SA kód


A DoD által sugárzott müholdas jeleket, katonapolitikai szempontok miatt, az SA (Selective Availability-korlátozott hozzáférhetôség) kóddal látják el. Ha nem kódolnák a jeleket, akkor valós idejű méréseket végezhetne minden műszertulajdonos. Mivel műszert ma már 2500 USD alatt meg lehet vásárolni, így egy kezdô terrorista kezébe is gyilkos fegyver kerülhetne (képzeljük el azt, ha egy távirányított, robbanóanyaggal teli autó, rakéta, repülô stb., fel van szerlve egy ilyen műholdvevôvel, és egy automata rádió adó-vevôvel, akkor azt több száz kilométerrôl akár mm pontossággal a célba lehet küldeni).

A valós idejű mérések eredményei ma a SA kód miatt kb. 100-1000 méteres sugarú körön belül vannak. Ha lekapcsolják a kódot, akkor csak a légköri viszonyok miatt fellépô zavarok, illetve a műszer pontossága a korlát. Ez gyakorlatilag néhány mm-tôl néhány méter lehet.

Természetesen lehet ma is valós idôben mérni, megfelelô műszerezettség esetén, de ennek ára nagyságrendekkel nagyobb, alkalmazása különleges engedélyekhez kötött.


Vissza a Desert Stormra!
INDEX