4.2.8 Egy új földrész, Ausztrália legelső tájfutó térképei

Ausztráliában az első tájfutó versenyt Melbourne-től 48 km-re délkeletre, Upper Beaconsfieldben rendezte 1969. 08. 23-án Tom Andrews. A tájfutás ide is a megszokott úton jutott el. Andrews 1969 júniusában üzleti úton Svédországban járt, és ott üzleti partnere, Alvar Kjellström (egyébként az első svéd bajnok testvére) elvitte őt az akkor Uppsalaban rendezett svéd OB-ra. Andrewsnak nagyon megtetszett a sportág, és elhatározta, hogy otthon valami hasonlót szervez. Ez az elhatározás vezetett az első ausztrál versenyhez.
Csak egy 63 360-as méretarányú ("1 inch = 1 mile"), fekete-fehér, katonai térkép állt rendelkezésükre, azon tűztek ki néhány pályát. A térképet négyszeresre felnagyították, és átrajzolták. Az ellenőrzőpontokon piros-fehér színűre festett 4 gallonos hordókat helyeztek el (1 db 4 kg-ot nyomott!). A versenyen 28-an vettek részt, és Ron Frederick nyert 1:45:52-es idővel a 6,8 km hosszú pályán. A térképen minden fát külön pontként ábrázoltak, viszont a kisebb utakat, kúpokat, bozótosokat nem jelölték (37. ábra).
A következő két évben csak Victoria államban rendeztek versenyeket. 1971-ben jutott el a sportág Új-Dél-Walesbe és az ACT-be (Australian Capital Territory). 1971. 05. 16-án David Hogg Canberra szívében, a Black Mountainon rendezett egy versenyt 21 résztvevővel (38. ábra). További versenyeket rendeztek augusztusban a Mt. Majurán és szeptemberben a Kowen Foresten. Ezeken a versenyeken 1:25 000 katonai térképeken alapján készített fekete-fehér térképeket használtak, mert jobbnak találták, mint az 1:50 000-est. Azonban ezek a térképek is rendkívül hiányosak, vázlatosak voltak, még az utakat is csak részben jelölték, és emiatt gyakran előfordult, hogy a versenyző néhány méterre az úttól, azzal párhuzamosan haladva küzdötte magát előre a bozótosban.
Canberra mellett, a Mt. Stromlo Obszervatóriumban dolgozott éppen ebben az időben csillagászként a svéd Bengt Karlsson, aki 1971 novemberében elkészítette az addigi legjobb ausztrál tájfutó térképet, ami 1:20 000-es méretarányú, fekete-fehér térkép volt Stromlo Forest néven. Néhány napot terepmunkával töltött, és így az alaptérkép nagyobb hibáit kijavította. Ugyanebben az évben Bengt Karlsson megnyerte az első ausztrál bajnokságot. A kor kartográfiailag legjobb térképei azonban nem innen, hanem Új-Dél-Walesből kerültek ki. Ám az ottani kemény terepviszonyok miatt a versenyek ott kevésbé voltak népszerűek: a Sydney környékén lévő homokkő vidéken ugyanis meredek hegyoldalak és rengeteg, jórészt ábrázolatlan sziklafal nehezítették a tájfutást. 1971-ben rendezték meg az első ausztrál–új-zélandi versenyt is, az ACT Bajnoksággal közösen a Murray's Corner – Pierces Creek Forest nevű terepen (39. ábra).


Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőoldalára!