Jegyzőkönyv


Készült: az MTFSZ elnökségi ülésén
Időpont: 1999. szeptember 27. hétfő
Helyszín: Szakszövetségek Székháza
Jelen vannak: Juhász Miklós elnök, Deseő László, dr. Dosek Ágoston, Kármán Katalin, dr. Kiss Endre, dr. Lux Iván, dr. Sindely Pál. Sőtér János, dr. Zentai László, Zsigmond Tibor elnökségi tagok,
Vasvári Viktor a felügyelő bizottság elnöke,
Borosznoki László ügyvezető elnök,
Hegedűs Zoltán, Páhy Tibor szövetségi kapitányok,
Vásárhelyi Tas a sítájfutó bizottság vezetője,
Antal Kristóf, Bíróné Szopori Éva, Makrai József, Takács István vendégek
Távol van: Fehér Ferenc
Az ülést vezeti: Juhász Miklós
Jegyzőkönyv vezető: Ludvig Ágnes
Jegyzőkönyv hitelesítők: dr. Dosek Ágoston és Sőtér János

1. napirendi pont: Az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása
Vasvári Viktor a szavazásoknál a tartózkodás értelmezésére világít rá.
Határozat: az elnökség egyhangúlag elfogadja az előző ülés jegyzőkönyvét.
Zsigmond Tibor felhívja a figyelmet, hogy az újság 6-os számából kimaradt az elnökség nyilatkozata a ROB-VOB értékeléséről, a következő számban pótolni kell.
2. napirendi pont: Szponzori helyzet – Borosznoki László
Borosznoki László elmondja, hogy alapvető változás nem történt az elmúlt időszakban. A parktájfutó OB-re sikerült támogatót szerezni (TEMIC Hungary), az összeg nem lesz teljes egészében elköltve az eseményre.
Ludvig Ágnes hozzáteszi, hogy a Dunaholding terepfutóverseny is fog hozni némi nyereséget.
Kármán Katalin javasolja, hogy az utánpótlásra szerzett 1 mFt ne személyekre, hanem események támogatására legyen felhasználva.
Juhász Miklós úgy gondolja, hogy a támogatás hatékonyabb, ha nem nevekre lebontva, hanem program támogatására fordítódik.
Borosznoki László elmondja, hogy 3-8 főt számításba véve dolgozik a kérdésen. Emellett a Gerevich Alapítvány ösztöndíját is átgondoltan, célirányosan kell felhasználni.
3/a. napirendi pont: A szövetségi kapitányi pályázat eredménye – Juhász Miklós
(A személyi kérdések tárgyalása előtt a vendégek elhagyják a termet.)
Az elnök tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a szeptember 25-i határidőig két fő jelentkezett szövetségi kapitánynak: Hegedüs Zoltán és Bokros István. Mellettük felmerült Lantos Zoltán neve, aki munkahelyi elfoglaltsága miatt a teljes feladatkört elvállalni nem tudja, de társadalmi munkában szakfelügyelői teendőket ellátna a szövetségi kapitány és a válogatott felett (kiosztja Lantos kétoldalas koncepcióját). Úgy véli, hogy Lantos plusz erőt hozna, ezért támogatja.
Az elnökség tagjai egy órás vitában fejtik ki nézeteiket az új helyzetről: a munkamegosztás, függelmi viszony, pénzügyi háttér kérdéseiben. A vita során négy lehetőség mutatkozik, melyeket az elnök összegez:
1. Elutasítani a szakfelügyelő gondolatát, kinevezését.
2. Rögzíteni a szakfelügyelői pozíciót, a szövetségi kapitányok elé alapfeltételként állítani.
3. Kihirdetni a szövetségi kapitányt, plusz lehetőségként a szakfelügyelői posztot létrehozni.
4. A szakfelügyelői koncepciót előre elfogadva megpróbálni elérni, hogy Lantos és a leendő szövetségi kapitány(ok) közös tervet hozzanak az elnökség elé, Lantos alkosson csapatot, és közös pályázatot tegyenek az elnökség elé. Emellett nem kizárt az önállóan beadott szövetségi kapitányi pályázat sem.
Az elnök sorban állásfoglalást kér az elnökség tagjaitól a négy változatra.
