Alapfokú sziklamászó tanfolyam

A Yeti SC. idén is megrendezte alapfokú sziklamászó tanfolyamát. A tanfolyam bevezetést nyújt a hegymászás, sziklamászás és az /ipari/ alpinizmus világába. A tanfolyamot sikeresen elvégzõk egy okmányt kapnak, amivel kedvezményeket illetve jogosultságokat kaphatnak túrista szállókban, hazai/külföldi mászóterepeken és tanfolyamokon. Az alapfokú hegymászó igazolvány megszerzése elméleti és gyakorlati vizsgához kötött ezért az alábbiakban álljon itt elõször az elméleti majd a gyakorlati oktatás anyaga, legvégül pedig a vizsgán számonkérhetõ ismeretek címeinek felsorolása. (Amennyiben kérdése van amire itt nem talált választ kérjük írjon nekünk.)

Március 3.

Március 10.

Március 17.

Március 24.

A hegymászásról általában, kôzetek, mászó iskolák, mászótechnikák, mászóstílusok, a biztosítás alapjai. Biztosítás alapjai, csomók I., kötél bekötések, tábor- túra felszerelések. Csomók II., gyûrû, hevederek, szögek, ékek karabinerek. Standok, kötélvezetés, ereszkedés, hó- és jég technika.
Az elméleti oktatás témakörei

Március 31.

Április 7.

Április 14.

Április 21.

Edzés, motiváció, hegyi veszélyek, meteorológia, térkép ismeret. Kalauzok, elsôsegély, hegyi betegségek, táplálkozás. Hegymászó történelem, hegymászó etika, mesterséges mászás, mentés.

Tartalék nap.

Március 14-15.

Március 21-22.

Március 28-29.

Április 4-5.

Mászótecnikák, mozgás a sziklán, mászás felsôbiztosítással I., biztosítás alapjai, csomók-bekötés, mászóstílusok.(Szombat) Mászás felsôbiztosítással II., csomók-bekötés-ék, gyûrûk-karbinerek, közteselhelyezés. (Szombat) Elõlmászás I., közteselhelyezés, standok. (Szombat) Elõlmászás II., közteselhelyezés standok, önbiztosítás, pruszikolás, túra-, térképismeret. (Szombat-Vasárnap)
A gyakorlati oktatás témakörei

Április 12-13.

Április 18-19.

Április 25-26.

Május 2-3.

Elõlmászás III., standolás falban, mászás partyban vagy elôlmászás I. (Szombat-Vasárnap) Mesterséges mászás, mentés, mászás partyban. (Szombat) Mászás partyban, szabadon. (Szombat-Vasárnap)

Tartalék nap(ok).


Elméleti Vizsga

Na mi ez? Megtudod a tanfolyamon...

1. Biztosítástechnikai eszközök · eséstényezõ, megtartási rántás, maximális kötélerõ · a hegymászókötél fõbb paraméterei, fél- és egészkötél, dinamikus és statikus kötél · kötélgyûrûk, hevederek, teherbírásuk · karabínerek és terhelhetõségük · a standhely kiválasztásának szempontjai · ereszkedési technikák · az egészköteles és az ikerköteles technika · köztesek elhelyezésének, sûrûségének és a kötél vonalvezetésének szempontjai · a mellbekötõ és a beülõ szerepe · a védõsisak szerepe.

2. Az objektív és a szubjektív veszély fogalma · védekezés a szubjektív és az objektív veszélyforrásokból származó balesetek ellen · hegyi veszélyek és meteorológia · az alpesi vészjel, a válaszjel · mikor mentünk önállóan, és mikor kérünk segítséget, hegyimentõk riasztása, helikopter hívása a mentéshez.

3. Elsõsegélynyújtás, magashegyi betegségek · sérülések tünetei, teendõk · hideg- és hõártalom tünetei, teendõk · eszméletlen sérült ellátása · hegyibetegség, tüdõödéma.

4. Hegymászó történelem, szervezetek, kiadványok

5. Hegymászó egyesületek, szervezetek létrejötte és mûködése

6. Kõzetek, kalauzok és egyéb kérdések

Gyakorlati Vizsgán támasztott követelmények

1. UIAA III. fokozat elõlmászása

2. Csomók használata

3. Biztosítóeszközök használata

Amire mindig ugyelni kell!

4. Bekötések

· kötélvégbe

· beülõbe és bekötõbe

· beülõbe.

5. Egyszerûbb standok építése · fix pontok kiválasztása · fix pontok összekötése

6. Biztosítás · standról · testrõl

7. Köztesek elhelyezése

8. Ereszkedés · ereszkedõstand építése · ereszkedés több kötélhosszon keresztül, függõstandból függõstandba is.

9. Mentés, önmentés · pruszikolás kötélvégrõl indulva; · rögzítõcsomó.

10. Vezényszavak

(Forrás: Hegymászó 94/2, Az alapfokû hegymászó vizsga követelményei)