsága,
a Magyar Földrajzi Társaság
és a Lázár Deák Alapítvány


meghirdetik

a 2001-es ICA térképrajz-pályázatot


A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) 1993 óta kétévente rendezi meg a gyermekek térképrajz-versenyét. Elsődleges célja a gyerekek a világról alkotott képének ábrázolása és értelmezésének elősegítése. Az ICA felhívására a Magyar Földrajzi Társaság közreműködésével itthon is meghirdettük a versenyeket. A felhívásra számtalan kiváló rajz készült. Az utolsó hat évben megrendezett ICA konferenciákon is volt díjazott magyar rajz (http://lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/jesus/dij/dij.htm). A gyermekrajzokból összeállított UNICEF plakáton is három magyar rajz található. Az 1999-es verseny egyik magyar díjazottja, Bodor József (Mezőtúr, tanára Dr. Tarnóczy Zoltán) munkáját a nemzetközi zsűri győztesnek nyilvánította az európai kontinens képviseletében (http://lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/jesus/dij/icagyoz.html). Reméljük, a 2001-es versenyre is sok magyar térképrajz készül majd és azok között megint lesz olyan, amelyik a nemzetközi versenyben is az elsők között lehet.

A 2001-es rajzverseny témája: "Mentsd a Földet". A benevezési korhatár 15 év és a gyerekek egyénileg vagy csoportokban küldhetik be munkáit. A beküldött munkákat három korcsoportban fogja elbírálni a zsűri:

- 9 évesnél fiatalabb
- 9-12 éves
- 13-15 éves

A maximális oldalméret A3 (42x29,7 cm). A térképek lehetőleg színesen (rajzolt, festett vagy más anyagok felhasználásával) készítendők és az egész világot vagy ennek egy nagyobb részét ábrázolják. Mindegyik beküldött térkép hátoldalára a következő adatokat kérjük olvashatóan, ceruzával felírni; ezenkívül a térképhez csatolni kell egy cédulát ezekkel az adatokkal:

- Mű címe;
- Szerző neve, életkora;
- Földrajz- vagy rajztanár neve;
- Iskola neve és címe.

A munkákat a következő címre lehet küldeni:

ELTE Térképtudományi Tanszék
Budapest
Pázmány Péter sétány 1/A., VII. em.
1117

A borítékra kérjük ráírni: ICA-Térképrajz Verseny.
A beküldési határidő: 2001. március 30.

A három országos rendező összehív egy zsűrit, amelyik Magyarországon elismert szakemberekből fog állni. A zsűri legalább egy, de maximum öt térképet fog kiválasztani, figyelembe véve a különböző korcsoportokat, a világtérképek grafikai és kartográfiai minőségét, eredetiségét, stb. Az országos szinten győztesnek nyilvánított térképeket elküldjük az ICA-nak és 2001. augusztus 6. és 10. között, az ICA 20. Nemzetközi Konferencia keretében kiállítják Beijingben (Kína). Egy nemzetközi zsűri fogja értékezni a kiállított térképeket és 5-15 díjat fog kiosztani. Minden kontinens és minden korcsoport legalább egy díjat, de minden résztvevő ország maximum egy díjat kaphat (az ICA által kiadott oklevél).

Az elküldött térképrajzokat az ICA a Carleton Egyetem Térképtárában fogja tárolni, és az egyetem honlapján megtekinthetők (http://www.library.carleton.ca/madgic/maps/children/index.htm). Az ICA a díjazott műveket az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF-nek) küldi meg, hogy képeslap, poszter, CD-ROM, stb formájában terjeszthesse őket. Minden résztvevőnek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az ICA, UNICEF vagy más nemzetközi szervezet újra kiadhassa munkáját előzetes konzultáció illetve szerzői jogdíj megfizetése nélkül.

Az elküldött munkákat nem áll módunkban visszajuttatni a szerzőknek. A beküldött munkákat kiállítjuk a Magyar Földrajzi Társaság 2001. évi Vándorgyűlésén valamint más rendezvényeken, amelyeknek helyszínét és időpontját a későbbiekben közöljük.

Részletesebb információért vagy kérdésekkel a következő címekre lehet fordulni:

- Postai úton:
Jesús Reyes
ELTE Térképtudományi Tanszék
Budapest
Pázmány Péter sétány 1/A., VII. em.
1117
- Telefon: (1) 209 0555/6721, (1) 372 2975
- E-Mail: jesus@ludens.elte.hu


Vissza a szerző honlapjára!
Vissza a Térképtudományi Tanszék kezdőlapjára!