A véleményeket összegezve Juhász Miklós a teendőket állapítja meg: Visszajelzést kell küldeni Lantos Zoltánnak, hogy vegye fel a kapcsolatot a jelöltekkel amiatt, hogy össze tudja-e egyeztetni velük az elképzeléseit. A jelölteknek is jelezni, hogy Lantos meg fogja őket keresni.
Az elnökség egyetért a szakfelügyelő intézményének bevezetésével társadalmi munkában, későbbiekben történő feladat-meghatározás mellett.
Határozat: az elnökség elfogadja Hegedűs Zoltán és Bokros István jelentkezését a pályázatra, és felkéri őket a részletes elképzeléseik benyújtására megjelölve benne, hogy szakfelügyelővel, vagy nélküle végeznék-e a munkájukat Egyúttal megbízza Lantos Zoltánt, hogy október 20.-áig próbáljon közös pályázatot beadni a saját és a szövetségi kapitány jelöltek koncepciójának összedolgozásával. Az új helyzetre való tekintettel az elnökség úgy dönt, hogy ebben a szituációban szívesen feladatot vállaló új jelentkező is adhat be pályázatot az október 20-i határidőig.
Szavazatarány: 9 igen, 1 ellenszavazat.
(a vendégek visszatérnek)
4. napirendi pont: beszámoló a Hungária Kupa lebonyolításáról – Hegedüs András
Az írásos beszámoló előzetesen kiküldésre került.
Hegedüs András közli, hogy az anyagi helyzet némileg javult időközben, a rendezőknek kevesebbet fizettek ki, valamint szponzori pénzek futottak még be.
Dosek Ágoston résztvevőként dicséri a magas színvonalú, élvezetes versenyt, gratulál a szervezőknek. javasolja a kettős árrendszer bevezetését a későbbiekre.
Sindely Pál külföldi versenyzők dicsérő véleményét tolmácsolja. Az év végi díjazásoknál a rendezőket figyelembe kell venni.
Zsigmond Tibor reagál a szövetségi ellenőr hiányolására: a kvalifikált rendezőgárda garancia volt a szakértelemre, több elnökségi tag is részt vett a rendezésben. ő maga nem tudta vállalni, mást nem akart súlytani ezzel az összetett feladattal.
Sőtér János beszámol arról, hogy több klub rendezési hajlandóságot mutatott a 2000-es HK lebonyolítására az eredeti időpontban, melynek előkészületeit a Tabáni Spartacus megtette a verseny lemondása előtt. A Csákvári TC sporttelepe szolgálna versenyközpontként, a terepek 7 km-es körön belül könnyen elérhetők.
Zsigmond Tibor kéri, hogy a korábban kinevezett szövetségi ellenőrt – Lux Ivánt – az elnökség erősítse meg tisztségében. A résztvevőknek nincs ellenvetése.
Juhász Miklós az egész elnökség nevében köszönetet mond az idei HK rendezőinek.
Lux Iván beszámol arról, hogy a HK idején ajánlatot kapott és tájékozódó megbeszéléseket folytatott a SportIdent képviselőjével, melyeket írásban összefoglalva kiküldött az elnökség tagjainak. A teljes beruházás értéke kb. 5,5-5,7 mFt. Ennek előteremtésére több lehetőség kínálkozhat. Úgy számolta, hogy 5 éven belüli megtérüléshez a nevezési díjak kb. 350 Ft-os emelése lenne szükséges. Tudomása szerint van olyan vállalkozói csoport is, amelyik beszállna a beruházásba. Véleménye szerint mindenképpen meg kellene találni a módját, hogy elektronikus rendszert – magyart vagy külföldit – általánosan alkalmazzunk hazánkban is rövid időn belül.
Sőtér János emlékezteti az elnökséget a magyar fejlesztésre, ezt sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezt a típust válogatóversenyen tesztelték, működőképes, de a sorozatgyártás még nem megoldott.
Deseő László megállapítja, hogy a magyar rendszer elkésett a külföldiekhez képest: Európában 2-3 általánosan használt rendszer létezik. A Sportident bevezetése esetén számítása szerint kb. 600 db “kartont" a versenyzők önmaguk finanszíroznának, a többi kiadásra kell csak vállalkozót találni.
Juhász Miklós leszögezi, hogy az elnökség egyetért abban, hogy a kérdéssel komolyan kell foglalkozni.
