Az alábbi grafikon annak vizsgálatára született, hogy az OB-n mennyiben befolyásolták az eredményeket külső körülmények. Nevezetesen: a versenyidő első 70-80 percében köd volt a pályán, még vizes volt minden, továbbá - nagyobb részt füves, nyílt terepről lévén szó - a későbbiekben a versenyzők csapásokat alakítottak ki. Mindez együtt a korábban indultakat hátrányosan, a később indultakat előnyösen érintette, a kiinduló feltételezés szerint ennek az eredményekben is meg kellett volna mutatkoznia.

A mellékelt ábra indulási sorrendben ábrázolja az öt férfi kategória (F14E...F21E) időeredményeit, mint egy-egy diszkrét ponthalmazt. Ezekre egy-egy "átlagoló" egyenest fektettem. (Az alkalmazott eljárás: lineáris regresszió.) Ahol ez az egyenes előre haladva lejt, ott a később indultak időeredményének átlaga alacsonyabb (előrébb végeztek a versenyben), ahol emelkedik, ott fordított a helyzet.
A vizsgálat eredménye az előzetes felvetés szempontjából negatív! Nincs egyértelmű összefüggés az indulási sorrend és a futásidő között. (Ugyanez természetesen az elért helyezésre is igaz.)

ob-elemzes.gif - 7552 Bytes

KĂŠszĂ­tette: KerĂŠnyi DĂŠnes