ELŐADÁSOK Kogutowicz Manó (1851-1908) emlékülés
  A Kogutowicz- földgömbök

Török ZsoltAmikor Kogutowicz Manó vállalkozása 1896-ban földgömbök készítésébe fogott, az első hazai gyártású glóbuszokkal  egy félezer éves hagyományt folytatott Magyarországon. 
A földgömbök mint kartográfiai ábrázolásformák, modellek,  modern térképészeti megközelítésmóban a kartográfiai kommunikáció különleges médiumai. 

Előadásomban a kartográfiai kommunikáció alapkérdéseire szeretnék a Kogutowicz földgömbök elemzésével választ kapni:

MIT?

Az előadás áttekinti a 19. századi földgömbkészítés legfontosabb külföldi képviselőit, és röviden ismerteti az első hazai, ill. magyar nyelvű glóbuszok előtörténetét. Kogutowicz Manó első földgömbjei az 1897-ben elkészült 25,5 cm átmérőjű  gömb, és ennek nagyobb, 51 cm-es változata voltak. Mindkét termék többféle kiállításban került piacra, de teljes felszereléssel a nagyobbat forgalmazták.
1900-ban, a párizsi Világkiállításon aranyéremmel jutalmazták a kor európai színvonalán álló, kiváló minőségű termékeket.
 

HOGYAN?

A földgömbkészítés gyakorlata a nyomtatott földgömbök európai megjelenése, a 16. század eleje óta alapvetően változatlan, komplex munkafolyamat. Az előadás röviden összefoglalja a folymat főbb fázisait, különös tekintettel a 19. században bekövetkezett technológiai újításokra (litográfia) és a Kogutowicz- féle gömbök előállítására. 

MIÉRT? és MENNYIÉRT?

Nagyon jelentős funkcióváltáson ment keresztül a glóbusz, és a 19. század végére az olcsó, nagy példányszámú gömbök uralták az európai piacot. Ennek megfelelően a glóbuszok díszítőfunkciója már csak korlátozottan, sokszor szimolikusan érvényesült, miközben a didaktikus funkció, az iskolai oktatás általánossá és tömegessé válásával előtérbe került. Kogutowicz vállalkozása számára fontos volt a piacon az elérhető árú termékekkel való megjelenés. Az előadás utolsó részében a vállakozás talán legkevésbé ismert vonatkozását, a gömbök árait vizsgálom. Az elemzés eredményeként nem csupám a nagy térképész műhelyébe, de képzeletbeli zsebébe is bepillantva érdekes következtetéseket vonhatunk le az első magyar polgári térképészeti vállalkozás glóbuszkészítő ágazatáról.
 

Vissza-Zurück-Back