A magyar rendszert Kármán Katalin támogatja, Hegedüs Zoltán jó megoldásnak tartja, Lux Iván lelkiismereti alapon mellette áll, de nem tartja versenyképesnek, mert külföldön a Sportident a legelterjedtebb. Sőtér János szerint a magyar fejlesztőket mindenképpen tájékoztatni kell, véleményt kérdezni a jövővel kapcsolatban.
Zsigmond Tibor tájékoztat, hogy világversenyen csak az IOF által elfogadott rendszer alkalmazható.
Lux Iván szerint komoly tárgyalás esetén a Sportidenttől kedvezőbb ár érhető el. Véleménye szerint állandó vállalkozót kellene találni az üzemeltetéshez.
Határozat: 1 ellenszavazat mellett az elnökség úgy dönt, hogy szabályozni kívánja az elektronikus rendszer használatának körülményeit.
Juhász Miklós összefoglalja az elektronikus rendszer megvételének, működtetésének lehetőségeit.
Kiss Endre nem tartja elég felkészültnek a társaságot a végső döntéshez. Ki kell dolgozni alternatívákat, felmérni a támogatások lehetőségeit (ISM).
Juhász Miklós leveszi a napirendről a témát, és kéri Lux Ivánt, hogy a következő ülésre konkrét javaslatot terjesszen elő.
3/b. napirendi pont: a válogatott aktuális kérdései
Borosznoki László e címen két kérdést bocsát vitára: a felnőtt VB kiegészítő beszámolóját, és az ifi keret terveit.
Sindely Pál megköszöni a felnőtt szövetségi kapitány kiegészítő beszámolóját, megállapítja, hogy a pénzügyi elszámolást nem tartalmazza, valamint hiányolja a köszönetnyilvánítást a felkészítő szakosztályoknak (távozik).
Hegedüs Zoltán igazat ad Sindelynek. (a pénzügyi elszámolás még nem zárult le – LÁ.) A klubok nagy tehervállalásáért köszönetet mond.
Kiss Endre megállapítja, hogy a beszámoló választ adott minden kérdésre, Kármán Katalin is dicséri azt.
Határozat. az elnökség 9 igen szavazattal egyhangúlag elfogadja a felnőtt VB-ről szóló szövetségi kapitányi beszámolót.
Az UP válogatott tervei írásban az ülés előtt kiosztásra kerültek.
Páhy Tibor kiemeli, hogy idén kb. 40 fős edzőtáborokat tervez. Emellett a kicsikről sem akar lemondani, hétvégi 1 napos terepedzéseket tervez. A szövetségtől az ifi EB-re és a junior VB-re kb. másfélmilliós hozzájárulást, kér.
(dr. Kiss Endre távozik)
Juhász Miklós bár végleges számot nem tud mondani Páhynak, reálisnak tartja az igényét. Törekszik arra, hogy a felnőttekhez képest az eddigieknél nagyobb arányú összeget kapjon az UP válogatott, javasolja a költségvetést tájékoztató jelleggel elfogadni. Megköszöni a szövetségi kapitány munkáját, Vásárhelyi Tasnak a segítséget.
Határozat: az elnökség 8 igen szavazattal elfogadja Páhy Tibor előterjesztését.
Lux Iván javasolja a téli edzéseket a Tájolóban meghirdetni, hogy nevezési díjjal érdeklődők is részt vehessenek rajta.
4. napirendi pont: a megyei szövetségek helyzete – Ludvig Ágnes
A főtitkár beszámol arról, hogy a sorozatos változtatásokat a megyék ugyan még nem vitték véghez teljes mértékben, de a pályázati beadási határidő miatt az ISM-től megkérte a tagszövetségek bejegyzési alszámait. Néhány megye már megkapta, másoké még folyamatban van. A szükséges hiányzó dokumentumokat azonban még pótoltatni kell mindenkivel.
5. napirendi pont: tájékoztató a Junior VB előkészületeiről – Zsigmond Tibor
Zsigmond Tibor elmondja, hogy az IOF szabályoknak megfelelően két évvel a verseny előtt elkészítette és elküldte az első bulletint a szükséges helyekre (nemzeti szövetségek, sajtó, internet, Junior EB Várna). A terep kérdésében megegyezett a Bükki Nemzeti Parkkal. Ajánlatot kapott a Sportidenttől az elektronikus pontérintési rendszer használatára. Ismerteti a számlakezelés módját, melyet az elnökség támogat. Levelet küldött az IOF-hez a szállásvariációk tisztázására. A szállítás rendben lesz, a rendőrség támogatja a versenyt, az erdészettel tárgyalásban van. A térképjavítás folyamatban van. A belga IOF ellenőr jövő nyáron jön Magyarországra. Összességében úgy látja, jól állnak a dolgok. Egyetlen feladat van, amelyet nem tudnak felvállalni, a közönségverseny, melynek lebonyolítását a környező klubok veszik át.
Kármán Katalin fontosnak tartja, hogy a szövetségi kapitány gondja megoldódjon, és mielőbb célirányosan tudjon készülni a válogatott a hazai Junior VB-re.
Juhász Miklós megköszöni a tájékoztatást, megállapítja, hogy jól állnak az előkészületek.
Határozat: az elnökség egyhangúlag elfogadja a beszámolót.
(Juhász Miklós távozik, Zsigmond Tibor veszi át az ülés vezetését.)
6. napirendi pont: titkársági tájékoztató – Ludvig Ágnes
– Október 2-án nyolcadik alkalommal kerül sor a Dunaholding terepfutóversenyre a Normafánál, melyre az elnökség meghívást kap.
– Az első Parktájfutó OB október 10-én lesz megrendezve a Népligetben, előkészületei folynak. Az elnökség meghívást kap a rendezvény megtekintésére.
– Zajlik a nemzetközi rendőr verseny Dobogókő térségében, melynek eredményhirdetésén, díj átadással az elnökségnek képviseltetni kell magát. Az elnök elfoglaltsága miatt Deseő László megpróbálja elvállalni a részvételt.
– A Kőbányai Tájfutó Klubnak az ONEB időbeosztására vonatkozó beadványa miatt az elnökség Zentai Lászlót bízza meg a rendezőkkel való tárgyalással.
– A váltó OB újrarendezésére november 14-én kerül sor, remélhetőleg alkalmas időjárási viszonyok között és teljes részvétellel.
Zsigmond Tibor a Gerevich Alapítvány sportösztöndíjának ügyében tett intézkedésekről és a pénz kifizetéséről érdeklődik. Az iroda megtette a szükséges lépéseket az előző ülés döntése értelmében.
7. napirendi pont: A sítájfutó bizottság tervei, versenynaptár 1999/2000 – Vásárhelyi Tas
A versenynaptár előzetesen kiküldésre került.
Lux Iván kéri a bizottságot, hogy hóhiány esetén rendezzen tájfutó edzőversenyt a meghirdetett időpontban.
Vásárhelyi Tas ismerteti az idei világversenyeket és költségeiket (Junior VB Szlovákiában, felnőtt VB Oroszországban, VK futam). Szavazást kér, kik, milyen elvek szerint vehetnek részt rajtuk, mert a nevezési határidő megelőzi a hazai versenyeket.
Határozat: a sítájfutó versenynaptárt egyhangúlag elfogadja az elnökség.
Lux Iván személy szerinti előterjesztést várt a világversenyekre. Dosek Ágoston a felkészülésről érdeklődik.
Vásárhelyi Tas elmondja, hogy a tavalyi év alapján készült ranglista, kéri, hogy a válogatásra az eredmények szempontjából ne alkalmazzon szigorúbb követelményeket az elnökség, mint a tájfutásnál.
Dosek Ágoston nem tartja a két ágazatot összehasonlíthatónak, kevésnek látja a sítájfutásra áldozott versenyzői erőfeszítéseket.
Zsigmond Tibor felkéri Vásárhelyi Tast, hogy a következő ülésre részletes versenyeztetési tervet hozzon.
8. napirendi pont: egyebek
Zsigmond Tibor az előző ülés döntése értelmében Korbély Tibort bízta meg az őszi Spartacus Kupa szövetségi ellenőri tisztségével, a működésére a régi ellenőri szabályzat érvényes. Ezen kívül érdeklődik a válogatott ausztriai útjának fizetnivalóiról.
Az elnökség megegyezik a következő ülés időpontjában: november 8. vagy 15.
További téma nem merül fel, Zsigmond Tibor bezárja az ülést.

Vissza a Tájfutás 1999/7-8. tartalomjegyzékéhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!