Ma még van esélyünk 2009-es VB érmekre!


A hazai terep és hazai környezet nyújtotta lehetőségeket, a hazai tájfutás teljes tudásszintjét és tapasztalatát, valamint a válogatott versenyzők tehetségét figyelembe véve ma egészen bizonyosak lehetünk abban, megvan a valós esélye, hogy egy vagy több versenyzőnk érmet nyerjen a 2009-es, miskolciak által rendezett világbajnokságon.
Mi kell mindehhez? Kitartás, teljes körű sportági összefogás, sok munka és pénz. Megvan-e mindez? Azonnal mondhatjuk, annyi pénz, amennyi kellene, egészen biztosan nincs! És ma még nincs teljes körű sportági összefogás sem, és magas szintű edzésmunka is kevés van.
Mit tegyünk? Tartsuk fel a kezünket, és mondjuk azt, hogy mostohán bánik velünk a világ, nincs elég pénzünk, kevés a lehetőségünk, és jó, ha az első 10-be bekerül majd valamelyik magyar, vagy gondoljuk végig, hogyan tudjuk úgy összpontosítani erőinket és összefogni, hogy legyenek magyar érmek a magyar világbajnokságon? Most még van néhány hónapunk, hogy összefogjunk és megteremtsük a felkészülés kereteit és szándékaink szerinti egyre jobb feltételeit versenyzőink számára. És ez a legfontosabb, a tehetséges, eredményt elérni akaró, lemondásokat vállaló versenyzőkért és saját sportágunkért érdemes összefognunk, hiszen a válogatott és a válogatott versenyzők eredménye az egész tájfutó sporté és maguké a versenyzőké, és egyáltalán nem a szövetségé és nem az elnökségé és nem a válogatott vezetőié. Sokszor éreztem már úgy az elmúlt csaknem hat évben, amióta a válogatottat irányítom, mintha a legtöbben úgy éreznék, a válogatott a szövetségé lenne, és aki a válogatottat segíti, az a szövetséget támogatja. Az én véleményem az, hogy a válogatott a tájfutó sportág válogatottja, és aki segíti a válogatott versenyzőket, az nem a szövetséget támogatja, hanem a versenyzőket és velük együtt a sportág sikerességét.
Nézzünk egy kicsit előre! Miket kell tudnia annak a versenyzőnek, aki egy felnőtt VB-n kiemelkedő teljesítményt, valamilyen érmet akar elérni?
" 5000 m-en 15:00-án belül (férfi), illetve 17:30-on belül (nő) tud futni.
" Normál távon versenyzőként 30 km-t 1.45-ön (férfi), illetve 20 km-t 1.20-on (nő) belül tud futni.
" Rendkívül nehéz terepen (mocsár, sziklamező, gallyazás) le tud folyamatosan futni a versenyidőnek megfelelő hosszúságú edzést.
" Minden tájékozódási elemet biztosan és hibátlanul tud végrehajtani versenytempóban.
" Változatos edzőpályát legfeljebb két perc hibával tud teljesíteni versenytempóban.
" Legalább harminc jelentős nemzetközi versenyt teljesített már.
" Elhiszi, hogy bárkit le tud győzni.
" A megfelelő napon tud összpontosítani, amikor a legtöbbet hozza ki magából.
Ezen pontok mindegyike elérhető három-négy év alatt rendszeres és tervszerű felkészüléssel. Ráadásul az addig következő VB-k is segítik a magyar VB-re történő felkészülést. A jövő évi japán VB-t ugyan még nem tudjuk kihasználni tanulásra, de az utána következő dán, ukrán és cseh VB elérhetőség, terepek és így "partiképesség" szempontjából kiválóan alkalmasak a hazai VB-ig vezető út meghatározó állomásainak szerepére. Aki nyerni akar Magyarországon, annak már Csehországban a tűzközelben kell lennie, és jobbak az esélyei, ha Ukrajnában is indul, és legalább 30-ba kerül.
És, ha belegondolunk, az ukrán világbajnokságig már csak bő két és fél év van, amit a jelenlegi ifi és junior kerettagoknak nagyon jól ki kell használniuk a felkészülésben. Első pillanatra távolinak tűnik a magyar VB, de aki érmet akar szerezni, annak már ma el kell kezdenie a komoly felkészülést. A válogatott vezetése mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megfelelő felkészülést biztosítson széles körű sportági összefogással minden olyan versenyzőnek, aki komolyan tesz azért, hogy kiemelkedően szerepeljen 2009-ben a világbajnokságon.

dr. Lantos Zoltán
szakfelügyelő



Vissza a Tájoló 2004/10 tartalomjegyzékhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!