Válassza ki kedvenc háttérszínét!


A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) Magyar Nemzeti Bizottsága,
a Magyar Földrajzi Társaság
és a Lázár Deák Alapítvány


meghirdetik

az 1999-es ICA térképrajz-pályázatot


Az 1999-es verseny győztesei/ Winners of the competition in 1999


A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) 1993 óta kétévente rendezi meg a gyermekek térképrajz-versenyét. Elsődleges célja a gyerekek a világról alkotott képének ábrázolása és értelmezésének elősegítése. Az ICA felhívására a Magyar Földrajzi Társaság közreműködésével itthon is meghirdettük a versenyeket. A felhívásra számtalan kiváló rajz készült. Az ICA kölni és barcelonai konferenciáin is volt díjazott magyar rajz. A gyermekrajzokból összeállított UNICEF plakáton is három magyar rajz található. Reméljük, az 1999. évi versenyre is sok magyar rajz készül majd és azok között megint lesz olyan, amelyik a nemzetközi versenyben is az elsők között lehet.Az előző versenyeken díjázott magyar térképrajzok.

Az 1999-es rajzverseny témája: a Világtérkép. A benevezési korhatár 16 év és a gyerekek egyénileg vagy csoportokban küldhetik be munkáit. A beküldött munkákat három korcsoportban fogja elbírálni a zsűri:

- 9 évesnél fiatalabb
- 9-12 éves
- 12-16 éves

A maximális oldalméret A3 (42x29,7 cm). A térképek lehetőleg színesen (rajzolt, festett vagy más anyagok felhasználásával) készítendők és az egész világot ábrázolják. Mindegyik beküldött térkép hátoldalára a következő adatokat kérjük olvashatóan, ceruzával felírni; ezenkívül a térképhez csatolni kell egy cédulát ezekkel az adatokkal:

- Mű címe;
- Szerző neve, életkora;
- Földrajz- vagy rajztanár neve;
- Iskola neve és címe.

A munkákat a következő címre lehet küldeni:

ELTE Térképtudományi Tanszék
Budapest
Pázmány Péter sétány 2., VII. em.
1117

A borítékra kérjük ráírni: ICA-Térképrajz Verseny.
A beküldési határidő: 1999. március 1.

A három országos rendező összehív egy zsűrit, amelyik Magyarországon elismert szakemberekből fog állni. A zsűri legalább egy, de maximum öt térképet fog kiválasztani, figyelembe véve a különböző korcsoportokat, a világtérképek tematikáit, grafikai minőségét, eredetiségét, stb. Az országos szinten győztesnek nyilvánított térképeket elküldjük az ICA-nak és 1999. augusztus 14. és 21. között, az ICA 11. Nemzetközi Konferencia keretében kiállítják Ottawában (Kanada). Egy nemzetközi zsűri fogja értékezni a kiállított térképeket és 5-15 díjat fog kiosztani. Minden kontinens legalább egy díjat és minden résztvevő ország maximum egy díjat kaphat (az ICA által kiadott oklevél).

Az ICA a díjazott műveket az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF-nek) küldi meg, hogy képeslap, poszter, CD-ROM, stb formájában terjeszthesse őket. Minden résztvevőnek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az ICA, UNICEF vagy más nemzetközi szervezet újra kiadhassa munkáját előzetes konzultáció illetve szerzői jogdíj megfizetése nélkül.

Az elküldött munkákat nem áll módunkban visszajuttatni a szerzőknek. A beküldött munkákat kiállítjuk a Magyar Földrajzi Társaság 1999. évi Vándorgyűlésén, amelyiknek helyszínét és időpontját a későbbiekben közöljük.

Részletesebb információért vagy kérdésekkel a következő címekre lehet fordulni:

- Postai úton:
Jesús Reyes
ELTE Térképtudományi Tanszék
Budapest
Pázmány Péter sétány 2., VII. em.
1117
- E-Mail: jesus@ludens.elte.hu


Vissza a szerző honlapjára!
Vissza a Térképtudományi Tanszék kezdőlapjára!