Egy kortyot sem?


Ki tiltaná meg, hogy a jól végzett munka után felhörpintsünk egy pohárkával; főleg olyan nagy verseny után, amelyre hónapokon át készültünk. Néhány rendező nemcsak alkoholmentes frissítőről gondoskodik a célban... Sok futó iszik például sört a lerótt kilométerek után. És miért is ne? Számos orvosi tanács szól az alkohol kedvező hatásáról. Rendszeresen, kis mennyiségben fogyasztott alkohol csökkenti a káros koleszterin (LDL) szintjét, ezzel a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorát és az öregkori nagymérvű emlékezetcsökkenést is megakadályozhatja.
Sajnos azonban a pozitívumoknak ezennel vége, sőt igen kellemetlen következményekkel is számolni kell. Mielőtt kiürítenénk poharunkat, nem árt a cikket végigolvasni.
Elsőként maradjunk az alkohol orvosilag pozitívan értékelt tulajdonságainál. Vizsgálták például azt, hogy a Földközi-tengeri országokban miért olyan ritka a szív- és érrendszeri megbetegedés az európai átlaggal szemben, annak ellenére, hogy a mediterrán országok étrendjében rendkívül sok zsíros étel található. Ebédhez és vacsorához azonban mindig fogyasztanak bort, főként vöröset, amely a legjobb ellenszere az említett betegségeknek oly módon, hogy a védőkoleszterin (HDL) szint emelkedik és az érfalakra lerakódó káros koleszterin (HDL) csökken. Az artériák fala tehát nem vastagodik meg, a vérkeringés az agyban nem romlik, s az öregkori emlékezetkihagyásoknak is kisebb lesz a valószínűsége.

Antioxidánsok a borban

Orvos-kémiai vizsgálatok, amelyek a szívbetegségek gyakoriságával foglalkoztak, meglepő eredményre jutottak. A szőlő héjában olyan antioxidáns anyagot találtak (a fenolok közé tartozó flavonoid), amely a szívbetegségek ellen véd. Az antioxidáns a hatását az LDL-koleszterinre fejti ki, amely ezáltal nem oxidálódik és nem károsítja (vastagítja) az érfalakat. A káros oxidálódás az erekben egyébként a vízvezetékcsövek rozsdásodásához hasonlóan megy végbe - szűkül az áramlás keresztmetszete.
A vörösborban található fenolszármazék tehát két-három órán át olyan magas értéket mutat, hogy étkezés után védelmet nyújt az LDL oxidációja ellen.
Nem szabad elfelejteni azonban az alkohol káros hatásait. Az alkohol gyakori, nagy mennyiségben való fogyasztása visszafordíthatatlan károkat okozhat. Nézzük az alkohol útját a szervezetben: az alkohol egyötödét a gyomor egy enzimje (amelyből nőknek kevesebb termelődik) felbontja, tehát nem kerül a vérbe - csak a megmaradt négyötöd rész. Ez a bélből szívódik fel a vérbe, s onnan elosztódik különböző szervekben, például az agyban. Az alkohol a vérrel eljut a májba, ahol aztán a legnagyobb kárt okozza.
10 gramm alkohol 1 óra alatt bomlik el a májban, s míg a máj a méregtelenítést (alkoholbontást) végzi, nem tud más fontos dolgokkal foglalkozni. Például a zsírt nem dolgozza fel, amelynek következtében a vér és az izmok nem kapják meg a szükséges zsírmennyiséget, hanem az az adag a májban reked, s ott felhalmozódik. Így érthető, hogy az alkohol rabjainak miért nagyobbodik, zsirosodik el a mája.
A sportolók számára a legnagyobb veszélyt a vízelvonás és a szénhidrátanyagcsere zavara jelenti.
A másnaposság egyrészt a vércukorszint süllyedésre, vízhiányos állapotra vezethető viszsza, valamint az ezzel járó vitamin- és ásványianyag hiányra. Mindez az agy és az izmok csökkent működését hozza magával. A legijesztőbb az alkoholnak a vízhajtó hatása, amely dehidratációt (kiszáradást) és ezzel visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozhat. Ezért tehát sörrel nem tudjuk visszapótolni az elvesztett folyadékmennyiséget verseny után. A folyékony kenyérből ugyanis 3-4 litert kellene meginni a terhelést követő 2 órában. Arról nem is beszélve, hogy az alkohol, szinte kimossa a szervezetből a cinket (lásd: SPURI 96/2 Nyomelemek) és a magnéziumot, amely izomsérülésekhez vezethet.
Mit és mennyit igyunk tehát?
Még igen kis mennyiségek sem ajánlhatók mindenkinek, mert az egyéni tűréshatárok igen nehezen határozhatók meg és a károk sokkal nagyobbak lehetnek, mint a pozitív hatások. Akiknek az egészségük rendben van, nem kell minden kortyról lemondaniuk, de a férfiaknak max. naponta 2 adag, nőknek max. 1 adag elfogyasztása ajánlatos. (1 adag = 3,3 dl sör vagy fél dl bor). Arra figyeljünk, hogy egy adag alkohol feldolgozásához a szervezet 1 órát igényel.
A verseny előtti napon lehetőleg ne igyunk, sőt ezt már 2-3 nappal a verseny előtt érdemes betartani. A célban már (persze a saját versenyünk után) 2 sört megengedhetünk magunknak, de fogyasszunk mellé vizet vagy sportitalokat is. Figyeljünk arra, hogy fél liter izzadtságot fél liter folyadékfelvétel pótol. Persze mérni ezt nem tudjuk, de igyunk amig a szomjúság el nem múlik. Ha gyomrunk bírja, együnk mazsolát vagy banánt, amelyek közömbösítik az alkohol hatását.

Néhány ital és alkoholtartalmuk

Ital   Kalória Alkohol (g)Szénhidrát (g)
Sör 3,3 dl  136 13 10
Sör 3,3 dl(light) 100 11 4
Sör 3,3 dl  107 0,5 15
 (alkoholmentes)
Pezsgő 1 dl  65 11 3,5
Sportital 3 dl		95	0	25(!)
Bor (vörös) 1 dl 80 12 2
Bor (fehér)  75 12 1,5
Pálinka 50 ml  156(!) 17,5 5
Limonádé, szörp 3 dl 120 0 35(!)
(Az értékek csak összehasonlító adatok, fajtáktól függően változnak.)

A Runner's World alapján írta: Kovács Brigitta
(Megjelent a SPURI 97/2 számában)Vissza a Tájoló 1997/5 tartalomjegyzékhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!