DobogókĹői hegyi futóverseny, 2001

Kedves sporttrsak, kedves bartaim!

Nagy örömmel olvastam a TÁJOLÓ hasbjain, hogy az egykori DobogókĹői hegyi maraton versenyt felújítjk. Engedjétek meg, hogy e verseny egykori beindulsról néhny szóban megemlékezzek.

Az 1960-as évek elején ismerkedtem meg levelezés útjn Gerald Charnley rendĹőrtiszttel Angliból. "Gerry" szenvedélyes hegymszó, hosszútv- és hegyi futó volt. ĹŐ ismertetett meg a "hegyi futssal" (fell racing), ami Angliban, Skóciban, Wales-ben akkor mr régóta elterjedt és ismert volt. Levelezésünk eredménye lett Magyarorszgon a DobogókĹői hegyi maraton és Nagy-Britanniban az angliai tjfutó sport beindulsa és az Angol Tjékozódsi Szövetség megalakulsa.

A "Fell Racing" alapvetĹő gondolata, hogy a verseny hegyen-völgyön keresztül vezessen. A sporttúrzstól abban különbözik, hogy nincsen kötött útvonala, csak elĹőírt ellenĹőrzĹő pontjai, és az a gyĹőztes, aki a leggyorsabban érinti valamennyi ellenĹőrzĹő pontot. A tjékozódsi futstól abban különbözik, hogy ellenĹőrzĹő pontjai elĹőre, azaz évrĹől-évre azonos helyen vannak. A legkedvezĹőbb útvonalat és erĹőbeosztst edzések keretében mindenki kidolgozhatja magnak.

A DobogókĹői hegyi maraton egy évtizedes empirikus statisztikai energiafelhasznlsi szmíts alapjn valóban a maratoni futsnak felel meg a 35 km-es tvval, amelyen 1500 méter össz emelkedĹő van. Ez majdnem pontosan 45 km-es szintnélküli tvval azonos a DobogókĹő-Pilisszentkereszt-Pilis-nyereg-Klastrompuszta-Prédiklószék-Sikros-DobogókĹő ellenĹőrzĹő pontokkal.

1964-ben menyasszonyommal, Srfalvi Erzsébettel együtt alkalmam volt Gerald Charnley-t Liverpool mellett megltogatni, a hegyi futst jobban megismerni és a leghíresebb angol és skót hegyi futóversenyek terepeit is megltogatni: a "Three Picks Race"-t és a "Lake District Trial"-t. Az akkor legnagyobb brit hegyi futóversenyen, a "Ben Nevis Fell Race"-en indulhattam is.

Az angol Gerald Charnley-t és a magyar Skerletz Ivnt (ifjúkori egyik becenevén Gromek) a tjékozódsi sport szempontjból azonos aktivits köti össze: mindketten alapítói és elsĹő fĹőtitkrai tjékozódsi sport szövetségeknek, Gerald Charnley Angliban és Skerletz Ivn Magyarorszgon.
Emlékükre alapítom a "GROMEK" vndordíjat, a DobogókĹői hegyi maraton hromszoros férfi gyĹőztesének azzal a gondolattal, hogy a magyar és taln a jövĹőben a nemzetközi hosszútvfuts eme rajongóinak maradandóbb emléket llíthassunk.

Kívnok a hatodik DobogókĹői hegyi maraton rendezĹőinek fradsgos munkjukhoz jó eredményt és a verseny valamennyi futójnak erĹőt, egészséget és sikeres részvételt.

DobogókĹő, 2001. november 17.
KĹővri Endre, alias Amigo