Külföldi versenyek 2005


Az idei szezon végeztével lassan eljön az ideje a jövő évi tervezgetésnek, ebben pedig sokunkat érdekelnek a messzi tájak, a külföldi versenyek. A korai döntés anyagilag is kifizetődő, két nyári többnapos esetében is december végéig él a legkedvezményesebb nevezési díj. Íme egy kis ízelítő a 2005-ös külföldi versenyek közül.

Ha időrendben haladunk, el sem kell jutni az új évig egy jó kis többnaposhoz. Vannak ugyanis Európában olyan "elvetemült" sporttársak, akik a téli szünetet egy jó kis ötnapos verseny megrendezésére használják ki. A szilveszteri 5 napost hagyományosan 5 különböző helyszínen tartják, minden napot más klub rendez, négyet flamand, egyet pedig holland tájfutók. A versenyt nevével ellentétben a két ünnep között tartják, aki kedvet érez, szenteste már csomagolhat, az új év köszöntésére viszont már haza is érkezhet.
Akinek ideje és pénze van, nem kell, hogy megvárja a márciust se az első komoly megmérettetéssel. Az év első világranglista futamait februárban rendezik az ehhez megfelelő klímát biztosítani tudó Spanyolországban és Portugáliában. A két egymást követő hétvégén tartott viadal között edzőtáborokat szerveznek, sok neves skandináv klub használja ki ezt a lehetőséget a felkészülésre.
Nemcsak a spanyolok és portugálok ismerték fel a lehetőséget, hogy kihasználják a klímájukban rejlő lehetőséget, szlovén szomszédaink is egyre inkább üzletet csinálnak abból, hogy sok terepük március elejére általában hómentessé válik. A Lipica Open eddig a nyitóversenynek számított a régióban és edzőtábort is kapcsoltak hozzá, mostantól viszont csavartak egyet a dolgon. Lipca egy héttel hátrébbcsúszott (így már üti a Tavaszi Szparit), március első hétvégéjére viszont bejött az elmúlt három évben igen kedvező visszhangokat kapott Orienteeringonline Kupa tavaszi kiadása. Ez két középtávú versenyt jelent jórészt nyílt és félig nyílt alpesi terepen, az első nap WRE. Ezt követi az edzőtábor, majd maga Lipica, az ideivel megegyező terepen.
A világ elitje számára az igazi idénynyitó hagyományosan a dániai Spring Cup, tavaly a férfi világranglista első 25 helyezettjéből 24-en indultak. Jövőre ez a verseny minden eddiginél közelebb kerül a magyar tájfutók számára is. A Spring Cup rendezői már hosszú évek óta élnek a sávos nevezési díjak rendszerével, az egyes országokat gazdasági fejlettségük alapján sorolják be. Ez alapján a magyar futók az itthonival megegyező, vagy azt alulról súroló nevezési és szállásdíjak mellett vehetnek részt a versenyen. Szeptember óta, a malmöi fapados járat beindulásával viszont olcsón el is lehet jutni a helyszínre, jelenleg arra a hétvégére oda 990, vissza 5990 forint + az illetékek a költség, ha tízen utaznak, akkor is. Már "csak" a helyi közlekedést kell megoldani, s elérhető a jövőre is esti sprintből (a győztes idő alapján inkább középtávból), klasszikusból és váltóból álló verseny.
Május elején ismét nyitva áll a lehetőség a thüringiai 24 órás versenyen való részvételre, majd a pünkösdi hosszú hétvége kínál lehetőséget az utazásra. Az idén nyugati szomszédainknál a Thermanland Open volt ebben az időpontban, ezt viszont mostantól a két klub együttműködése értelmében egyik évben a Zalaegerszegi Tájfutó Club (2005-ben az MTFSZ) rendezi, s csak a másikban a fürstenfeldiek. Ennek ellenére nem maradunk osztrák három napos nélkül, csak kicsit többet kell utazni. Salzburg önmagában is megér egy látogatást, akkor pedig pláne, ha környékén, Henndorf központtal rendezik a Chicken Challange-t. A menü: szombat délután sprint, vasárnap normáltáv, hétfőn pedig vadászrajtos középtáv dönt a helyezésekről. Aki szeretne többet utazni és kevesebb szintet futni, elmehet Belgiumig, ahol szintén három napos versennyel ünneplik a Pünkösdöt.
A nyár ezúttal is Horvátországban indul. Akit vonz a rendkívül szintes, sok helyen extrém sziklás, szerintem effektíve futhatatlan és veszélyes, de kétségtelenül igen technikás terep, annak az idei Alpok-Adria térképein megrendezésre kerülő Croatia Open vonzó lehet. Az pedig csak hab a tortán, hogy a verseny után egy órán belül a tengerben hűsölve pihenhetjük ki a nem kicsi fáradalmakat.
Július elején Olaszország felé érdemes indulni. Az olasz síterepek felé útbaeső Bolzanótól egy ugrásra, a Valle di Non 5 napos kínál mászós, de szép és technikás terepeket, s akár duplázni is lehet az élvezeteket. Néhány száz kilométer autózással azonos nyelvterületen maradva, ám egy másik országba átlépve elérhetünk egy másik 5 napost: a junior VB kísérőrendezvényeként szervezett svájci 5 napost ezúttal Tenero központtal rendezik. A gyönyörű helyen fekvő tóparti versenyközpontban strand, sportpályák szolgálják a kikapcsolódást, azonban átlag magyar tájfutó számára a sátorozáson kívül más már nem igazán megfizethető. Ennek ellenére jó lenne, ha minél többen tudnánk buzdítani legjobb 20 éveseinket a VB-n.
Érdekes, hogy az olaszok egy időben több többnapost is meghirdettek. Aki Trentino és a magas hegyek helyett a vízparti kikapcsolódást részesíti előnyben, valamint Portofino környékére készül, részt vehet a tengerparti falucskákban rendezett kétfutamos Riviera Kupán, azt megelőzően pedig a közeli hegyekben rendezett Aveto Kupán. Persze innen sincs messze és időben is elérhető a Svájci 5 napos.
Ezzel egyidőben 2005-ben az ország délnyugati részén rendezik a Finn 5 napost, a következő héten pedig a világ még mindig messze legnagyobb tájfutóversenye, az O-ringen kezdődik, Jönköpingtől délre. Itt már lejárt a legkedvezményesebb nevezési határidő és az egyik legolcsóbb szálláslehetőségből, a katonai sátorból sincs már több.
Persze jó versenyért nem feltétlen kell messzire utazni. A Szlovák Nagydíjat a Magas-Tátrába hirdették meg, s e cikk írásakor csak remélni tudom, hogy a november 18-i szélvész által okozott hatalmas pusztítás ellenére nem kell máshová telepíteni a versenyt. Egy héttel később az Orienteeringonline nyári kiadása csábítja Szlovéniába a változatos sziklaalakzatokban bővelkedő erdőket és az alpesi legelőket egyaránt kedvelő, igen technikás terepre vágyó versenyzőket, majd következik a cseh szezon. A Bohemia 5 napos augusztus elején lesz, a Szilézia Nagydíj viszont az idei 5 futammal szemben csak hármat kínál a hónap közepén. Örömteli, hogy a Hungária Kupa ezúttal nem ütközik egy jelentős régióbeli nagy versennyel sem, augusztus végén pedig Erdélybe nemcsak önmagáért, hanem a Transylva Trophy okán is érdemes ellátogatni.

