Méh-darázscsípés


A méh (Apis mellifica) és a darázs (Vespa vulgaris) fullánkja méregmiriggyel áll kapcsolatban és szúrásakor egy rovar mintegy 100 gamma mérget ürit. A méh és darázs mérge (mellitin) a kigyóméreghez hatásukban és kémiai természetükben is hasonló toxalbuminokból áll. Direkt hemolitikus, haemorrhagiás és centrális bénító hatással rendelkezik. Izolált harántcsíkolt izomkészítményeken konktraktúrát, izolált békaszíven systolés görcsöt okoz. Minimális letális adagja egéren 3,5 mg/kg. A méhméregben a mellitinfrakción kívül még indirekt hemolitikus hatású (lecitinaktiváló) foszfolipáz-A, továbbá hialuronidáz és hisztamin mutatható ki.
10 méhszúrás emberen a heves lokális tüneteken kívül már hidegrázást, émelygést, hányást, esetleg collapsust válthat ki; nagyobb méregadagok görcsöket, tüdőoedemat, szív- éslégzésbénulást okozhatnak. kB. 200 egyidejű szúrás válhat halálossá. Méhészeken bizonyos immunitás alakulhat ki (akár 50 szúrás sem okoz tüneteket), amely azonban túlérzékenységbe csaphat át, amikor a méhszúrás anaphylaxiás shockot idéz elő.
A mérgezés terápiája a rendszerint betört fullánk eltávolításán túl tüneti.

Tájfutás közben méh- és darázscsípés érhet bennünket. Két fő veszély:

A fenti száraz adatközlő leírás után mit javasolhatunk annak, akit futás közben méh-darázscsípés ér. Mint lehetőséget említeném, hogy főleg a darázscsípésre érzékeny egyének Calciumusc injekciót vihetnek papirzsebkendőbe csomagolva zsebbe téve. Adott esetben az ampullát letörve annak tartalmát megihatjuk. A calciumusc gyorsan felszívódik és út közben (célig beérve) hatásos védelemnek bizonyulhat. A célban a versenyorvostól egyéb gyógyszeres kezelésben részesülhet. A calciumuscon kívül egyéb hatásos gyógyszerek pl. Zyrtec, Claritin is rendelkezésre állnak.

id. dr. Kovács LászlóVissza a Tájoló 1996/8 tartalomjegyzékhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!