Tanácsok az idősebb sportolók táplálkozásához


Tény, hogy idősebb korban csökken az érdeklődés a változatosság iránt, az idősebb emberek jelentős része csak néhány kedvelt ételt, élelmiszert fogyaszt, s így nagyobb veszélye az egyoldalúságból fakadó tápanyaghiányos táplálkozásnak. Az idősebb embernek lehetőleg tudatosan törekednie kell a változatosságra, arra, hogy minél nagyobb palettáról válogassa össze táplálékát. Az idős emberek jelentős részét súlytó magány, egyedüllét - s ebből adódó életkedv csökkenés - a sportoló idős embert kevésbé sújtja, s nem utolsó sorban éppen ebben rejlik a rendszeres testmozgás, az aktív sportolás életminőséget javító s életkort meghosszabbító kedvező hatása. Élettani okokból azonban az idősebb sportolók táplálkozása némileg eltérhet az egészséges felnőttekre jellemző táplálkozási szerkezettől. Foglaljuk össze röviden ezeket a különbségeket!
A saját fehérjeépítés idősebb korban nehezebb, s a fehérjehiányhoz is rosszabbul alkalmazkodik az idős szervezet. Ezért nagyon fontos, hogy elegendő fehérje jusson a szervezetbe, s ennek legalább a fele állati eredetu legyen.
Idősebb korban gyakrabban alakul ki székrekedés, s ennek megelőzése, kezelése elsőrenduen fontos. Nem hashajtók alkalmazása a helyes megoldás., hanem olyan - diétás rostban gazdag - táplálék (pl. teljes kiőrlésu lisztből készült kenyér, gyümölcs) fogyasztása, amely biztosítja a normális bélmuködést, a szükséges perisztaltikát.
Idősebb korban több kalciumra van szükség, mint a fiatalabb években, a napi szükséglet elérheti a 1,5 g értéket is. Éppen ebből adódóan alapvetően fontos a tej és tejtermékek fogyasztása.
Idősebb korban romlik egyes vitaminok (pl. B1) felszívódása, tárolása hasznosulása, fontos a rendszeres bevitel biztosítása. Megemlítendő, hogy rosszabb hatásfokú a D-vitamin szintézise is, s ezért ahhoz, hogy a bőrben az UV sugárzás hatására is keletkezzen, az idős embereknek hosszabb időt célszeru tartózkodni a szabad levegőn.
Közismert, hogy idős embernél ritkábban és gyengébben jelentkezik az éhség és szomjúság érzet. Az életkor előrehaladtával csökken az emésztőnedvek s a gyomornedv termelése. Célszeru, ha a korosabb ember naponta kb. azonos időpontokban táplálkozik, s nagyon lényeges, hogy elegendő folyadék is jusson a szervezetbe. Az életkor előrehaladtával a szervezet víztartalma csökken, s az idős szervezet könnyebben kiszárad. Csak a kellő mennyiségu folyadék megivása teremti meg az alapot a kielégítő mértéku nyál és emésztőnedv termeléshez.
Végezetül kihangsúlyozandó, hogy az egészséges táplálkozást az ízérzékelés romlása is nehezíti. A sós és az édes íz érzékelése pl. 60 év felett általában jelentősen romlik, így a megszokott ízhatás kiváltására egyre nagyobb mennyiségu sóra és cukorra van szükség. Ezért is lényeges, hogy már kora gyermekkorban lehetőleg ne szokjunk rá a túl édes és túl sós ételekre, másrészt az ízérzékelés csökkenését, mint a korral együtt járó természetes élettani változást tudomásul kell venni. Ennek figyelembevételével (s természetes fuszernövények fokozottabb felhasználásával) lehet megoldani az ételek ízesítése során esetleg fellépő problémákat.
Összegezve megállapítható, hogy az egészséges táplálkozás kedvező hatása jobban érvényesül a fizikailag aktív, rendszeresen sportoló idősebb emberek esetében.
Aktív testmozgást végzőknél kisebb az izom- és kalciumveszteség, jobban muködik a szervezet védőrendszere, s csökkennek a keringési betegségek rizikófaktorai is.

(Szabó S. András - Tolnay Pál:
Bevezetés a korszerű sporttáplálkozásba)



Vissza a Tájoló 2002/5 tartalomjegyzékhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!