Térképtan terepfelmérési és térképezési
TEREPGYAKORLAT 2002
Térképtan terepgyakorlat egyéni feladat
II. évf. geográfus és földrajz szakos hallgatók számára
(Gyakorlati jegy (értékelése a kőzettan-ásványtan terepgyak. eredményével együttesen!
Figyelem: a terepgyakorlati jegy megszerzésének feltétele mindkét feladat teljesítése. 
Az indexbe az egyik gyakorlatvezető beírja az egyeztetett jegyet, de mindkettőjük aláírása szükséges. 
Ezért a tárgyat "Terepgyakorlat" ként a II. év 1. félévében is fel kell felvenni az indexben.)
Az alapanyagokat a csoport egy képviselője (csoportvezető) aláírás ellenében átveheti a Térképtudományi Tanszék titkárságán 2002. szeptember 30-tól október 11-ig (munkaidőben).Az alapanyagok: a csoport által készített térkép felmérési szelvény és a jegyzőkönyv 1-1 másolata, valamint a csoport tagjai által beadott generalizált térképek eredetijei.
Az anyagokért az átvétel után az átvevő felel!
Ha a csoport számára előkészített anyagban nincs jegyzőkönyv-másolat ill. felmérési szelvény, akkor a tematikus információkat ezekben nem találtuk, azaz a csoport valószínűleg nem teljesítette ezt a feladatot. Ebben az esetben a 2. pont zárójeles része érvényes.


Feladat:

1. Készítse el a nyári terepgyakorlaton a csoportja által mért terület felszínborítottságát és a felszín fedettségét  1: 2000 méretarányban ábrázoló tematikus térképét! (Minták)

2. Alapanyagok-adatok: A felszínborítottság minőségét (homok, aszfalt, beton, talaj stb.), azaz a minőségi adatokat a jegyzőkönyvében találja. Ugyanitt feltüntette a fedettség (azaz általában a növényzet) terepfelszíntől mért magasságát (relatív magasságkülönbségét), ezt a mennyiségi adatot kell ábrázolnia.

(Ha az adatgyűjtést nem végezte el a csoportja, akkor a szükséges adatokat  gyűjtse össze terepi helyszíneléssel, akár egyénileg is, a visszakapott alaptérképe azonosítható pontjai alapján.  A tematikus információ ezen vonatkozási helyeit célszerűen jelölje és számozza ezen a szelvényen, azaz rögzítse a grafikus (térképi) alapon (fénymásolaton). Térképén az adatok forrását ne felejtse el feltüntetni!  A fenti eljárás ajánlott.)

A csoportja által készített felmérési szelvényen található számozott részletpontokhoz rendelje a jegyzőkönyvben feltüntetett, a pontokra vonatkozóan gyűjtött tematikus információt. A térkép szerkesztésénél azonban vegye figyelembe az ábrázolt jelenségek felületi elterjedését, azaz földrajzi természetét. Ebben a csoport által készített térkép (tisztázati rajz) segíthet.

Amennyiben a csoport megítélése ettől eltérő, ismételten ellenőrizzük a beadott jegyzőkönyveket. Kérem, észrevételeiket e-mailen jelezzék. Amennyiben nem sikerül az adatokat fellelni, akkor a fenti zárójeles megjegyzés érvényes.)

3. Tematikus térképén (térképein) a háttértérképen a közlekedési hálózatot és az alappontokat (kb. műszerálláspontok) mindenképpen tüntesse fel.

4. A tematikus térképekhez válassza ki a megfelelő tematikus ábrázolási formát (pl. felületi módszer, kartogram, (ál)izovonal). A tematikák egy térképen való helyes ábrázolása +1 jegyet jelent ( max. 5).

5. Az térképeket 1: 2000 méretarányban, térképi minőségben készítse el. A szerkesztéshez vonalzó, körző használata kötelező. Ügyeljen a külalakra! Ceruzával készített térképrajz elfogadható, azonban tetszőleges (nem számítógép!) rajztechnológia használható (pl. tus, sablon, Letraset betűk, színes tollak, filcek, stb. stb).

6. Ne felejtsen el térképének címet adni, tüntesse fel a készítés helyét, idejét, a készítő nevét(saját!), szakját, évfolyamát, a térkép méretarányát, a jelmagyarázatot, az északi irányt stb… Az adatok forrása, megjegyzések a felhasználónak és egyéb infomációk is szerepelhetnek, és minden, amit fontosnak tart a térképekkel együtt közölni.

7. Beadandók: a térkép(ek) személyenként, DIN A/4-es méretű lefűzhető műanyag tasakban!
A Térképtudományi Tanszék titkárságán elhelyezett gyűrűs lefűzőbe, ív aláírásával.

8. Leadási határidő: 2002. november 22.(péntek), 12 óra.
Beadandó: személyenként az elkészített tematikus térkép(ek) és a felvett alaptérkép a már megszokott A/4 es lefűzőben, névvel stb. ellátva!

2002. szeptember 17.


Köszönöm a figyelmet, jó munkát, várom a térképeket, üdvözlöm az évfolyamot:

Török Zsolt

+Képek a tájékozódási terepgyakorlatról: Tápió-túra!!!



Minták a feladatok elkészítéséhez itt.
(Figyelem, a minták csak részletek, amelyek a tematikus kartográfiai ábrázolási lehetőségekből mutatnak be néhányat. A méretarány itt 1:1000!)



HAZA