3.1.10. A légtérrel kapcsolatos katonai jellegű információk


A repülő csapatok (honi légvédelem repülő egységei és csapatrepülők) speciális térképészeti igényei légi navigációs térképek megjelentetését teszik szükségessé. Ezek tartalmi és formai követelményeit (mind a Föld felszínére mind a légi navigációs adatok vonatkozásában) a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (angol nevének rövidítése ICAO) irányelvei szerint kell kialakítani, mivel a közeljövőben (várhatóan 1995-ben) a hazai polgári és katonai légiirányítási rendszer egységesítésére kerül sor. A kapcsolódó információs igényeket a vonatkozó ICAO szabványok tartalmazzák.

A légvédelem (honi légvédelem és csapatlégvédelem) a következő tevékenységek végrehajtásához igényel térképészeti információt:

A vonatkozó információs igények a következők:

(1.) Menetek tervezésével kapcsolatosan

Alapvetően a 3.1.2. (1 és 2), 3.1.3. (1), 3.1.4. (1) és a 4.1.5. (1) pontokban ismertetett információs igények az irányadók. Különös hangsúlyt kapnak a műtárgyakra vonatkozó adatok.

(2.) Álláspontok, tűzvezetési pontok tervezésével, bemérésével kapcsolatosan

A tervezésre, bemérésre vonatkozó térképészeti biztosítási igény még fokozottabb mértékű, mint a tüzér csapatok esetében. Az eltérés oka, hogy a tűzvesztési pont és a légvédelmi rakétaállások nem egy helyre települnek, közöttük bizonyos távolság van, így a lőpályaelemek meghatározásakor bizonyos bázistávolsággal kell számolni, ami az álláspontok pontos és gyors bemérését igényli. Az erre vonatkozó információigény megegyezik a 3.1.9. pontban leírtakkal.

(3.) Légi célok felderítésével és nyomon követésével kapcsolatosan

(4.) Légiharc irányításával, légvédelem tűzvezetésével kapcsolatosan

A légiharc nyomonkövetéséhez és a célpályák kijelöléséhez alkalmas munkatérkép, melynek méretaránya 1:500 000 (esetleg 1:300 000 vagy 1:200 000) és térképi tartalma; országhatár, vagy folyók, vagy tavak, nagyobb települések (válogatva), repülőterek (kategorizálva) és RF háló.