A Tápió-vidék régi térképeken

Lépjen be!-Klikk!
Millenniumi térképtörténeti vándorkiállítás


Különleges kiállítás nyílik Nagykátán a Városi Könyvtárban 2000. december 1-én. Magyarországon először egy kevéssé ismert kistérséget, a Tápió-vidéket mutatnak be a régi térképek a millenniumi év eseménysorozatában.

A kiállítás a magyar államiság ezeréves évfordulójának állít emléket a magyarság történelméből, -- s különösen a Tápió-régió történetéből -- vett pillanatfelvételek, régi térképek bemutatásával. A kiállítás az eltelt tíz évszázad magyar történelmét a térség fejlődésén keresztül kíséri figyelemmel.

A kiállítás anyagát két tematikus rész alkotja. A térképek egyik fele a magyar térképészet gyöngyszemeit vonultatja fel Magyarország első részletes ábrázolásától (1528) a török háborúk korán keresztül a kor leghíresebb külföldi kiadóinak atlaszaiban található országképekig.

A 18. század leghíresebb magyar térképésze, Mikovinyi Sámuel megyei térképei a Habsburg-uralom alatt a magyarság kifejeződéseként készülő vármegyei térképekben találtak folytatókra. A múlt századi Pest—Pilis—Solt—Kiskun vármegye térképei mellett bemutatjuk a katonai felmérések eredeti felmérési lapjait, amelyek sokáig a Tápió-vidék legrészletesebb ábrázolásai.

A térség településeinek régi térképei, az úrbéri rendezéssel vagy a kataszteri felméréssel kapcsolatosan készített birtokvázlatok, helyszínrajzok, vázlatok nem csak a helyben lakók érdeklődésére tarthatnak számot.

A szűkebb környezet térképi képének folytonos változását és ritmusát követő magyar földmérés és térképészet számos neves és névtelen munkása pontosan rögzíti azokat a hatalmas történelmi változásokat, amelyeknek nyomai, az országépítés és -rombolás ezeréves küzdelme tárul most a figyelmes látogató elé.

Vissza a kiállítás kezdőoldalára!