Jegyzőkönyv


Készült: az MTFSZ elnökségi ülésén
Időpont: 1999. november 12. péntek 16.30-21.00
Helyszín: Szakszövetségek Székháza
Jelen vannak: Juhász Miklós elnök, Deseő László, dr. Dosek Ágoston, Fehér Ferenc, dr. Lux Iván, dr. Sindely Pál. Sőtér János, dr. Zentai László, Zsigmond Tibor elnökségi tagok,
Borosznoki László ügyvezető elnök,
Vasvári Viktor a felügyelő bizottság elnöke,
Vásárhelyi Tas a sítájfutó bizottság vezetője,
Hegedűs Zoltán, Páhy Tibor szövetségi kapitányok,
Bíróné Szopori Éva, Makrai József vendégek
Hivatalosan távol vannak: Kármán Katalin, és dr. Kiss Endre,
ülést vezeti: Juhász Miklós, majd Zsigmond Tibor
Jegyzőkönyv vezető: Ludvig Ágnes
Jegyzőkönyv hitelesítők: dr. Lux Iván és dr. Zentai László

1. napirendi pont: Az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása
Vasvári Viktor figyelmezteti az elnökség tagjait – az előző ülés egyik határozathozatala kapcsán –, hogy az ülésen csak a személyes szavazat érvényes.
A jegyzőkönyvhöz hozzászólás nem hangzik el.
Határozat: az elnökség egyhangúlag elfogadja az előző ülés jegyzőkönyvét.
2. napirendi pont: Szponzori helyzet – Borosznoki László
Borosznoki László tájékoztat arról, hogy nem történt lényeges változás az előző ülés óta. Remény van a park OB-t támogató TEMIC céggel való további párbeszédre. Ezen kívül Sportident ügyben az ISM-nél folytatott tárgyalás eredményeként támogatásukban reménykedünk.
3. napirendi pont: Sítájfutás kérdései, részvétel nemzetközi versenyeken – Vásárhelyi Tas
Az írásos előterjesztést – a felnőttek VK-ra való válogatásáról illetve a junior VB részvételről – az elnökségi tagok előzetesen megkapták.
Vásárhelyi Tas összefoglalja a lényeget: a felnőtt VB krasznojarszki helyszíne valószínűsíti, hogy magyar versenyző nem fog indulni. A VK futamokon való részvételre önköltséges alapon a ranglista 1-8 helyezettje (írásban OB) számára kér lehetőséget. A junior VB részvétel szintén önköltséges lenne, de az indulók kiválasztása csak az idei szezonban lehetséges. Ezért kéri, hogy Dosek Ágostont bízza meg az elnökség a résztvevők kijelölésével.
Juhász Miklós a módszert elfogadhatónak tartja, ellenvetés nem mutatkozik. Kéri, hogy az elnökség hatalmazzon fel egy személyt – Dosek Ágostonra gondolt ő is –, aki az elnökség nevében a válogatást elbírálja.
Dosek Ágoston nem vállalja a feladatot.
Lux Iván ajánlja, hogy a ranglista elejétől számítva azok, akik meg tudják fizetni a VK költségeit, kapjanak engedélyt a részvételre. Junioroknál pedig nincs eredmény, nem lát olyan versenyzőt, akinek a VB-n lenne a helye.
Juhász Miklós úgy látja, hogy ebben a helyzetben nehéz a döntés az elnökség számára, de mivel önköltséges részvételről van szó, javasolja, hogy engedélyezze az elnökség a rajthoz állást.
Határozat: az elnökség egyhangú szavazással dönt arról, hogy a lehetséges részvételi létszámok erejéig önköltséges alapon a sítájfutó világkupán ill. junior VB-n indulhassanak magyar versenyzők.
Vásárhelyi Tas a külföldön élők részvételére kérdez rá.
Juhász Miklós javasolja, hogy az elnökség jelöljön ki döntéshozó személyt a komplett kérdéskörben.
Hegedűs Zoltán felajánlja, hogy segíti a véleményalkotást.
Juhász Miklós javasolja, hogy az elnökség bízza meg Borosznoki Lászlót, hogy Vásárhelyi Tas és Hegedűs Zoltán javaslata alapján hagyja jóvá a VK futamokon valamint a junior VB-n való indulást.
Határozat: egyhangú igen szavazattal az elnökség elfogadja Juhász Miklós előzőkben megfogalmazott javaslatát.
(Deseő László érkezik)
Vásárhelyi Tas beszámol arról, hogy az idei média költségkeret zömét november 7-i velencei verseny alkalmával használta fel a Zöld Pontos forgatócsoport kiutaztatására. Beszámol a végzett munkáról, a stáb lelkesedéséről, a műsorokról és a további tervekről.
Juhász Miklós örömmel veszi a fejleményeket, és írásos beszámolót, javaslatot kér Vásárhelyitől a média kérdéseiben.
4. napirendi pont: titkársági tájékoztató – Ludvig Ágnes
  1. –ISM a következő három év kiemelt hazai nemzetközi versenyeinek finanszírozására felmérést készített, melyre az MTFSZ is bejelentkezett.
  2. –Gerevich Aladár NSKA következő félévi sportösztöndíj kerete változatlan, döntés szükséges a felosztásáról.
Határozat: az elnökség változatlanul hagyja a korábbi felosztást (Oláh 20, Hecz 40, Farkas, Sinkó, Sprok 30-30, Hegedűs, Páhy 25-25 eFt/hó).
  1. – Herter László közvetítésével a szövetség igen jutányosan hozzájutott egy másológéphez.
  2. – Tagfelvétel: a Budapesti Honvéd jelentkezését az elnökség egyhangúlag elfogadja.
  3. –BTFSZ, mint önálló, kiemelten közhasznú szervezet az együttműködésre, feladatmegosztásra tett szerződésjavaslatot, melyet célszerű szakértővel véleményeztetni. Az elnökség egyhangú véleménye, hogy a kapcsolatok a korábbiak szerint folytatódjanak.
  4. –BTFSZ versenybírói tanfolyamot fog tartani, melyre vizsgabiztost az MTFSZ elnökségének kell majd küldeni.
  5. –elnökség üdvözli a BTFSZ januári kétnapos (Ripszám emlékverseny) rendezvényét, az iroda hatáskörébe utalja a kapcsolattartást e kérdésben.
  6. –őszi Spartacus Kupa ellenőrzőbírója, Miháczi Zoltán fegyelmi eljárást javasol a második napon tapasztalt versenyzői szabálytalanság miatt.
5. napirendi pont: Szerződéstervezet OB rendezésére – Zsigmond Tibor
Az írásos előterjesztés az ülés előtt lett kiosztva.
Zsigmond Tibor feladata a szempontok összegyűjtése volt, nem a szerződés megfogalmazása, ezért a legfontosabb címszavakat foglalta össze.
A megbeszélés során javasolt kiegészítések a szerződés tartalmához:
Hegedűs Zoltán: a versenybírói minősítéssel rendelkezők felsorolása, a lebonyolítási tervben a nevezési határidő is legyen rögzítve.
Lux Iván: minimális versenybírói létszám, a szponzori bevételek és díjak megosztásának kérdései, elektronikus pontérintés kikötése.
Ludvig Ágnes-Zentai László: szövetségi szponzorokkal szembeni kötelezettségek teljesítése.
Sőtér János: beszámolók határidejének meghatározása, transzparensek, hirdetések megfelelő színvonalú elhelyezése
Sőtér János javasolja továbbá, hogy az év elején az OB-król jelenjen meg kiírásgyűjtemény, és mulasztás esetére tartalékidőpontot is rezerváljon a szövetség.
Határozatok: Zsigmond Tibor előterjesztését teljes terjedelemben alapként egyhangúlag elfogadhatónak tartja az elnökség.
  1. –minősített versenybírók minimális számát ki kell kötni a szerződésben (6 igen, 3 nem szavazat).
  2. –szerint megnevezni a versenybírókat – elvetve (1 igen, 8 nem).
  3. – Nevezési határidő legyen megadva – elvetve, mivel a versenyszabályzat erről egyértelműen rendelkezik (3 igen, 6 nem).
  4. – Szponzori díjak megosztásának módját tartalmazza (egyhangú igen)
  5. –Előzetes szavazás: ha bevezetésre kerül az elektronikus pontérintési rendszer, erre vonatkozó szabályozás is része legyen a szerződésnek (egyhangú igen).
  6. –szerződés felbontásának következményei, szankciói (egyhangú igen).
    1. –verseny meghatározása, időpontja, a rendezők hivatalos képviselői (egyhangú igen).
  7. – Szerződéskötésről szóló jog.
  8. László szerint az IOF szerződések szövegének átvétele meggondolandó lenne a szponzori jogokról, kizárólagosságról, szabadságjogokról.
  9. Juhász Miklós megbízza Zsigmond Tibort, hogy az elhangzottak alapján egészítse ki a tartalomjegyzéket.
  10. Zsigmond Tibor javasolja, hogy a tartalomjegyzék alapján az iroda készít(tes)se el a szerződés teljes tervezett szövegét.
6. napirendi pont: A válogatott aktuális kérdései – Juhász Miklós, Borosznoki László, Páhy Tibor
Páhy Tibor előterjesztése a válogatott kerettagokról és indoklás a helyszínen került szétosztásra.
Lux Iván megkérdezi Páhy Tibort, nem túlzottan alacsony létszámú-e a serdülő lányok 'A' kerete.
Páhy Tibor indokolja az A és B keretbe sorolást, az összesen nagy létszámokat. Továbbá beszámol a salzburgi eredményes szereplésről, ahol a többi országokhoz képest kis csapat említésre méltó sikereket ért el. A későbbiekre nézve javasolja a hasonló, közeli, olcsóbb lehetőségek jobb kihasználását.
Juhász Miklós örül a jó szereplésnek, a további részvételt egyértelműen pénzkérdésnek tartja.
Határozat: az utánpótlás keret, valamint az "A" keret 50 %-os költségtérítése az előterjesztés szerint egyhangúlag elfogadást nyer (9 igen).
A szövetségi kapitányi pályázat értékelésének témájában az elnökség tagjai nem igényelnek zárt ülést, a vendégek és az érintett maradnak.
Juhász Miklós összefoglalja az előzményeket. A szövetségi kapitányi pályázatra egy pályázat és két, a problémát megoldani kívánó anyag (nem pályázat) érkezett. Hegedűs Zoltán pályázatát színvonalasnak, tartalmasnak értékeli. Bokros István rövid koncepciót vázolt a 2001-es Junior VB-re való felkészülésről. Lantos Zoltán a válogatott működésének segítésére szakfelügyelői poszt bevezetését és feladatkörét fogalmazza meg. Az előzőkőn kívül Deseő László és Juhász Miklós közös véleménye, javaslata az előzőkkel együtt az ülés előtt kiküldésre került.
Deseő László pótlólagos információként hozzáfűzi Bokrossal folytatott telefonbeszélgetés alapján: Bokros a fiatalítási koncepciót helyezi előtérbe, Páhy Tibor az ifik és serdülők szövetségi kapitányaként ténykedjen, a junior VB-re való felkészítés a felnőtt csapat építésének alapja. Ha koncepciója beválik, akkor ráér szövetségi kapitánynak pályázni. Most ugyanis nem lát olyan embereket, akiknek felnőtt szövetségi kapitányra lenne szükségük, junior kapitány pedig összesen három emberrel foglalkozna. ő, saját szerepét egy szűkebb keretnek, a 2001-es junior VB-re való felkészítésében látná.
Juhász Miklós nyolc válogatottal folytatott beszélgetése alapján megállapítja, hogy Hegedűs Zoltán személyes kapcsolata a válogatottakkal gyakran konfliktusos volt. Szakmai munkáját azonban elismerik, az említett problémáktól eltekintve munkáját legtöbb elemében igen értékesnek tartja. Olyan megoldásra kell törekednie a szövetségnek, amely az erőket összefogja, az erős "oldalakat" vonja be a munkába.
(Fehér Ferenc távozik.)
Lux Iván Hegedűs pályázatát egyértelműen jónak ítéli, és Lantos javaslatának lényegét is elfogadja. Bokrosnál azonban nem látja, milyen szerepet szán magának. Lantos vállalja a felelősséget a felnőtt és a junior válogatott irányítására, Bokros bevonásának nem látja jelentőségét. Javasolja, hogy ne kapcsoljuk be Bokrost, amennyiben később pályázik, akkor foglalkozzunk vele. Páhy Tibor ifi és serdülő kapitányként működik, a junior és felnőtt korosztállyal pedig Lantos és Hegedűs foglalkozzon.
Juhász Miklós kiemeli, hogy Lantos részmunkaidős segítők bevonását szorgalmazza (orvos, gyúró stb.), ezzel szemben Bokros térítés nélkül ajánlkozik, és úgy látja, benne mint vezetőben bíznak a fiatalok.
Hegedűs Zoltán Lantos bekapcsolódását pozitívnak tartja, hézagpótló tevékenységet végezne. Többször egyeztetett vele, bár előterjesztését nem ismeri.
Zsigmond Tibor Hegedűs anyagát komplettnek értékeli, Bokrostól nem érkezett kiegészítés. A javasolt szerződés-meghosszabbítást márciusig, a válogatott felkészülése szempontjából problémásnak tartja.
Juhász Miklós megállapítja, hogy Bokros nem pályázott szövetségi kapitányságra, ebben a formában kiírt pályázatra nem is akart, alternatív munkára tett csupán javaslatot.
Deseő László szerint helyszínhez kötött, szakmailag egyeztetett feladat megoldását, a csapat motiválását, felkészítését látná el Bokros, ebben egyetért Lantossal. Úgy látja, hogy az egyszemélyes szövetségi kapitány rendszer nem vált be. Összességében a csoportmunkáért Lantos vállalná a felelősséget, aki kellő szigorral egyensúlyt teremtene a különböző felfogások között.
Zsigmond Tibor korábbi javaslatát eleveníti fel: tartozzanak Páhy Tiborhoz a juniorok is a sok átfedés miatt. Emlékeztet a válogatott 1976-os "lefejezésére", amely hosszú évekig éreztette hatását. Végigelemzi az előterjesztéseket. Szerinte először ki kell jelölni a válogatottat, majd megfelelő követelményrendszerrel segíteni fejlődésüket. Fordítva – feladatkitűzés, majd az ezt teljesítők kiemelése – nem tudja elfogadni. Rámutat Lantos előterjesztésének alapszabály-ellenes mozzanataira (keret kijelölése elnökségi hatáskör), megfogalmazásának túlzására. Kifogásolja, hogy az előterjesztés szerint a jelenlegi felnőttektől és a mostani junioroktól meg kellene válni, holott a mostani 2001-re készülőkből viszont nem garantálható felnőtt korukra az elit színvonal. A szövetségi kapitány márciusig való meghosszabbítása logikátlan. Bokros anyagában jó ötletnek tartja a "visegrádi négyek" közös versenyeit megszervezni, technikai felvetéseit a versenyszabályzat keretein belül kell megvalósítani, valamint nem érti a válogatásának elveit.
Lux Iván nem javasolja Bokros bevonását, mert a junior VB potenciális indulói Páhy csapatában elismerten készülnek. Méltánytalan lenne, ha kiemelnénk őket onnan. Az viszont eldöntendő, hogy a mostani és a leendő juniorok hova tartozzanak (felnőtt v. UP).
Sőtér János megemlíti, hogy más esetekben is szerepet kap a helyi segítség, Bokros helyi segítő szerepe nagy jelentőségű lehet, szövetségi kapitányi cím nélkül. Lantosnál Bokros a juniorok felkészítőjeként szerepel, ez ellentmond az előzőknek. Szerinte az előterjesztések lényege, hogy Páhy az UP szövetségi kapitány, Hegedűs Lantos segítője, Bokros helyi segítő.
Juhász Miklós megállapítja, hogy nem minden ponton ellentmondásmentesek és nem kiforrottak az előterjesztett anyagok. Ajánlja, hogy az előterjesztők Páhy Tiborral kiegészülve dolgozzanak tovább, konkrét együttműködési javaslatot hozzanak a következő ülésre, így remél reális esélyt a megegyezésre.
Deseő László nem javasol kerethirdetést a követelményrendszer kialakításáig. Lantos, ha felhatalmazást kap, ki fogja dolgozni a rendszert és egyezteti a klubokkal. Ifi és serdülőkorban zömmel a közös keretmunka nyomán lehet válogatni, többéves folyamatos, tervszerű felkészülést végezni a Junior VB-re. Lantos és Bokros terveiben nem lát ellentmondást, a felfelé ívelő fiatalítást jónak tartja. Úgy véli, nincs elég perspektivikus felnőtt, jellemző tulajdonság, hogy junior kor után megbicsaklik a fejlődésük. Ezért Lantos az általa javasolt követelményrendszernek megfelelő felnőtteket kezelje. Nem szabad elhitetni az "öreg" felnőtt válogatottakkal, hogy lesz még jó versenyző belőlük.
Lux Iván nem támogatja a Deseő által részletezetteket. Elképzelhetőnek tartja, hogy Páhy kövesse Lantos tanácsait a junior VB felkészítésben, de nem tartaná méltányosnak, Páhy Tibor alól kivenni a tehetségeket. Nem tartaná jónak, ha több, térben távoli és felfogásban különböző edző irányítaná őket. A felnőtt keretet szükségesnek tartja, képviselniük kell színeinket világversenyeken. Ne deklaráljuk gyengeségüket az alapozás kezdetén, teljesítményük szintje a magyar sport képe.
Dosek Ágoston bírálja az elnökséget, hogy Hegedűsön számon kérnek bizonyos dolgokat, de a munkájáról nem beszélnek. A pályázatát szakmai átgondoltság, egymásra építettség jellemzi. Eddigi munkája és tervei is ezt mutatják: a múlt értékeiből kiindulva koncepció van a ténykedésében. Furcsállja, hogy nem Hegedűsre bízza a válogatottat az elnökség, aki szakmailag alátámasztja elképzeléseit, hanem a többiekben bíznak, azokban akik nem dolgozták ki részletesen. Javasolja, hogy bízza meg az elnökség Bokrost azzal a feladattal, amire javaslatot tett. Hegedűssel kapcsolatban lényegnek látja, hogy magas követelményeket tűzött ki, kemény terhelést tett a válogatottra, magasra helyezte a mércét, amit nem sikerült elérni. Ha az elnökség korábbi elképzelése szerint csak Domonyik és Oláh ment volna ki a VB-re, akkor szegényebbek lennénk egy női váltó 10. hellyel. A felnőttek “kisöprése", a válogatott “lefejezése" rossz minta lenne a juniorok előtt. A régi junior VB tehetségeinek zöme eltűnt, ennek alapján nem biztosítja semmi, hogy a mostani reménységek jobbak lesznek a mostani felnőtteknél. A két éves program kevés volt, hogy Hegedűs eredményekkel bizonyíthasson. Lantosnál nincs kész megoldási javaslat, emberekben gondolkozik (gyúró, orvos) Bokrossal kapcsolatban nem tartja egészségesnek, ha a versenyzők többféle iránymutatást is kapnak (Páhytól is). A felnőtt válogatott a kisebbek felkészülését is segítheti, ezért ne dobjuk el őket (keménység, technika). Nem lenne jó, ha a helyi szakemberek beleavatkoznának egy nevelési folyamatba, Páhy Tibor és a klubedzők együttműködése fontos. Jó lenne, ha egy versenyző egyféle irányítást kapna. Lantostól heti néhány óránál több foglalkozást nem várhatunk. Kérdés, hogy ki fogja a szponzorokat megkeresni, Nem esik szó a pénzügyi megoldásról. Arról sem, hogy az emberek motiválásáért ki lesz a felelős. Nyolc ember véleménye csak kis szeletet jelent a válogatottból. Hegedűs Zoltán kommunikatív képességét az edzők és nem a versenyzők bírálták. A juniorok pedig felnéznek rá, be tudnának állni az általa megjelölt irányba.
Juhász Miklós nem látja az előterjesztésekben a felnőtt válogatott kizárását, csak annyit, hogy hiba lenne a jelenlegi felnőtt csapatra fordítani a költségek zömét. Az eddigiekhez képest csökkenteni kell a felnőttekre a ráfordítást, nem kizárva azt, ha valaki megérdemli, az megkapja a támogatást.
Dosek Ágoston javasolja, hogy kérje fel az elnökség Bokrost, a négyes találkozó és a bükki táborok megszervezésére.
Juhász Miklós kéri, hogy a javaslatok lényegét nézze az elnökség, és adjon esélyt a koncepciónak. Lantos álljon elő egy olyan tervvel, lehetőséggel a jobb megoldásra, mellyel a közreműködők is egyetértenek. Hegedűs ugyanúgy végezhetné a munkáját, mint eddig, de bizonyos problémákat levennénk a válláról.
Sindely Pál Lantos és Bokros személyes részvételét hiányolja az ülésen. Hegedűs Zoltán pályázatát korrektnek tartja. Hiányolja és ragaszkodik a korábbi döntés szerinti közös pályázathoz. Kéri, hogy Lantos 30 napon belül tegyen le pályázatot, és akkor az elnökség a kettőt összehasonlítva dönthet arról, hogy az egyéni vagy a csoportos pályázatot részesíti előnyben.
Deseő László szerint ha abban egyetért az elnökség, hogy Lantos kapja meg a feladatot, akkor ne az okozzon problémát, hogy pályázott-e vagy sem. A kérdéskört egészében kell kezelni a válogatott jobb szereplése érdekében.
Páhy Tibor eddig nem találkozott a többi anyaggal, de az elnökség döntéseit híven követi. Nem tartja magát különlegesnek, nem sértődik meg, ha elveszik tőle a juniorokat. Úgy gondolja, hogy a bükki edzőtáborok mindenkinek csak hasznára lennének. Maga részéről teszi a dolgát, ameddig bírja.
Juhász Miklós szerint két út lehetséges: elfogadni Hegedűs Zoltán pályázatát elvetve Lantos koncepcióját, vagy lehetőséget adni egy, a többi erőt is összegyűjtő megoldáshoz.
Hegedűs Zoltán zavarban érzi magát, hiányolja Lantos jelenlétét. Figyelmeztet, hogy már a következő elnökségi előtt el kell kezdeni az alapozást. Lantos személyét garanciának érzi a jó munkához, képes lenne együtt dolgozni vele. Támogatja azt az elgondolást, hogy Lantos koncepcióját megtartva a következő ülésre közös részletes munka kerüljön az elnökség elé.
Juhász Miklós javasolja, kapjon Lantos egy hónapot, Hegedűs munkajogilag vigye tovább a feladatokat. A következő ülésre minden érintett kapjon meghívást a végső értékelésre.
Deseő László szerint a döntés után kerüljön sor a keretek kijelölésére, Lantos állítsa össze a jelöltek körét.
Juhász Miklós szerint Hegedűs javasoljon keretet az átmeneti egy hónapra.
Lux Iván áthidaló megoldásként azt ajánlja, hogy a jelenlegi keretek maradjanak változatlanul plusz az arra érdemesek kapjanak meghívást. Lantostól pedig a konkrét cél, eszközök megjelölését, válogatás módját tartalmazó részletes tervet kérjünk.
Határozat: 6 igen szavazattal 2 tartózkodás mellett az elnökség a Juhász-Deseő elképzelés szellemét elfogadja, (Lantost megbízza szakfelügyelői feladatokkal, aki a követelményrendszert a következő ülésre kidolgozza, valamint Hegedűssel egyeztet). Hegedűs Zoltán működését tovább folytatja, a válogatott keretek megtartása mellett, a következő ülésre egyeztetett tervet hoz a Lantos-Hegedűs-Páhy-Bokros csoport.
Az elnökség megállapodik a következő ülés időpontjában: december 13. hétfő.
Juhász Miklós távozása előtt kijelenti, hogy a Sportident bevezetését támogatja.
Zsigmond Tibor veszi át az ülés vezetését.
7. napirendi pont: Elektronikus pontérintési rendszer bevezetése – Lux Iván
Lux Iván összefoglalja az előzményeket. Beszámol arról, hogy a levelező listára küldött felhívása nyomán 17 magánszemélytől, 9 klubtól és 1 vállalkozástól kapott felajánlásra ígéretet. Jelenleg kb. 1,5-1,6 mFt hiányzik. Ennek előteremtésére az ISM-nél tett próbálkozást, igen kedvező fogadtatást nyert, ezért bízik a hiányzó összeg beérkezésében. Segítséget kér a jövő évi pályázatok figyelésére. A befizetések lebonyolítása még eldöntendő (MTFSZ, Alapítvány). Javasolja, hogy a támogatókból alakuljon szponzori tanács, akik az elnökség döntéshozatali jogköre mellett egyetértési joggal rendelkeznének. Szándékában áll a felajánlókhoz a részletes tájékoztatót kiküldeni, és a fizetési szándékukat megerősítteteni, pontosítani. Javasolja egy külön csapat felkérését, akik díjazás ellenében a rendszer teljes üzemeltetését ellátnák. Erre már érkezett is két jelentkezés.
Lux Iván a fejlesztőket egy speciális bójaállvány, valamint biztonsági rendszer megalkotására is fel akarja kérni.
Hegedüs Zoltán a dobozok őrzését és lopás elleni biztosítását (Hungária Biztosító) valamint tartalék beszerzését látja fontosnak.
Zentai László az élettartami és szoftver problémákra kérdez rá.
Lux Iván szerint elvileg lehet más szoftvert is hozzáilleszteni a rendszerhez, de olcsóbb a meglévőt alkalmazni.
Sőtér Jánost a klubok által használt különféle versenyrendező programok hozzáillesztése érdekli, Zsigmond szerint ez elég problémás.
Deseő László szerint az IOF szabályok a Sportident rendszert elismerik az elektronikus rendszerek között.
Lux Iván megemlíti, hogy a rangsoroló versenyeket rendező klubok véleményét kértük a bevezethetőségről, anyagi háttérről, mert itt sejthető nehézség. Az elnökség véleményét kéri az elektronikus rendszer bevezetése nyomán megemelkedő nevezési díjak elfogadhatóságáról.
Zsigmond Tibor az ISM támogatás elmaradása esetén a hiány kezelésére vár megoldásokat.
Sőtér János szerint a hiány csökkenthető lenne a vásárolni kívánt darabszámok átértékelésével, átütemezésével.
Deseő László szerint is az egyéni "dugókák" eladására lehetne előre pénzt gyűjteni.
Zsigmond Tibor úgy látja, hogy az anyagi kérdések kezelhetők, az ügyet folytatni kell.
Határozatok:
  1. –elnökség egyhangúlag elfogadja , hogy Lux Iván a darabszámokat célszerűen átrendezve (több dugókát és kevesebb ellenőrzőpontot használva), és egyéb pénzszerzési lehetőségeket felderítve induljon neki a Sportident rendszer beszerzésének
  2. –elnökség egyhangúlag elfogadhatónak tartja a nevezési díj 150-290 Ft-os növekedését azokon a versenyeken, ahol a Sportident rendszert alkalmazzák.
Deseő László szerint az összeget a kölcsönzési gyakoriság is befolyásolhatja, de ez a körkérdésből prognosztizálható.
Lux Iván szerint a bérleti díj 60-120 eFt-ot tenne ki a rendszert használó versenyek számának függvényében. Kiemelt versenyeken kellene először bevezetni, esetleges szövetségi támogatással, azután pedig a rangsorolókra kiterjeszteni.
Zsigmond Tibor úgy látja, hogy pillanatnyilag még nem minden rangsoroló verseny tudná vállalni az alkalmazást.
8. napirendi pont: egyebek
Deseő László a foot-O bizottság budapesti ülésén felmerült kérdéseket tette fel írásban az elnökségnek. 2002-re VK futam rendezésére van lehetőség, ezzel kapcsolatban a média színvonal emelését tartja legfontosabbnak. Felmerült a 2005-ös VB rendezésre való jelentkezés lehetősége is.
Dosek Ágoston lelkiismereti okokból bejelenti lemondását elnökségi tagságáról, mivel osztrák szövetségi kapitánnyá való kinevezése folyamatban van.
Ludvig Ágnes közli az elnökséggel a VOB részvételi engedélyek ügyében tartott körszavazás végeredményét: Lubinszki Mária engedélyt kapott F21-es kategóriában való indulásra. A két NYVSC-s versenyző kérését elutasították, mert ők az eredeti időpontban nem voltak jogosultak az indulásra és megismételt versenyt ugyanazon versenynek minősítették.
További téma nem merül fel, az ülés lezárul.

Vissza a Tájfutás 1999/7-8. tartalomjegyzékéhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!