Ács Gábor


A naptár

December 26-30. Sylvester 2004 Belgium-Hollandia
Február 5-8. Portugál O-meeting Portugália
Február 12-13. Trofeo Internacional Costa Cálida Spanyolország
Márc. 5-6. Orienteeringonline spring Szlovénia
Márc. 12-13. Lipica Open Szlovénia
Márc. 18-20. Spring Cup Dánia
Máj. 6-8. Thüringiai 24 órás Németország
Máj. 14-16. Chicken Challenge Ausztria
Máj. 14-16. Belga 3 napos Belgium
Jún. 24-26. Croatia Open Horvátország
Júl. 2-4. Avento Trophy Olaszország
Júl. 4-9. Valle di Non 5 napos Olaszország
Júl. 6-7. Riviera Cup Olaszország
Júl. 10-17. Svájci 5 napos (JWOC kísérő) Svájc
Júl. 10-15. Finn 5 napos Finnország
Júl. 17-22. O-ringen Svédország
Júl. 22-24. Szlovák Nagydíj Szlovákia
Júl. 29-31. Orienteeringonline Cup Szlovénia
Aug. 3-7. Bohemia 5 napos Csehország
Aug. 12-14. GP Silesia Csehország
Aug. 26-28?? Transylva Trophy Románia

További információk a decemberi nevezési határidejű versenyekről:

Szilveszteri 5 napos: www.orientatie.org
5 giorni della Valle di Non: www.oripredaia.it
Svájci 5 napos: www.asti-ticino.ch/5days2005



Vissza a Tájoló 2004/10 tartalomjegyzékhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!