Szoftver

A digitális kartográfiában alapvető fontosságú a térképészeti célra alkalmas szoftverek kiválasztása:

1. GIS szoftverek
Előnyük, hogy a már kész térképi alap segítségével az adatokból nagyon hamar elő lehet állítani a szükséges térképet. Hátrányuk: hogy magas áruk miatt a végtermék papír alakú formában való megjelenítése egyelőre még nem elégíti ki a térképészeti igényeket; a bonyolultságuk; korlátozott grafikai képességük. (ArcInfo, IDRISI, MicroStation Geographics)

2. Mérnöki tervezőrendszerek
Régen hátrányuk volt, hogy elsődlegesen a vonalas rajzok elkészítését támogaták, bár megfelelő programkiegészítéssel képesek voltak tetszőleges raszter előállítására is. Mára már ezeket a gondokat nagyrészt megoldották, bár így a hardever igényük nőtt meg. Nagy előnyük a térképészeti szempontból is igen fontos pontosságuk. (AutoCAD, ArchiCAD)

3. Általános célú grafikai szoftverek
Kifinomult grafikai képességekkel rendelkeznek, szinte minden kartográfiai ábrázolásmód redukálására képesek. Viszonylag alacsony áruk és egyszerű kezelhetőségük miatt a hazai térképészek körében ezek a szoftverek terjedtek el a leginkább. Ma az újabbnál újabb verziók egyre több igényét kielégítik a kartográfiának, de sajnos nem tudják együtt kezelni a grafikus adatokat a rájuk vonatkozó mennyiségi jellemzőkkel. (CorelDRAW, FreeHand)

4. Speciális térképészeti szoftverek
A kartográfia különleges grafikai igényeit nem lehet kielégíteni egyetlen szoftver segítségével, és a felhasználók köre is elég szűk a piacon ezért ezek a programok drágák (ACE), vagy csak kis területet fognak át (OCAD).


4bal.gif - 1.0 K 4fel.gif - 1.0 K 4jobb.gif - 1.0 K


Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőoldalára!