Kőrösi Csoma Sándor Gyermekkora:

 

Korösi Csoma Sándor 1784 tavaszán született Háromszék megyében, egy szitáiról híres hegyi faluban, a Kovászna melletti Korösön. És mindjárt itt, életrajzának elso adatánál kezdodnek azok a megoldatlan kérdések, melyek pályáját szinte végig kísérik. Máig bizonytalan születése napja, csak az ismeretes, hogy a kálvinista Csoma András és Getse Krisztina gyermekét április 4.-én keresztelték. Szegény, de szabad székely katonacsalád fia: apja kevés földu határor, aki földijeihez hasonlóan magas is foglalkozott szita- és rosta készítéssel.

Korösi Csoma Sándor gyermekkora alig ismert. Csupán egyetlen fivérétol tudunk gyermekkoráról. Szívós természetu és eros testalkatú székely volt. "Ha egyszer gyaloglásnak indult, a cél elott soha meg nem pihent, mint gyermekek nem versenyezhettünk vele gyaloglásban. Beláthatatlan távolságokig elbarangolt."

Hihetetlen memóriával rendelkezo, eminens tanuló volt. A betuvetést és más elemi ismereteket Csoma még falujában elsajátította, majd 15 évesen a nagyenyedi kollégiumba került.