Adatbevitel

Ide tartozik a digitalizálás és az adatbázis felépítése.
Amikor elkezdtük a munkát, azt gondoltuk, ArcInfo rendszerben fogjuk a digitalizálást elvégezni. Később rájöttünk, hogy ezt nem vállalhatjuk fel, mert sokkal bonyolultabb lett volna a megvalósítás, mint ahogy azt elképzeltük. Éppen ezért a térképész tanulmányaink alatt már jól megismert AutoCAD programot választottuk a térkép digitális rögzítésére. Itt a rajzot több állományba kellett szétbontani, a gyors rajzi kezelés és a majdani konvertálás egyszerűbbé tételének érdekében.
Célunk nem a topográfiai pontosságot igénylő térkép készítése volt, hiszen csak úgy tudtunk digitalizálni, hogy a térképi objektumok elveszítették földrajzi koordinátáikat, illetve csak nagyon bonyolult módon, programozással lehetett volna visszanyerni a vetületi rendszert, aminek segítségével tudtuk volna a térképi elemeket geokódolni.
Megelégedtünk a kevésbé pontos, de földrajzilag helyes térképi alappal. A Gauss-Krüger rendszerű térképekről nem rajzoltunk át minden rajzi elemet, kiválasztottuk a számunkra fontos és a térkép célját kielégítő elemeket:
4bal.gif - 1.0 K 4fel.gif - 1.0 K 4jobb.gif - 1.0 K


Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőoldalára!