4.4.7.3 Uruguay

A tájfutás Uruguayban is 2 irányzatból fejlődött ki. A katonaság keretein belül itt is rendeztek már korábban is tájékozódási gyakorlatokat, és minden évben katonai térképeken járőrbajnokságot is tartottak. Áttörést először az hozott, hogy 1992-ben az uruguay-iak 7 emberrel részt vettek a 25. Katonai Világbajnokságon (CISM) Brazíliában, ahol megismerkedtek az "igazi" tájfutással.
Másrészt 1993-ban a már a korábbiakban is említett World Wide Orienteering Promotion (WWOP) elért Uruguayba, hogy itt is meghonosítsa a sportágat. 1996 decemberében tanfolyamot tartottak a tájfutó térképekről és a pályakitűzésről. Ez a brazil Sergio Brito őrnagy tartotta, aki el is készítette az első uruguay-i térképet, a Barra del Mangát. 1996. 12. 08-án a WWOP Uruguayba küldte a svéd Sivert Axelssont és Ulf Ericssont, és ők elkészítették a Fortin de Santa Rosa térképet. 1997. 01. 03-án ezen a térképen rendezték az első tájfutó versenyt svéd, norvég, finn, spanyol, német, argentin és hazai résztvevőkkel.
1997. 03. 01-én pedig megalakult az Uruguay-i Tájékozódási Futó Szövetség. 1997. 04. 27-én rendezték a második versenyt a Barra del Mangán 2 kategóriában (Nyílt, Kezdő), összesen 44 indulóval. Augusztus 30-án megrendezték az első "felkészülési" bajnokságot a svéd attasé támogatásával a Fortin de Santa Rosa térképen, november 30-án pedig az első Uruguay-i Országos Bajnokságot a külön az erre az alkalomra készített Maria Celia nevű térképen a Rincón de Burgos régióban.
Sajnos a térképekről további információkat nem tudok, de nagyon valószínű, hogy a hivatalos IOF jelkulcs szerint, OCAD programmal készítették őket, mint azt rögtön látni fogjuk Görögország esetében, ahol a tájfutás szinte ugyanúgy jelent meg, mint Uruguayban.


Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőoldalára!